Колоректален рак - има ли връзка с диетата

48
Колоректален рак - има ли връзка с диетата

Колоректалният рак е доста често срещан, особено сред възрастното население. Важен рисков фактор за колоректален рак е диетата, а диетичният избор също е жизненоважен по време на лечението и след това.

Коя е добрата диета за превенция на колоректален рак и за подпомагане на лечението?

Колоректалният рак е вид рак който засяга ректума, дебелото черво или и двете.Известен също като рак на дебелото черво. Този вид рак е по-вероятно да се появи при по - възрастни хора, но има много други рискови фактори, свързани с появата му като    генетични фактори    и фактори свързани с начина на живот. Един от най - цитираните рискови фактори е диетата имайки предвид лошите хранителни навици които често водят и до затлъстяване. 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За кои храни и хранителни вещества се твърди, че повишават риска от колоректален рак и кои видове диета се считат за полезни за превенция?

Кои са диетите които e вероятно ще поддържат тялото устойчиво по време и след лечението на този вид рак?

Профилактика

Какво да избягваме? Многобройни проучвания показват, че диета твърде богата на червено месо е свързана с повишен риск от колоректален рак. „Червеното месо“ се определя от Световната здравна организация (СЗО) като „цялото мускулно месо от бозайници включително говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конско и козе“.

Известно е, че консумациятя на много червено месо значително повишава риска от колоректален рак. Проучвания твърдят, че „консумацията на червено месо може да е свързана пряко с честотата на колоректален рак или има косвена връзка, защото диета с високо съдържание на месо обикновено е с ниско съдържание на зеленчуци, плодове и фибри.“ 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КОЛОНОСКОПИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Проучване на населението на Северна Италия показва, че хората, които често ядат червено месо заедно с яйца, сирене и други мазни храни както и рафинирани нишестета имат почти два пъти по - висок риск от развитие на рак на ректума или дебелото черво отколкото други които предпочитат повече растителна диета. 

По - нови изследвания разкриват, че „дневното увеличение от 100 гр. на месото или червеното месо е свързано със значителни 12–17 процента повишен риск от колоректален рак.“ 

През 2015 г. публикация от Международната агенция за изследване на рака посочва, че всяка порция от 50 гр. преработено месо като бекон или салам консумирана всеки ден увеличава риска от развитие на колоректален рак с 18 процента. Според тези доказателства СЗО класифицира преработените меса като „канцерогенни“. 

Вредите причинени от нездравословните диети нашумяват в началото на 2018 г., когато проучване публикувано в The BMJ съобщава, че „ултрапреработените храни“ могат да увеличат риска от развитие на различни видове рак.

Как да се храним?

Ако високият прием на червено месо и преработени храни допринася за риска от колоректален рак какво трябва да ядем, за да предпазим тялото си? За да се намали рискът от колоректален рак яжте здравословна диета която е богата на плодове и зеленчуци.

Според Американското дружество за борба с рака диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и фибри може да помогне за минимизиране на риска и много съществуващи проучвания изглежда подкрепят този съвет. Проучване от университета Лома Линда в Калифорния установява, че диетите във вегетариански стил са свързани с намален риск от колоректален рак. Изследователите са изследвали четири вида растителна диета: 

  • веган или строго никакви продукти от животински произход
  • лакто-ово вегетарианска, включва млечни продукти и яйца, но без месо
  • песко-вегетарианска, включва риба, но не и месо
  • полувегетарианска, включва месо и риба рядко

И четирите от тези диети на растителна основа се считат за по - малко вероятно да доведат до рак в сравнение с невегетарианските диети.

Друго проучване предполага, че колкото по - цветно е  ястието толкова по  - добре и трябва да се стремим върху интегрирането на плодове и зеленчуци с всякакъв цвят в диетата си. 

Лилавите картофи могат да предпазват от рак на дебелото черво. Това може да се дължи на факта, че тези кореноплодни зеленчуци съдържат съединения които намаляват нивата на определени провъзпалителни протеини в тялото, а е известно, че възпалението допринася за риска от рак на    дебелото черво

Изследователи са изолирали и редица елементи типични за диетите в средиземноморски стил които биха могли да помогнат за предотвратяване на появата на колоректален рак. Хората с нисък риск от развитие на това състояние ядат много плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни както и риба и птици вместо червено месо.

Какво да ядем по време на лечението и след това?

Според насоките на Dana-Farber Cancer Institute в Бостън, Масачузетс хората, подложени на лечение за колоректален рак също трябва да предпочитат ястията „тип пъстра чиния“ и да ядат разнообразен набор от плодове и зеленчуци, за да поддържат имунната си система.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет ДЕБЕЛО ЧЕРВО! Туморен маркер СА 19-9 + Окултни кръвоизливи от Лаборатории Кандиларов!
-9%
23,00 лв.
21,00 лв.
CА 72-4 туморен маркер на стомах от Лаборатории "Кандиларов"

CА 72-4 туморен маркер на стомах от Лаборатории "Кандиларов"

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

64 закупени
-37%
41,00 лв.
26,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се