16 храни, които да включите в диетата след колоноскопия

11768
16 храни, които да включите в диетата след колоноскопия

Дебелото черво е жизненоважна част от храносмилателния тракт, която се нуждае от периодични прегледи при възрастните. Колоноскопията е често срещана, кратка и най-вече безопасна форма на скрининг. Колоноскопията е процедура, която се извършва за откриване на аномалии в дебелото черво като колоректален рак или полипи, които могат да се развият в рак.

Преди човек да направи колоноскопия ще трябва да следва ограничена диета, така че дебелото черво да е празно. Също така се препоръчва да не ядете през първите няколко часа след колоноскопия, а също така да се следват инструкциите на лекаря какво може да се яде през следващите няколко дни. Важно е да се яде храна, която ще даде време на храносмилателната система да започне отново да работи нормално.

Хранене след колоноскопия

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

След колоноскопия се препоръчва да се ядат само храни, които са лесно смилаеми. За да се улесни работата на храносмилателния тракт и да се избегне дразнене на храносмилателната система лекарите препоръчват на пациентите меки и лесно смилаеми храни. Един от приоритетите след колоноскопия е рехидратиратацията. Това може да стане с пиене на вода или други напитки и консумиране на храни на течна основа като супа или ябълково пюре.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КОЛОНОСКОПИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Кои са 16-те храни и напитки подходящи след колоноскопия?

1. Вода. Водата е от съществено значение, за да помогне на пациентите за рехидратация. Някои хора могат да открият, че се нуждаят от повече течност от обикновено след колоноскопия.

2. Напитки с електролити. Важно е да замените електролитите, когато са дехидратирани. За да подпомогнат възстановяването на електролитите, хората може би предпочитат да пият спортна напитка. Много спортни напитки съдържат електролити.

3. Зеленчуков или плодов сок. Има широка гама от зеленчукови, плодови и комбинирани напитки. Тези сокове също съдържат електролити и допълнителни хранителни вещества.

4. Билков чай. Билковият чай често съдържа съставки, които могат да успокоят храносмилателния тракт.

__5. Ледени близалки. С__ъдържат много захар и течност. И двете са важни след колоноскопия, за да помогнат за повишаване на енергийните нива.

6. Крекери. Соленките и крекерите от грахам са лесно смилаеми. И двете са добър избор след колоноскопия.

7. Меко ядково масло. Ядковите масла обикновено се усвояват лесно. Избилайте гладките масла.

8. Картофено пюре. Картофеното пюре е мека храна, която е добър вариант след колоноскопия.

9. Бяла риба. Бялата риба обикновено е мека, което я прави добър избор след колоноскопия. Най-добре е да избягвате тлъсти риби и такива с кости.

10. Ябълково пюре. Ябълковото пюре съдържа фибри, които са лесно смилаеми и не дразнят храносмилателния тракт. Също така съдържа захари и въглехидрати, които ще помогнат за възстановяване на енергийните нива. Също така съдържа пектин, който може да помогне за предотвратяване на диария.

11. Супа. Пилешки и други меки супи са добър избор. Да се избягват пикантни супи или такива съдържащи ечемик.

12. Желатин или пудинг. Желатинът и пудингът са препоръчителни храни след колоноскопия.

13. Бъркани яйца. Бърканите яйца са меки, както и добър източник на протеин. Да се избягва добавяне на мляко, черен пипер или сирене към яйцата, за да се избегне дразнене на храносмилателния тракт.

14. Консервирани плодове Консервираните плодове като праскови или ананас са добри меки храни. Консервираните плодове често се белят, което е идеално, тъй като трябва да се избягва кожата на плодовете.

15. Бял тост или хляб. Подобно на крекерите белият хляб е храна, която е добре да се консумира в продължение на няколко дни след колоноскопия.

16. Варени зеленчуци. Добре приготвените на пара, печени или сотирани зеленчуци приготвени до омекване са добър избор след колоноскопия.

Пикантната храна трябва да се избягва след колоноскопия. Въпреки, че процедурата за колоноскопия не отнема много време дебелото черво се нуждае от време, за да се възстанови от самата процедура и подготовката за нея. Така, че за около ден след колоноскопия препоръчително е да се избягват храни, които са трудно смилаеми като високо съдържание на фибри и пикантни храни.

Също така е добра идея да се избягват тежки, мазни храни, тъй като те могат да причинят гадене и повръщане след анестезия.

Ако се е провела и друга процедура като например отстраняване на полип лекарят може да препоръча допълнителни хранителни ограничения. Те включват храни съдържащи малки семена и ядки, тъй като тези малки, и твърди частици могат да попаднат в заздравяващата рана и да причинят инфекция.

По време на колоноскопия се вдухва газ в дебелото черво, за да се отвори и да се осигури по-добра видимост по време на колоноскопията. След процедурата този излишен газ може да е неудобен и пациентът може да почувства нуждата да изкарва газовете по-често. Поради това да се избягват храни, които причиняват допълнителни газове, като боб или газирани напитки.

След колоноскопия избягвайте:

 • пикантни или добре подправени храни
 • цели или нарязани ядки
 • алкохол
 • пуканки
 • кокосов орех
 • пържени храни, като пилешки пръсти и пържени картофи
 • царевица
 • сурови или недоготвени зеленчуци
 • кафяв ориз
 • бобови растения
 • хрупкави орехови масла
 • пълнозърнест хляб и печени продукти
 • жилави протеини като пържола
 • небелени плодове като ябълки
 • подправки

Здравни съвети за дебелото черво

Избягването на консумиране на преработено месо ще помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Дебелото черво е съществена част от храносмилателния тракт. Трябва да се провежда редовно за всички хора на възраст над 50 години. Трябва да правят колоноскопии на всеки 10 години, за да се уверят, че нямат проблеми. Някои хора може да се нуждаят от допълнителни процедури.

От изключително значение е човек да се грижи добре за здравето на дебелото черво между контролните прегледи. Ракът на дебелото черво рядко е наследствен и в много случаи човек може да го предотврати, като:

 • се поддържа здравословен избор на начин на живот
 • нисък Индекс на телесна маса (ИТМ)
 • хранене със здравословни храни

Според изследванията следните фактори допринасят за това дали човек ще развие рак на дебелото черво:

 • високи нива на инсулин
 • диети с високо съдържание на рафинирани захари
 • затлъстяване
 • коремна мазнина
 • диети с ниско съдържание на фибри

Да се избягват храни, които съдържат:

 • високо наситени мазнини
 • големи количества захар
 • червени меса
 • преработени меса

Вместо това хората трябва да правят избор на здравословен начин на живот. Пушенето на тютюн и пиенето на твърде много алкохол могат да допринесат за рак на дебелото черво.

Упражненията са важна част от цялостното здраве и могат да окажат значително влияние върху намаляването на риска от рак на дебелото черво.

Диетата трябва да е богата на:

 • цели зърна
 • плодове и зеленчуци
 • постни протеини
 • продукти с ниско съдържание на мазнини на млечна основа

Важно е да се следват препоръките на лекаря след колоноскопия. Както и да се помни, че както подготовката така и възстановяването могат да отнемат време, въпреки че самата процедура не е много продължителна.

Потенциалният дискомфорт и болка след процедурата могат да бъдат избегнати чрез консумация на препоръчани храни.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет ДЕБЕЛО ЧЕРВО! Туморен маркер СА 19-9 + Окултни кръвоизливи от Лаборатории Кандиларов!
-9%
23,00 лв.
21,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се