Кървене от носа (епистаксис) - причини и как да се справим

46
Кървене от носа (епистаксис) - причини и как да се справим

Кървенето от носа известно още като епистаксис може да бъде стресиращо преживяване, но в повечето случаи кървенето от носа се спира лесно и рядко е сериозно. Искате да знаете как да спрете кървенето от носа веднага, имайте в предвид, че трябва да го направите правилно и безопасно. Съществуват погрешни схващания относно правилния начин за спиране на кръвотечение от носа като накланяне на гравата назад което всъщност може да бъде опасно. 

Причини за кървене от носа

Най - често срещаният тип кървене от носа се нарича предно кървене от носа. Започва от   носната преграда   която разделя двете страни на носа. Преградата съдържа кръвоносни съдове които могат лесно да бъдат повредени чрез изстъргване с нокът или от енергично издухване на носа. Предното кървене от носа може също да бъде причинено от сух, нагрят въздух или външна травма като например удар в носа с топка.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Задното кървене от носа произхожда от най - дълбоката част на носа. Кръвта тече по задната част на гърлото. Тези случаи са редки, но по - сериозни и по - чести при хора с високо кръвно налягане, по - възрастни хора и при хора които претърпяват наранявания по лицето или носа.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УНГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Други причини за кървене от носа включват:

Лекарства които предотвратяват съсирването на кръвта като варфарин или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен    

 • Генетични или наследствени нарушения на кръвосъсирването като хемофилия или болест на фон Вилебранд или хеморагична телеангиектазия, заболяване включващо разрастване на кръвоносни съдове в носа
 • Наранявания на главата
 • Доброкачествени или злокачествени тумори

Когато възрастни получават кървене от носа това може да е индикатор за по - сериозен медицински проблем особено, ако се случва често.

Споделете с лекаря си, ако сте получили кървене от носа особено без физическа травма. Около 60% от хората получават кръвотечение от носа през живота си. Кървенето от носа е най - често при деца от 2 до 10 години и при възрастни на възраст от 50 до 80  години.

Как да спрем кръвотечение от носа

За щастие основните мерки за първа помощ обикновено са всичко което е необходимо, за да спре кървенето от носа. Ето какво да направите, ако получите такова: 

Наведете се напред, а не назад

Един от най - големите митове в оказването на първа помощ е, че трябва да се облегнете назад с разкървавен нос, но най - доброто нещо което можете да направите е да се наведете напред.

Кръвта трябва да отиде някъде и ако човекът се облегне назад или легне е най - вероятно кръвта да се стече в гърлото. Кръвта може да попадне в трахеята причинявайки блокиране на дихателните пътища.

Кръвта може да навлезе в стомаха и да раздразни лигавицата което е възможно да накара потърпевшия да повърне.

Стиснете носа (правилно)

Повечето хора инстинктивно стискат носа си по време на кървене от носа, но има правилен начин да го направите

Стиснете носа точно под моста на носа. Не просто стискайте ноздрите затворени. Пръстите трябва да са върху костта както и върху меките тъкани.

Ако все още тече кръв коригирайте захвата. Не трябва да има видимо кървене докато държите носа. Когато го правите правилно потърпевшият трябва да може да диша през носа докато спирате притока на кръв. Правилното притискане на носа спира или забавя притока на кръв, за да позволи  образуването на съсирек  и да спре кървенето.

Задръжте носа поне пет минути. Не пускайте, за да проверите за кървене докато не изтекат поне първите пет минути. Ако можете задръжте натиска по - дълго. След пет минути отпуснете, за да видите дали кървенето е спряло. Ако кървенето не е спряло щипнете отново, но този път задръжте така за 10 минути. Не пускайте, за да проверите за кървене докато не изтекат 10 минути. Ако кървенето не спре след това време повторете за още 10 минути, ако е необходимо.

Стойте изправени

Винаги сядайте изправени когато носът кърви и никога не лягайте по гръб. Както при накланянето на главата назад това може да накара кръвта да се спусне от гърлото в стомаха и потенциално да причини задушаване или повръщане. Поддържането на главата над сърцето също намалява кръвното налягане във вените на носа което възпира кървенето.

Допълнителни съвети

Други действия които можете да извършите когато има кървене от носа:

 • Поставете лед или химически студен компрес върху моста на носа. Това може да свие кръвоносните съдове и да помогне за спиране на кървенето. Ледът няма да спре кървящия нос сам може да помогне
 • Напръскайте назален деконгестант в ноздрата където се появява кървенето и след това продължете да затискате носа, както е предложено
 • Избягвайте да поставяте нещо в носа което да абсорбира кръвта като кърпичка или памучна топка.
 • Запазете спокойствие или дръжте детето си спокойно, ако то е с кървящ нос

След спиране на кървенето от носа

След като спрете кървенето важно е да оставите кръвоносните съдове да се свият така, че кървенето да не започне отново. Ако сте успели да спрете първоначалното кървене в рамките на 10 до 15 минути и носът отново започне да кърви, повторете стъпките отново.

Не издухвайте, не търкайте и не поставяйте нищо в носа, не се навеждайте и не вдигайте нищо тежко.

Ако кървенето не спира

Ако кървенето от носа не спре след втория или третия опит за натиск време е да се посети спешното отделение.

Ако кървенето е бързо и се губи много кръв (повече от чаша), ако кръвта се спуска в задната част на гърлото, ако потърпевшияте  повърнал кръв или ако по всяко време се чувства замаян или слаб обадете се на 112.

Знаци за спешна помощ

Кървенето от носа е спешен медицински случай когато:

 • Не е спряло след 20 минути
 • Е загубена е повече от чаша кръв
 • Има усещане за вкус на кръв в устата
 • Има високо кръвно налягане
 • Кървенето от носа е причинено от травма на лицето

Превенциа за кървене от  носа

Ако Вие или Вашето дете сте предразположени към кървене от носа има някои начини да го предотвратите:

 • Не си бъркайте в носа
 • Издухайте внимателно носа си когато имате настинка или алергия
 • Пуснете овлажнител, ако живеете в сух климат или през зимните месеци
 • Овлажнявайте вътрешността на носа със спрей за нос с физиологичен разтвор от вътрешната страна на ноздрите
 • Носете предпазен колан в колата и каска, за да защитите лицето си по време на контактни спортове, за да избегнете нараняване на лицето

След кървене от носа трябва да се избягва издухване на носа поне два дни. Ако има анамнеза за високо кръвно налягане проверете кръвното налягане. Опитайте се да не поставяте кърпички в носа, избягвайте вдигането на тежести и не лягайте легнали.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се