Кои са симптомите на екзокринна панкреатична недостатъчност

1534
Кои са симптомите на екзокринна панкреатична недостатъчност

Когато панкреасът работи добре дори не се замисляме за неговото съществуване__. Една от задачите на панкреаса е да произвежда и освобождава ензими, които помагат на храносмилателната система да разгражда храната и да абсорбира хранителни вещества.__ Екзокринна панкреатична недостатъчност се развива когато панкреасът не произвежда или не освобождава достатъчно от тези ензими. Този недостиг на ензими води до трудности при превръщането на храната във форма която храносмилателната система може да използва.

Кои са симптомите?

Тъй като Екзокринна панкреатична недостатъчност затруднява тялото да разгражда храната ще има симптоми, които се припокриват с други храносмилателни състояния. Симптомите включват:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • подуване на корема
  • метеоризъм
  • диария
  • болка в корема

Цьолиакия, синдром на раздразнените черва, болест на Крон и улцерозен колит могат да причинят подобни симптоми. Тъй като няма изразен симптом е трудно да се открие в ранните етапи. Симптомите ще станат по-тежки когато 90 процента от нормалното производство на ензими на панкреаса изчезне. В този момент е по-вероятно симптомите да са ясно свързани с Екзокринната панкреатична недостатъчност. Отличителните белези са загуба на тегло и разхлабени мазни изпражнения наречени стеаторея.

Подуване на корема. Когато чревните бактерии ферментират неусвоена храна те отделят водород и метан причинявайки газове и подуване на корема. Подуването може да направи стомаха да изглежда по-голям от нормалното и да Ви накара да се чувствате "препълнени".

Диария. Когато храносмилателната система не успее да разгради мазнините и другите хранителни вещества тези частици карат излишната вода да попадне в дебелото черво и това води до воднисти изпражнения. Диарията може да бъде много дискомфортна и да доведе до дехидратация.

реклама

Стомашни болки. Когато частично усвоената храна трябва да премине през храносмилателната система причинява коремна болка или дискомфорт. Напълно усвоената храна се усвоява по-лесно от храносмилателната система и по този начин обикновено причинява малка или никаква болка.

Стеаторея. Изпражненията които са мазни, бледи, обемисти, неприятно миришещи наричат ​​стеаторея. Това е често срещан симптом на тежка Екзокринна панкреатична недостатъчност. Мазни изпражнения се появяват когато ензимите за смилане на мазнини на панкреаса спаднат до 5 до 10 процента от нормалното. Това означава, че храносмилателната система изхвърля голяма част от мазнините, които се консумират вместо да ги абсорбира. Понякога стеатореята не е очевидна особено, ако ограничите приема на мазнини тъй като причинява храносмилателни проблеми.

Отслабване. Дори когато ядете нормално количество храна Екзокринна панкреатична недостатъчност може да доведе до загуба на тегло. Това се случва тъй като тялото не разгражда храната до по-малките форми, които храносмилателната система може да използва. Може също да се отслабне, защото за да се избегнат дискомфортните симптоми се яде по-малко.

Недостиг на витамини и недохранване. Тъй като обикновено панкреатичните ензими разбиват храната на малки молекули, които тялото да абсорбира в кръвта. Когато Екзокринна панкреатична недостатъчност пречи на храносмилателната система да разгражда храната тялото не може да използва тези хранителни вещества и витамини. Абсорбцията на мазнини и протеини са значителни хранителни проблеми свързани с Екзокринната панкреатична недостатъчност. Може да има липса на витамини A, D, E и K, тъй като излишните мазнини в храносмилателния тракт абсорбират витамините и те след това се изхвърлят от тялото с мазнините. Недохранването може да доведе до симптом като ниско телесно тегло. Недостигът на витамини може също да причини проблеми със зрението, остеопороза и мускулна слабост.

Ако имате необяснима загуба на тегло, диария и мазни изпражнения има голяма вероятност Екзокринна панкреатична недостатъчност да причинява симптомите. Говорете с Вашия лекар за симптомите, които изпитвате.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се