Хормоналният дисбаланс и психичното здраве

3069
Хормоналният дисбаланс и психичното здраве

Ендокринните нарушения могат да повлияят на психично здраве. Когато хормоните не са балансирани това се отразява върху цялостното състояние на организма, което се усеща от тялото и се отразява и на менталното здраве.

Необходими са повече изследвания за това как хормоните и психичното здраве са свързани, но експертите казват, че определено има взаимодействие между хормоните и доброто състояние.

Ендокринна система работи в тандем с нервната система известна като хипоталамо-хипофизната система за поддържане на хомеостаза или физиологично равновесие. Това от което тялото се нуждае, но когато нещо се обърка това равновесие може да се наруши.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как хормоните могат да повлияят на психичното здраве?

Основните ендокринни жлези са щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Ако тази система за химически съобщения или веригите за обратна връзка с хормоните са компрометирани по някакъв начин, това може да има дълбоки ефекти върху здравето, особено що се отнася до психичното здраве. Животът с ендокринно разстройство като хипотиреоидизъм, болест на Адисън или акромегалия (дисфункция на хипофизната жлеза) означава физически проблеми, както и възможни когнитивни и психични проблеми. Може да сте забелязали, ако имате хипотиреоидизъм състоянието идва с разочароващия страничен ефект на депресивно настроение, безпокойство, възбуда или неспособност да се фокусирате. За съжаление не е необичайно, но е важно да знаете как всичко се съчетава и какво можете да направите, за да го управлявате.

Щитовидната жлеза е "главната жлеза” на ендокринната система. Отговорна е за производството на хормоните Т3 и Т4 и именно Т3 има основна роля в психичното здраве на човека. Много от Т3 рецепторите в тялото ни са концентрирани в мозъка. Така че, ако щитовидната жлеза не произвежда достатъчно Т4 и/или Т3 няма да има достатъчно хормон на щитовидната жлеза, който да достига до мозъка.Това често води до повишени нива на депресия, тревожност или други проблеми с психичното здраве. Пациентите с хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм могат да изпитат непостоянни и непредсказуеми психични състояния. Често се съобщава за тревожност, мозъчна мъгла, мания, летаргия, депресивно настроение и объркване.

Надбъбречните жлези помагат да се регулира вътрешната реакция на стрес. Ако някой има физически, психически или някакъв друг личен стрес в живота си надбъбречните жлези може да не функционират правилно. В някои случаи може да отмине, но ако стресът продължава твърде дълго това може да има драматични и ефекти върху здравето.

Един от хормоните отговорни за това как преживяваме и управляваме стреса е кортизол. Ако човек има постоянен, неконтролиран стрес това ще наруши способността му да произвежда и използва кортизола. Ако това се случва често ще доведе до умора и напълняване наред с други проблеми като разстройства на настроението депресия, апатия и безпокойство.

Прекомерният кортизол всъщност може да намали активността на хипоталамуса, което води до дисбаланс на химическите пратеници засягащи съня, храненето, секса, познанието и други. Всичко това може да допринесе за разстройство като депресия.

Възпалението може да играе роля и за психичното здраве

Автоимунните реакции срещу щитовидната жлеза и абнормните нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да увеличат възпалението в тялото, което в последствие може да доведе и до когнитивни и емоционални здравословни проблеми. Знаем това тъй като маркерите за повишено възпаление особено възпаление на мозъка са често срещани сред диагностицираните с тежко депресивно разстройство, тревожност и други психични заболявания. Поради тази причина някои лекари предписват противовъзпалително лечение на пациенти с депресия.

Не забравяйте да говорите с Вашия лекар за всичките си симптоми на физическо и психическо здраве. Тъй като умът и тялото са толкова свързани важно е да възприемете цялостен системен подход за оценка на Вашите физически и психически симптоми.

