Всичко, което трябва да знаем за полипите на дебелото черво

11554
Всичко, което трябва да знаем за полипите на дебелото черво

Полипите на дебелото черво известни също като колоректални полипи са израстъци, които се появяват на повърхността на дебелото черво. Дебелото черво е дълга куха тръба в дъното на храносмилателния тракт. Там тялото произвежда и съхранява изпражненията.

В повечето случаи полипите не причиняват симптоми и обикновено се откриват при рутинни скринингови тестове за рак на дебелото черво. Симптоми, които може да усетите са:

 • кръв в изпражненията или ректално кървене
 • болка, диария или запек, които продължават повече от една седмица
 • гадене или повръщане
 • кръв върху тоалетната хартия или изпражнения с кръв може да са индикация за ректално кървене и трябва да бъдат изследвани от лекар

В__ИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕБЕЛО ЧЕРВО С ОТСТЪПКА ТУК!__

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Видове полипи на дебелото черво

Полипите в дебелото черво могат да се различават по размер и брой. Има три вида полипи на дебелото черво:

 • Хиперпластичните полипи са безвредни и не се развиват в рак
 • Аденоматозните полипи са най-често срещаните. Въпреки, че повечето няма да се превърнат в рак имат потенциал да станат рак на дебелото черво
 • Злокачествените полипи са полипи, които се забелязват при микроскопско изследване, че имат ракови клетки в тях

Какво причинява полипите на дебелото черво?

Лекарите не знаят точната причина за полипи на дебелото черво, но полипите са резултат от необичаен растеж на тъканите Тялото периодично развива нови здрави клетки, за да замести старите клетки, които са повредени или вече не са необходими. Растежът и деленето на новите клетки обикновено се регулира. В някои случаи обаче новите клетки растат и се делят преди да са необходими.Този излишен растеж води до образуване на полипи. Полипите могат да се развият във всяка област на дебелото черво.

Кой е изложен на образуване на полипи на дебелото черво?

Въпреки, че конкретната причина за полипи на дебелото черво не е известна има определени фактори, които могат да увеличат риска от развитие на полипи на дебелото черво. Тези рискови фактори включват:

 • възраст над 50 години
 • наднормено тегло
 • фамилна анамнеза за полипи или рак на дебелото черво
 • ако сте имали полипи в миналото
 • рак на яйчниците или рак на матката преди 50-годишна възраст
 • имате възпалително състояние, което засяга дебелото черво като болест на Крон или улцерозен колит
 • неконтролиран диабет тип 2
 • наследствено разстройство като синдром на Линч или синдром на Гарднър

Начинът на живот, който може да допринесе за растежа на полипи на дебелото черво, включва:

 • пушене
 • често пиене на алкохол
 • заседнал начин на живот
 • хранене с високо съдържание на мазнини

Може да успеете да намалите риска от полипи на дебелото черво, ако направите промени в начина на живот, за да се справите с това. Д__обавянето на повече калций към Вашата диета също може да помогне за предотвратяване на полипи__. Вашият лекар може да има други предложения за намаляване на риска.

Как се диагностицират полипите на дебелото черво?

Най-добрият вариант да разберете дали имате полипи на дебелото черво е да правите редовно скрининг на дебелото черво когато Вашият лекар го препоръча тъй като полипите често могат да бъдат отстранени едновременно с процедурата за скрининг.

Полипите могат да бъдат намерени при редица тестове. Тези тестове могат да включват:

Колоноскопия. По време на тази процедура през ануса се вкарва камера прикрепена към тънка гъвкава тръба. Това позволява на лекаря да види ректума и дебелото черво. Ако се открие полип, лекарят може да го отстрани незабавно или да вземе тъканни проби за анализ.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КОЛОНОСКОПИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Сигмоидоскопия. Този скринингов метод е подобен на колоноскопия, но може да се използва само за оглед на ректума и долната част на дебелото черво. Не може да се използва за вземане на биопсия или проба от тъкан. Ако Вашият лекар открие полип ще назначи колоноскопия, за да се отстрани.

Бариева клизма. За този тест се инжектира течен барий в ректума и след това използва специална рентгенова снимка, за да направи снимки на дебелото черво. Барият кара дебелото черво да изглежда бяло на снимките. Тъй като полипите са тъмни те са лесни за разпознаване спрямо белия цвят.

КТ колонография (виртуална колоноскопия). Тази процедура използва КТ сканиране за изграждане на изображения на дебелото черво и ректума. След сканирането компютърът комбинира изображенията на дебелото черво и ректума, за да създаде както дву така и триизмерни образи на областта. Може да покаже подути тъкани, язви и полипи.

Тест за изпражнения.Лекарят ще Ви даде тест комплект и инструкции за предоставяне на проба за изпражнения. Пробата се връща за анализ особено за изследване за микроскопично кървене. Този тест ще покаже дали има кръв в изпражненията, което може да е признак на полип.

Как се лекуват полипите на дебелото черво?

Най-добрият начин за лечение на полипи на дебелото черво е тяхното отстраняване. Лекарят вероятно ще премахне полипите по време на колоноскопия. След това полипите се изследват под микроскоп, за да се види за какъв тип полип става дума и дали има ракови клетки. Лекарите обикновено се справят с полипите, без да се извърши операция.

Въпреки това може да се наложи операция за отстраняване на полипите, ако те са големи и не могат да бъдат отстранени по време на колоноскопия. В повечето случаи това може да стане чрез лапароскопска хирургия. Този тип операция е минимално инвазивна и използва инструмент, наречен лапароскоп.

Лапароскопът е дълга тънка тръба със светлина с висока интензивност и камера с висока разделителна способност. Инструментът се вкарва през разрез на корема. След като хирургът види и огледа визуално дебелото черво ще премахне полипите с помощта на специален инструмент. Патолог или специалист в тъканния анализ, ще провери полипите за ракови клетки.

Как могат да се предотвратят полипи на дебелото черво?

Поддържането на здравословна диета може да помогне за предотвратяване на развитието на полипи на дебелото черво. Със здравословната диета включваща храни, богати на витамин D, калций и фибри може да намалите риска от развитие на полипи на дебелото черво. Това включва яденето на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постно месо.

Храните богати на витамин D и калций, включват:

 • броколи
 • кисело мляко
 • мляко
 • сирене
 • яйца
 • черен дроб
 • риба

Можете допълнително да намалите риска от полипи на дебелото черво като намалите приема на храни с високо съдържание на мазнини, червено месо и преработени храни. Отказът от тютюнопушене и редовните упражнения също са важни стъпки за предотвратяване развитието на полипи на дебелото черво.

Въпреки, че полипите обикновено са доброкачествени лекарите най-често ги отстраняват, тъй като някои видове полипи могат по-късно да се развият в рак. Премахването на полипи на дебелото черво може да помогне за предотвратяване на развитието на рак на дебелото черво.

https://www.healthline.com/health/colorectal-polyps


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се