Криохирургия - криотерапия при рак на простатата

49
Криохирургия - криотерапия при рак на простатата

Криотерапията е обещаваща по - нова възможност за лечение на рак на простатата. По време на процедурата лекарят замразява простатна тъкан при изключително ниски температури. Това кара раковите клетки да умират. 

След рака на кожата ракът на простатата е най - често срещаният рак сред мъжката популация. По - традиционните подходи за лечение като лъчева терапия и операция за отстраняване на простатата имат различни негативни ефекти които могат да повлияят на сексуалната функция и качеството на живот. Тъй като криотерапията е минимално инвазивна и причинява по - малко дългосрочни проблеми лекарите могат да я препоръчат за лечение на ранен стадий на рак на простатата.

Какво представлява криотерапията?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тази техника се състои в прилагане на екстремен студ чрез криосонди с една или няколко игли за унищожаване на болните тъкани включително раковите клетки. Серия от етапи на замразяване и размразяване на туморите позволяват тяхното унищожаване. Криотерапията включва използване на ниски температури за замразяване и унищожаване на тъкан засегната от рак. Процедурата е известна още като криоаблация или криохирургия.

Използва течен азот, течен азотен оксид или газ аргон за постигане на температурата на замръзване необходима за обработка. Криотерапията може да помогне за лечение на кожни заболявания и облекчаване на болката и възпалението. Освен това криотерапията може да бъде ефективна при  **рак**на костите, шийката на матката, черния дроб и простатата.

При рак на простатата лекарите използват криотерапия като минимално инвазивна процедура за насочване към цялата простата или към определени части от простатата. Използвайки ултразвукова технология лекарят вкарва малки сонди наречени криоигли в простатата и специални игли за проверка на температурата. След това се вкарва хладен газ който замръзва и уврежда простатната жлеза като убива раковите клетки и помага за предотвратяване на прогресията на заболяването. Тъй като процедурата е по - малко инвазивна от традиционните терапии пациентите обикновено изпитват по  - малко болка и се нуждаят от по - кратък болничен престой.

Криотерапията и    рак на простатата

Има няколко проучвания сравняващи криотерапията с традиционните терапии за рак на простатата. Проучване от 2010 г. оценява 244 души получаващи външна лъчева терапия (EBRT) в сравнение с криотерапия. Проучването анализира ефектите от всяко лечение по отношение на прогресията на заболяването и установява лека разлика между двете групи на лечение отбелязвайки значително по - малко положителни биопсии след криоаблация отколкото след лъчева терапия.

Проучване от 2020 г. сравнява криотерапията с хирургията. Въпреки, че операцията има най - добрия контрол на тумора криотерапията е от полза при групи с по - нисък риск. При тези пациенти криотерапията има разумен контрол на тумора и причинява минимални странични ефекти. Тези резултати предполагат, че криотерапията е ефективна възможност за лечение на някои видове рак на простатата. Американската урологична асоциация публикува насоки с препоръки за лечение на рак на простатата. Насоките препоръчват криотерапия за случаи с нисък или среден риск от рак на простатата. Онколозите могат да използват криотерапия:    

 • при рак на простатата който не се е разпространил извън простатната жлеза
 • за намаляване на симптомите  при рак на простатата който не се повлиява от други терапии
 • при пациенти които не могат да се подложат на операция или лъчева терапия

Ползи

Криотерапията може да бъде подходящ вариант за някои хора тъй като е минимално инвазивна и ефективна при определени случаи. 

Минимално инвазивна процедура. Други процедури като хирургия и лъчева терапия са сложни и свързани. Те могат да включват подготовка, болничен престой, странични ефекти и усложнения след процедурата. Криотерапията обикновено има по - малко странични ефекти и изисква по - кратко време за възстановяване.

Ефективност

Въпреки, че криотерапията изисква повече изследвания изглежда, че процедурата е много ефективна за някои хора. Проучване от 2010 г. оценява ефективността на лечението при локализиран рак на простатата. Установява незначителни разлики в прогресията на заболяването при криотерапия спрямо лъчетерапия. Проучване от 2020 г. обаче не открива разлика в смъртността свързана с рак между криотерапията и простатектомията.

Рискове

Както всяка процедура криотерапията крие някои потенциални рискове. Криотерапията може да причини краткотрайни странични ефекти като:    

 • затруднено уриниране
 • инфекции на пикочните пътища
 • болка или подуване на пениса или скротума
 • кръв в урината

Някои дългосрочни странични ефекти от криотерапията включват:    

 • затруднено уриниране
 • еректилна дисфункция
 • образуване на дупка между пикочните пътища и ректума
 • стесняване на пикочните пътища
 • отделяне на мъртва тъкан в пикочните пътища

Криотерапията може да бъде ефективна за определени пациенти тя не е идеална възможност за лечение за всички случаи. Насоките за препоръка са за прилагане на криотерапия само за пациенти с нисък и среден риск от рак на простатата. Лекарите не препоръчват криотерапия при прогресиращо заболяване.

В проучване от 2014 г. на 108 души с рак на простатата криотерапията е ефективно и минимално инвазивно лечение за добре подбрани случаи на рак на простатата. В допълнение авторите отбелязват, че преживяемостта без биохимична прогресия (BPFS) е 96,4% за участниците с нисък риск и 91,2% за участниците със среден риск. BPFS означава, че нивата на простатно-специфичния антиген (PSA) които често са повишени при тези с рак на простатата остават под определено ниво.

Други възможности

Налични са и други възможности за лечение. Лечението което лекарят препоръчва зависи от различни фактори, специфични фактори като например колко напреднало е състоянието и как потенциалните странични ефекти биха засегнали пациента. Пациентите с нисък риск от рак на простатата обикновено се подлагат на активно наблюдение или бдително изчакване. От друга страна напредналият рак на простатата може да изисква отстраняване на простатата наречено радикална простатектомия или прилагане на лъчева терапия. Тези техники са добре установени и ефективни, но могат да имат неблагоприятни ефекти и да повлияят върху качеството на живот. Това насочва към разработването на нови възможности за лечение включително криотерапия.

Активно наблюдение

Активното наблюдение е вариант за пациенти с нисък риск от рак на простатата който може да включва малки тумори и бавно растящ рак. Не включва процедури или медикаменти. Вместо това лекарят често наблюдава рака за признаци на прогресия и проверява специфични показатели като резултата на Gleason (система за класифициране на карцином на простатата) и нивото на PSA. Ако някой от тези показатели се увеличи това може да означава необходимост от по - нататъшно лечение. Ако няма промени лекарят може да продължи да наблюдава прогресията на заболяването.

Радикална простатектомия

Радикалната простатектомия включва хирургично отстраняване на простатата и околната тъкан. Стандартна възможност за лечение на рак на простатата който не се е разпространил. Операцията премахва цялата простатна жлеза и околната тъкан чрез отворена радикална простатектомия или лапароскопски. Тези процедури се различават по техника, потенциални странични ефекти и възстановяване.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПРОСТАТА С ОТСТЪПКА ТУК!

Лъчетерапия

Лъчевата терапия използва високоенергийни рентгенови лъчи, за да убие раковите клетки или да предотврати растежа им. Има два основни вида лъчева терапия: EBRT и брахитерапия.

При EBRT рентгенологът изпраща радиоактивни лъчи директно към раковия тумор. Някои видове EBRT имат точни дози и посоки на радиация което намалява увреждането на здравата тъкан и близките органи.

При брахитерапията радиацията не трябва да преминава през други тъкани, за да стигне до целта си. Вместо това брахитерапията използва радиоактивно вещество което лекарят имплантира в или близо до раковия тумор.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се