Какво трябва да знаем за мастните чернодробни заболявания

2252
Какво трябва да знаем за мастните чернодробни заболявания

Натрупването на мазнини в черния дроб може да причини мастна чернодробна болест. В този случай черният дроб не е в състояние да функционира нормално. Мастните заболявания на черния дроб могат да възникнат, когато в черния дроб има повече от 5% мазнини.

Симптоми

Понякога лекарите наричат мастната чернодробна болест мълчалива болест. Това е така, защото човек може да не изпитва никакви симптоми дори когато болестта прогресира. Въпреки това мастните заболявания на черния дроб могат да предизвикат увеличение на черния дроб. Когато това се случи може да причини болка или дискомфорт в горната дясна част на корема. Ранните симптоми могат да включват:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • загуба на апетит
 • усещане за прилошаване или повръщане
 • отслабване
 • умора

Видове мастни заболявания на черния дроб

Има два вида мастни чернодробни заболявания - неалкохолната мастна чернодробна болест (НАМЧБ) и алкохолно мастно чернодробно заболяване__.__

Две отделни състояния попадат в категория НАМЧБ: омазнен черен дроб или Non - Alcoholic Fatty Liver (NAFL) и неалкохолен стеатохепатит (НАСХ).

Омазнен черен дроб. Това се случва когато има натрупани мазнини в черния дроб, но не причиняват увреждане на чернодробните клетки. Обикновено не се развива в по-тежко медицинско състояние.

Неалкохолен стеатохепатит. При това състояние има възпаление и увредени чернодробни клетки, както и мазнини в черния дроб. Тази форма може да прогресира в по-сериозно състояние като рак на черния дроб или цироза.

Алкохолни мастни заболявания на черния дроб

Хората които употребяват прекомерно количество алкохол могат да развият алкохолно мастно чернодробно заболяване. Тъй като черният дроб разгражда излишния алкохол той може да генерира вредни токсини, което да доведе до увреждане на чернодробните клетки и да причини възпаление. Това е първият стадий и ако човек спре да употребява алкохол, може да успее да регенерира обратно състоянието. Алкохолното мастно чернодробно заболяване може да се развие в алкохолен хепатит или цироза.

Цироза

Цирозата е най-сериозният стадий на чернодробно заболяване. Обикновено възниква когато анормална тъкан замести здрава чернодробна тъкан. Нарушават се нормалните функции на черния дроб и може да доведе до чернодробна недостатъчност. С напредването на цирозата симптомите могат да включват:

 • сърбяща кожа
 • синини или кървене
 • проблеми с паметта и объркване
 • подуване на стъпалата или долната част на краката
 • подуване на корема
 • жълтеница, когато кожата и очите на човек пожълтяват

Цирозата може да бъде животозастрашаваща и човек трябва да потърси медицинска помощ.

Някои здравословни състояния могат да увеличат риска от развитие наНАМЧБ. Това са:

 • наднормено тегло или затлъстяване
 • високо кръвно налягане
 • диабет тип 2
 • метаболитен синдром, който представлява група от медицински състояния и характеристики свързани със затлъстяването
 • инсулинова резистентност

Високите нива на мазнини в кръвта като висок холестерол и триглицериди също могат да допринесат за риска от развитие на мастна чернодробна болест. Експертите смятат нивото на триглицериди в кръвта на човек за високо, ако е повече от 150-199 mg/dL.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЧЕРЕН ДРОБ С ОТСТЪПКА ТУК!

Лечение

В зависимост от стадия на заболяването обаче някои хора могат да обърнат посоката на развитие на състоянието. Постепенното намаляване на телесното тегло с поне 7-10% може да подобри активността на заболяването. Обаче отслабването твърде бързо може да влоши НАМЧБ. Здравословен начин за отслабване постепенно, балансирана диета и редовни упражнения.

Хората, които имат алкохолно мастно чернодробно заболяване може да успеят да обърнат увреждането и възпалението на черния дроб или да попречат да се влоши като не консумират алкохол. Това обаче няма да върне назад състоянието на цироза. Възможно е някои хора да се откажат от алкохола изключително трудно, но лекар може да посъветва как да го направите по безопасен начин и като получите подкрепа.

Промени в начина на живот и превенция

Промяната в начина на живот е от съществено значение при мастните заболявания на черния дроб. Може да помогне за предотвратяване на мастните чернодробни заболявания. Тези промени могат да бъдат:

 • въздържане от алкохол
 • балансирана диета
 • избор на по-малки размери на порциите
 • редовни упражнения

реклама
Балансирана диета и по-скромните порции може да помогне на човек да поддържа умерено тегло. Храните, които могат да помогнат за предотвратяване на развитието на НАМЧБ са: чесън, кафе, праз, аспержи. пробиотици. Човек трябва да избира пълнозърнести храни и да яде широка гама от плодове и зеленчуци.

Трябва да се избягват храни с високо съдържание на наситени мазнини, рафинирани въглехидрати или захар. Според роведени изследвания обикновените захари, червеното месо, преработената храна и храните с ниско съдържание на фибри могат да доведат до развитието на НАМЧБ.

__Физическата активност трябва да бъде дейност, която повишава сърдечната честота, като например каране на колело.

Болест на черния дроб по време на бременност

Острият мастен черен дроб на бременността е специфична форма на мастно чернодробно заболяване. Около 3% от бременните жени ще развият тази форма на мастно чернодробно заболяване. Симптомите могат да включват:

 • стомашни болки
 • загуба на апетит
 • изключителна умора
 • жълтеница
 • гадене

Всяка бременна жена, която изпитва тези симптоми, трябва да потърси спешна медицинска помощ. Острият мастен черен дроб по време на бременността може да бъде потенциално опасен за живота, така че бързата диагностика и лечение са от съществено значение.

Кога да се обърнем към лекар?

Тъй като мастните чернодробни заболявания често нямат симптоми може да бъде трудно да преценим кога да потърсим съвет от лекар. Лекарят ще вземе предвид медицинската история, начина на хранене и начина на живот. Също така ще направи физически преглед и други тестове, за да помогнат за диагностициране на мастните чернодробни заболявания.

Физическият преглед може да включва проверка на височината и теглото, за да се идентифицира индексът на телесната маса на човек (ИТМ).

Кръвните тестове също могат да покажат дали човек има по-високи нива на специфични чернодробни ензими.

Тестовете за образна диагностика като ултразвук, компютърна томография или ЯМР, могат да помогнат за идентифициране на мазнини в черния дроб или други признаци на мастно чернодробно заболяване.

Лекарят може да извърши биопсия. Биопсията включва поставяне на игла в черния дроб и отстраняване на проба от тъкан. След това лаборант изследва тъканта, за да провери за заболяване. Тази малка процедура използва местна упойка за изтръпване на областта.

Превенция

Определени здравословни състояния могат да повлияят на развитието на мастно чернодробно заболяване. Най-често срещаните рискови фактори са свързани със затлъстяването и наднорменото тегло. Предприемането на стъпки за отслабване чрез диета и упражнения може да намали риска от развитие на мастни чернодробни заболявания. Това може да бъде и начин да се обърне увреждането на черния дроб или да се спре развитието на болестта.

Лечението не е просто, но човек може да си помогне или да предотврати мастните чернодробни заболявания като поддържа умерено тегло, прави редовни упражнения и не консумира излишни количества алкохол. При наличие на някакви симптоми на мастно чернодробно заболяване трябва да посети лекар възможно най-скоро.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се