Колко притеснителни са ниските нива на хормона прогестерон

21789
Колко притеснителни са ниските нива на хормона прогестерон

Прогестеронът е женски полов хормон. Произвежда се главно в яйчниците след овулация всеки месец. Това е решаваща част от менструалния цикъл и поддържането на бременността. Прогестеронът помага в регулирането на цикъла. Но основната му работа е да подготви матката за бременност. След овулация всеки месец прогестеронът помага за удебеляване на лигавицата на матката, за да се подготви за оплодено яйце. Ако няма оплодено яйце нивата на прогестерон спадат и започва менструация. Ако оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната стена прогестеронът помага да се поддържа лигавицата на матката през цялата бременност.

Прогестеронът е необходим за развитието на гърдите и кърменето. Той допълва някои ефекти на естрогена, друг женски хормон. Той също така работи с тестостерона предшественик на надбъбречните хормони. Мъжете произвеждат малко количество прогестерон, за да подпомогнат развитието на спермата.

Притеснителни ли са ниските нива на прогестерон?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Прогестеронът е важен по време на детеродна възраст. Ако няма достатъчно прогестерон може да има проблеми със забременяването или бременността. След като един от яйчниците освободи яйцеклетка нивата на прогестерон трябва да се повишат. Тъй като прогестеронът помага на матката да се подготви в очакване да получи оплодено яйце, ако тя не е достатъчно уплътнена яйцето няма да се имплантира.

Симптомите на нисък прогестерон при жени, които не са бременни:

 • главоболие или мигрена
 • промени в настроението включително тревожност или депресия
 • нередности в менструалния цикъл

Ниският прогестерон може да причини необичайно маточно кървене при жени, които не са бременни. Нередовните или липсващи периоди могат да показват лошо функциониращи яйчници и нисък прогестерон.__

При забременяване все още се нуждаете от прогестерон, за да се поддържа матката до раждането на бебето. Вашето тяло ще произведе това увеличение на прогестерон което причинява някои от симптомите на бременността, включително чувствителност на гърдите и гадене. Ако нивата на прогестерона са твърде ниски матката може да не е в състояние да носи бебето.

По време на бременност симптомите на нисък прогестерон включват зацапване и спонтанен аборт. Ниският прогестерон може да показва извънматочна бременност. Това може да доведе до спонтанен аборт или смърт на плода.

Без прогестерон който да допълва естрогена той може да се превърне в доминиращ хормон. Това може да причини симптоми, включително:

 • качване на тегло
 • намалено сексуално желание
 • промени в настроението и депресия
 • ПМС, нередовен менструален цикъл, обилно кървене
 • изнежиност на гърдите, фиброкистозни гърди
 • миома
 • проблеми с жлъчния мехур

Тестване на нивата на прогестерон

Тест за прогестерон (PGSN). Може да помогне на Вашия лекар да разбере дали нивата на прогестерон са твърде ниски. Кръвен тест, който не изисква подготовка. Тестът може да покаже защо има проблеми със забременяването. Също така може да потвърди овулация. Тестът PGSN може да се използва за наблюдение на хормонозаместителна терапия или здравето на високорискова бременност. Нивата на прогестерон обикновено са по-високи от нормалните по време на бременност. Те са дори по-високи, ако имате повече от едно бебе.

Всички мъже, деца и жени в менопауза имат по-ниски нива на прогестерон в сравнение с жените в детеродна възраст. Това което се счита за "нормално" ниво на прогестерон зависи от възрастта и пола на човека.

При жените други фактори включват дали сте бременна и къде сте в менструалния си цикъл. Нивата на прогестерон варират през целия менструален цикъл. Те достигат своя връх около седем дни преди менструацията. Нивата могат да варират в рамките на един ден. Лошо функциониращите яйчници могат да причинят лошо производство на прогестерон. И по време на менопаузата е естествено нивата на естроген и прогестерон да спадат.

реклама

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПРОГЕСТЕРОН С ОТСТЪПКА ТУК!

Какво да направите при нисък прогестерон?

Може да нямате никакви симптоми на нисък прогестерон и може да не се нуждаете от лечение. Но ако се опитвате да имате бебе хормоналната терапия може да бъде полезна. Хормоналната терапия повишава нивата на прогестерон и може да помогне за удебеляване на лигавицата на матката. Това може да подобри шансовете за здравословна бременност и износване.

Нарушенията на менструалния цикъл и необичайното кървене могат да се подобрят с хормонална терапия. При тежки симптоми на менопаузата хормоналната терапия обикновено включва комбинация от естроген и прогестерон. Жените които приемат естроген без прогестерон са изложени на повишен риск от развитие на рак на ендометриума. Възможностите за лечение на добавки с прогестерон включват:

 • кремове и гелове, които могат да се използват локално или вагинално
 • супозитории, които обикновено се използват за лечение на нисък прогестерон, който причинява проблеми с плодовитостта
 • орални лекарства

Хормоналната терапия (или само естроген или комбинация от естроген и прогестерон) може да помогне за облекчаване на симптоми като:

 • горещи вълни
 • нощно изпотяване
 • сухота на вагината

За някои жени прогестеронът подобрява настроението. Пероралният прогестерон може да осигури успокояващ ефект, което улеснява съня.

Хормоналната терапия може да увеличи рискът от:

 • инфаркт и инсулт
 • кръвни съсиреци
 • проблеми с жлъчния мехур
 • някои видове рак на гърдата

Вашият лекар вероятно ще Ви посъветва да не използвате хормонална терапия, ако имате анамнеза за:

 • рак на гърдата
 • рак на ендометриума
 • чернодробно заболяване
 • кръвни съсиреци
 • удар

Естествените лекарства за повишаване на ниските нива на прогестерон включват:

 • увеличаване на приема на витамини В и С необходими за поддържане на нивата на прогестерон
 • повече храни с цинк като черупчести мекотели
 • контролиране на нивата на стрес, тъй като тялото освобождава кортизол вместо прогестерон когато сте в стрес

Обикновено прогестеронът не се допълва при жени които изпитват симптоми на менопауза и на хормонален дисбаланс. Това е така защото симптомите на менопаузата се причиняват най-вече от ниски нива на естроген.

Ниският прогестерон може да причини различни проблеми за мъжете и жените. Налични са обаче лечения, които могат да помогнат за разрешаването на ниско ниво на прогестерон. Хормоналната терапия може да бъде дългосрочно решение за някои особено жени в постменопауза.

Хормоналната терапия крие някои рискове, така че е важно да ги обсъдите с Вашия лекар. Има лекарства с рецепта, които са създадани така, че да изглеждат по същия за тялото като вашите естествено срещащи се хормони. Те понякога се наричат ​​"биоидентични хормони". Въпреки, че те може да звучат по-благоприятно имат същите рискове като другите лекарствени форми.

Говорете с Вашия лекар за това кое лечение би било най-добре. Може да отнеме няколко седмици, за да се видят резултатите от хормоналната терапия. И можете да работите с Вашия лекар, за да преоценявате плана си за лечение всяка година.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се