Кои са ползите за здравето от сушените плодове

830
Кои са ползите за здравето от сушените плодове

Насърчаването за коснумиране на повече сушени плодове без добавена захар може да бъде ефективен начин за увеличаване на приема на жизненоважни хранителни вещества. Според проучване намалената консумация на плодове е основен фактор свързан със заболявания. Консумацията на плодове е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет тип 2.

Плодовете са добър източник на хранителни вещества като фибри и калий, които са в недостиг в диетата на много хора. Също така съдържат биоактивни хранителни вещества, които осигуряват допълнителни ползи за здравето включително полифеноли и каротеноиди.

Няколко фактора могат да допринесат за ниския прием на пресни плодове включително трайност и висока цена Препоръката за консумация на повече сушени плодове може да бъде едно решение.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Здравословна закуска ли са сушените плодове?

Сушените плодове предлагат няколко предимства пред пресните плодове по отношение на лекотата на съхранение и транспорта. Също така да могат да заместят по-нездравословна закуска с високо съдържание на захар, сол и наситени мазнини. В същото време обаче има опасения относно прекомерната им консумация водеща до излишен прием на калории, тъй като сушените плодове са енергийна форма на плодове.

Проучване на изследователи от държавния университет в Пенсилвания изследва хора които ядат повече сушени плодове дали могат да имат по-здравословна диета и ползи за здравето. Сравняват дните когато определени участници съобщават, че ядат сушени плодове с дните когато не ядат изобщо от тях. Те открили, че хората са склонни да консумират повече ключови хранителни вещества в дните в които са яли сушени плодове включително диетични фибри и калий. Но са консумирали и повече калории.

Сушените плодове могат да бъдат чудесен избор за питателна закуска, но потребителите трябва да бъдат сигурни, че избират неподсладени варианти без добавена захар. Размерите на порциите също могат да бъдат трудно определени, тъй като порция сушени плодове е по-малка от порция пресни поради това, че са дехидратирани. Но положителното е, че сушените плодове могат да помогнат потенциално да се консумират повече плодове, защото са преносими, устойчиви и дори могат да бъдат по-евтини.

Проучване на здравето и храненето

За своя анализ учените анализират отговорите на анкети от 25 590 лица участвали в Националното изследване на здравните и хранителни изследвания (NHANES) 2007-2016. Участниците предоставили информация за храната която са консумирали през последните 24 часа ("диетични припомняния").

Сушените плодове представлявали само 3,7% от всички консумирани плодове. Въпреки това общо 1233 участници са съобщили, че консумират сушени плодове при едно от две диетични припомняния. Предоставени са и данни за здравето на участниците включително техния индекс на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията и кръвното налягане в покой и в ​​седнало положение.

Дори след коригиране на факторите на начина на живот участниците в проучването които консумират значителни количества сушени плодове обикновено имат по-добри диети, по-нисък ИТМ, по-малка обиколка на талията и по-ниско систолично кръвно налягане в сравнение с тези, които не консумират сушени плодове.

Когато изследователите сравняват дните в които участник е консумирал сушени плодове с тези в които не е те установяват, че средният прием на общ брой въглехидрати, диетични фибри, калий и полиненаситени мазнини е по-голям в дните с консумация на сушени плодове.

Активен начин на живот

Взети заедно констатациите показват, че хората консумирали сушени плодове са изразходвали повече енергия компенсирайки излишните калории.

Хората които консумират сушени плодове са имали по-висок прием на калории, но по-нисък ИТМ и обиколка на талията предполага, че са били по-физически активни. Така, че когато включвате сушени плодове обърнете внимание на калориите и не забравяйте да замените калориите от храни с ниско съдържание на хранителни вещества за сушени плодове, за да получите най-голяма полза от тях.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се