Ако имате или подозирате, че имате ендокринен проблем и изпитвате симптоми на психично здраве, като внезапно чувство на тревожност или депресия, или когнитивни проблеми, като проблеми с фокуса или памет консултирайте се с медицински специалист, за да тествате нивата на хормоните и отговорите на надбъбречните жлези преди да Ви бъдат предписани антидепресанти или лекарства против тревожност. Това ще им помогне да определят подходящото лечение. Това, което може да изглежда като депресия, всъщност може да се лекува успешно с лекарства за щитовидната жлеза, например преди антидепресанти.

Също така е много възможно симптомите на психичното Ви здраве да са съществували преди или са възникнали заедно с някакви ендокринни проблеми. Уведомете Вашия лекар за физически заболявания и ендокринно разстройство.

Придържайте се към холистични и здравословни навици на живот, които могат да помогнат за поддържане на психичното здраве. Например, ако чувствате постоянна умора и не можете да тренирате или да се занимавате с дейности, които обичате това ще се отрази на настроението Ви, което ще доведе до депресия и тя от своя страна до повече умора. __Този цикъл може да бъде прекъснат чрез възприемане на ежедневни техники за управление на стреса. Т__ова може да има дълбоко въздействие върху психичното здраве и в много случаи може да коригира депресия, тревожност или други проблеми с психичното здраве.

Някои идеи за облекчаване на стреса:

Избягването на алкохол, тъй като алкохолът може да увеличи възпалението и е депресант.

Ежедневни упражнения за дълбоко дишане, като вдишване за пет секунди, задържане на дъха за пет секунди и издишване за пет секунди.

Добри навици за сън. Създаване на ритуал преди лягане.

Уверете се, че получавате някаква форма на движение всеки ден.

Прекарването на време сред природата или ходене.

Медитирайте. Просто седнете неподвижни няколко минути и се фокусирайте върху дъха си.

Посещавайте танци за облекчаване на стреса.

Практикувайте йога или тай чи преди лягане или когато се събудите.

Интегрирайте кратки дейности за облекчаване на стреса през целия ден.

Присъединете се към група за подкрепа. Така ще знаете, че не сте сами и други също са се сблъсквали с подобни трудности.

Потърсете терапевт.

Не забравяйте редовно да проверявате нивата на хормоните.

Проследявайте новите и влошаващи се промени в настроението, съня, удовлетворението, енергията, концентрацията и апетита, тъй като те може да са признак за промяна на ендокринното разстройство и нужда от последващо оправяне на лекарства.

Ако нямате диагностицирано ендокринно разстройство когато се оценявате за нов психологически проблем, проверете нивата на хормоните Ви, за да може лекарят да прецени за възможни ендокринни причини.

Създайте дневник на симптомите или запишете някаква информация, която да споделите с Вашия лекар:

  • Кога са започнали да възникват някакви проблеми с психичното здраве и какви са те
  • Всички външни или житейски задействания като нова работа, загуба на работа или преместване, които са ги генерирали
  • Дали проблемите с психичното здраве са възникнали след диагностициране на ендокринно разстройство
  • Ако приемате някакво ново лекарство и от колко време го приемате
  • Всеки вид физически симптоми, които може да имате като умора, проблеми с кожата, наддаване на тегло или изтъняване на косата
  • Всяка история на ендокринни проблеми във Вашето семейство

Намалете нивата на възпаление

Противовъзпалителните диети и хранителните терапии също са ефективни когато става въпрос за справяне с възпалението, което може да доведе до депресивни или тревожни проблеми с настроението. Проучванията показват, че предизвиканото от стреса възпаление може да бъде решено чрез техники за намаляване на стреса като дихателни упражнения и медитация. Всичко това са ефективни подходи за подобряване на депресията и тревожността при случаите с ендокринни разстройства.

Не забравяйте да споделяте проблемите с Вашия лекар и да поискате системно изследване на вашите проблеми.

https://www.endocrineweb.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се