Кои са причините за болка в горната част на гърба

7182
Кои са причините за болка в горната част на гърба

Болката в горната част на гърба и как да се лекува зависи от основната причина за състоянието. Дори в случаите когато причината иницирала болката в горната част на гърба като нараняване от падане изглежда очевидна, специфичният източник на болка в тялото понякога може да остане неуловим.

Болката в горната част на гърба може да бъде причинена от няколко състояния, които засягат мускулите и ставите на гръдния отдел на гръбначния стълб. Независимо дали може да се определи точният източник на болка в горната част на гърба от значение е да се знаят различните потенциални причини, за да се определи по-добре кое лечение може да е най-доброто.

Чести причини за болки в горната част на гърба

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Когато горната част на гърба стане болезнена това най-вероятно е поради нараняване което е довело до мускулно дразнене или дисфункция на ставите. Някои от най-честите причини за болки в горната част на гърба са:

Напреженията в мускулите в горната част на гърба.

Лоша стойка. Воденето на заседнал начин на живот или рутинното седене за дълги периоди с лоша стойка може да доведе до структурни промени в гърба и врата. Мускулите могат да станат декондиционирани и слаби и по този начин да не поддържат гръбначния стълб в неутрално подравняване толкова лесно колкото преди.

Колкото повече главата и раменете се навеждат напред се оказва по-голям натиск върху костите на гръбначния стълб, дисковете, мускулите, връзките и други меки тъкани. Ако човек се накланя по-често на една страна например по време на шофиране или работа на компютър това също може да причини дисбаланс в горната част на гърба, което води до болка.

Неправилна техника на повдигане. Повдигането на тежък предмет без да поддържате гръбначния стълб подравнен може да постави излишен стрес върху горната част на гърба. По-специално повдигането или задържането на тежък предмет над главата особено повече вляво или вдясно за разлика от центрирана позиция може да направи рамото и горната част на гърба податливи на нараняване. Повдигането на твърде тежък предмет може също да причини болка в горната част на гърба.

реклама

Прекомерна активност. Поставянето на горната част на гърба чрез повече работа от обикновено като например прекарване на един ден помагайки на приятел да се премести в нов апартамент или боядисване на таван (работа над главата) може да доведе до мускулни разтягания, навяхвания на сухожилията и възпаление в горната част на гърба.

Инцидент или сблъсък. Травма от автомобилна катастрофа (катастрофа на автомобил или велосипед), падане от височина (надолу по стълбите или от стълба) или спортен сблъсък (футбол, хокей и др.) може да причини болка в горната част на гърба като нарани гръбнака дисковете, мускулите връзки, нерви и/или други меки тъкани.

Понякога може да има комбинация от причини като както от прекомерна активност, така и от неправилна техника на повдигане.

По-рядко срещани причини за болки в горната част на гърба

Някои от по-рядко срещаните причини за болки в горната част на гърба включват:

Гръдна дискова херния. Дисковите хернии в гръдния отдел на гръбначния стълб не са необичайни. Като цяло естествената възрастова дегенерация на гръбначния стълб е много по-вероятно да причини симптоми в шийните и лумбалните прешлени.

Компресионни фрактури. Най-често причинени от остеопороза, при напреднала възраст гръбнакът може да отслабне и да не може да издържи изцяло теглото. Малки фрактури се развиват в предната част на прешлена когато той се компресира което кара прешлените да образуват повече клиновидна форма. Ако прешленът загуби достатъчно височина това може да причини постурални промени и да стане болезнено.

Артрит. Различни видове артрити могат да възникнат или да се разпространят в гръдния отдел на гръбначния стълб като остеоартрит (от естествено износване) или ревматоиден артрит (автоимунно заболяване).

Фибромиалгия. Това състояние е известно с разпространена болка и умора в тялото и горната част на гърба обикновено е засегната.

Тежка гръбначна деформация. Ако гръбначната деформация прогресира достатъчно това може да причини болезнени мускулни спазми и дори да стресира дисковете и ставите. Примери са кифозата и болестта на Scheuermann, която често се комбинира със сколиоза.

Рискови фактори за развитие на болки в гърба

Има тенденция от повишен риск от болки в гърба докато човек остарява, но тази корелация не се задържа толкова добре в горната част на гърба в сравнение с врата и долната част на гърба.

Някои изследвания показват, че юношите особено по-възрастните са изложени на по-висок риск от болки в горната част на гърба в сравнение с други възрастови групи. Други рискови фактори за развитие на болки в горната част на гърба включват отслабени мускули на центъра и гърба, женски пол, други мускулно-скелетни болки и по-лошо психично здраве.

https://www.spine-health.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се