5 причини да сте изложени на риск от чернодробна болест

609
5 причини да сте изложени на риск от чернодробна болест

Черният дроб е сложен и специфичен орган. Всеки ден произвежда жлъчка, преобразува хранителни вещества от храненето, почиства токсините от кръвта, разгражда мазнините, алкохола и лекарствата, контролира нивата на кръвната захар и хормони, съхранява желязото и много други. Д-р Салех Алкахтани, директор на клиничното изследване на черния дроб към Johns Hopkins Medicine отбелязва, че не трябва да чакате появата на симптоми, за да обърнете внимание на вероятността от чернодробна болест. "Не искате да стигнете до жълтеница или да почувствате болка в горната дясна част на корема, защото това са признаци, че черният дроб вече е много болен. Много по-добре е да се спре чернодробното заболяване преди да стане твърде сериозно", казва д-р Алкахтани.

Кои са основните пет рискови фактора за развитие на чернодробна болест?

Излагане на токсини. Докато черният дроб е отговорен за почистването на токсините от кръвта прекомерното излагане на токсини може да бъде вредно. Четете етикетите на химикалите, които използвате в къщи и мийте плодовете и зеленчуците преди консумация, за да сте сигурни, че не приемате пестициди.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Вредни добавки. Само защото добавката е означена като "естествена" не означава, че е полезна за вас - много билки и добавки са свързани с увреждане на черния дроб. "Двадесет процента от уврежданията на черния дроб в САЩ са причинени от билки", казва д-р Алкахтани. Приемът на повече от едно лекарство или билка които действат върху черния дроб може да усложни проблема.Уведомете Вашия лекар за всяко лекарство и добавки които приемате дори случайни или лекарства без рецепта. Проверете сами и потърсете в базата данни на LiverTox® за лекарства, билки и добавки за които е известно, че имат ефект върху черния дроб.

реклама

Консумация на твърде много алкохол. Алкохолният мастен черен дроб причинява възпаление на черния дроб (алкохолен хепатит), цироза и дори рак на черния дроб е процес, който започва с едва четири питиета на ден за мъже и две за жени. Докато се проявят симптоми, черният дроб може да бъде повреден непоправимо. Добрата новина е, че хората, които спрат да пият на етапа на затлъстяване на черния дроб може да открият че състоянието се подобрява.

Затлъстяване, диабет или висок холестерол. Тези състояния могат да причинят неалкохолна мастна чернодробна болест което също може да доведе до цироза и рак на черния дроб. "Затлъстяването на черния дроб е най-бързо растящата причина в света за нужда от чернодробна трансплантация", казва д-р Алкатани. Както при алкохолния мастен черен дроб, той може да бъде обърнат на "мастен" етап с употребата на прости въглехидрати като хляб и захар и като се консумират повече плодове, зеленчуци и протеини.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЧЕРЕН ДРОБ С ОТСТЪПКА ТУК!

Медицинска стория на чернодробната болест. Независимо дали Вие или член на семейството сте имали чернодробна болест може да сте по-уязвими към развитие на чернодробна болест. Например хепатит В или С и хемохроматозата са рискови фактори за рак на черния дроб. Ако някой близък роднина някога е имал генетично чернодробно заболяване като хемохроматоза, болест на Уилсън или дефицит на алфа-1-антитрипсин, тогава трябва да внимавате за симптоми. Ако Вие или член от семейство сте имали чернодробно заболяване трябва да избягвате алкохола. Направете тест за чернодробни ензими като част от годишния си профилактичен преглед.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се