Микробите в домакинството: приятели или врагове

1434
Микробите в домакинството: приятели или врагове

Количеството микроби, които споделят нашeто жизнени пространство може да е изненадващо. Но ключовият въпрос е вредни ли са за здравето ни?

Когато става дума за микроорганизми в нашата жизнена среда относно тях сме заредени с антибактериални и антивирусни сапуни, разнообразни почистващи препарати. А всеобща представа е, че трябва да поддържаме домовете си чисти, за да се борим със смъртоносни заплахи от микробите.

Микроорганизмите присъстват и винаги са присъствали в нашата околна среда и в нашите тела. А за много от тях е известно, че са полезни и дори от съществено значение за нашето здраве. Често ни напомнят, че пробиотичните бактерии имат значителни ползи за здравето. Някои обаче са патогени и могат да ни разболеят много сериозно, а понякога дори да ни убият.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви микроби ни дебнат в домовете ни?

Учени от NSF International (организация към University of Michigan’s School по Обществено здраве за управление на риска, свързан с общественото здраве и безопасност) тествали 22 домакинства в Югоизточен Мичиган. Те открили, че гъбите за миене на съдове съдържат най-голям брой микроорганизми, следвани от държачите за четки за зъби, купички за домашни любимци, кухненски мивки, резервоари за кафе, кухненски плотове, копчета за печки, играчки за домашни любимци и тоалетни седалки. В проучването авторите са открили дрожди и плесени, бактерии от семейството на Coliform бактерии, включително Escherichia coli и Staphylococcus aureus на много от тестваните повърхности.

За да оцени микробното разнообразие в домашния прах екип от учени ръководен от Джордан Пекиа професор по инжинерна химия и екологично инженерство в Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът тества проби от 198 домове в Кънектикът и Масачузетс. Изследователите открили, че най-разпространените видове гъби са Leptosphaerulina chartarum, Epicoccum nigrum и Wallemia sebi. Най-изобилните бактерии са от семействата на Staphylococcus, Streptococcus и Corynebacteria.

Домовете с домашни любимци и тези разположени в крайградските райони са имали по-разнообразни видове бактерии, а тези с отчетени течове на вода са имали повече гъби.

Междувременно учени от Сеулския национален университет в Корея изследват бактериите, които обитават нашите хладилници и тоалетни седалки. Те открили, че многото от присъстващите бактерии също се намират върху човешката кожа, което показва, че ние сме източник на много микроби в нашата жизнена среда. "В това проучване повечето открити бактерии вероятно не са патогени или опортюнистични патогени. Видове бактерии принадлежащи към обикновени патогени са открити само в много малка част повърхностите на хладилниците и тоалетните", обясняват авторите.

И така, малките ни съквартиранти са навсякъде. От кухненските мивки до пода на хола ни и държачите за четки за зъби. Основният въпрос, който остава е какво е тяхното въздействие върху здравето ни. Отговорът зависи от нашата възраст, състоянието на имунната ни система и разбира се от въпросния отделен микроорганизъм.

Алергия и хигиена

Според "хигиенната хипотеза" първоначално предложена от проф. Дейвид Страхан алергичните заболявания могат да бъдат предотвратени "чрез инфекция в ранна детска възраст, предадени чрез нехигиеничен контакт с по-големи братя и сестри или придобити пренатално от майката заразена от контакт с по-големите й деца.

В статия публикувана в Nature Immunology, Profs. Барт Н. Ламбрехт и Хамида Хамад от VIB Център за изследване на възпалението в университета в Гент, Белгия обясняват, че проучванията върху животински модели показват, че излагането на някои вируси, бактерии и паразити е свързано с по-ниска степен на алергия.

Алергичните заболявания включително екзема, сенна хрема, астма и хранителни алергии, засягат 50 милиона човека в Съединените щати, докато сенната треска засяга само 400 милиона хора в световен мащаб.

Алергиите се развиват, когато телата ни приемат иначе безвредна субстанция като заплаха и реагират с имунен отговор. Известно е, че микробите влияят на този процес по няколко начина.

Някои бактерии като Bacterioides, Bifidobacterium, Faecalibacterium и Enterobacteria произвеждат метаболити, които насърчават генерирането на регулаторни Т-клетки. Тези клетки играят основна роля за предпазването ни от развитие на алергии, но е известно, че децата склонни към алергия имат по-ниски нива на тези видове бактерии в червата си.

Микробните компоненти влияят и на друг тип имунни клетки. Дендритните клетки патрулират епителните бариери, а именно кожата, червата и белите дробове където откриват входящите алергени. Ако това се случи при липса на микробни компоненти дендритните клетки са склонни да предизвикват алергични имунни реакции. Докато, ако микробите присъстват те не го правят.

Къде можем да намерим тези полезни микроорганизми, които могат да ни предпазят от развитие на алергии?

Микроби, които могат да ни дадат предимство

Екипът на проф. Пекиа открива, че определени полезни бактерии се намират предимно в домовете, в които са настанени множество семейства и тези с повече от три деца. Едно от тях Faecalibacterium prausnitzii е противовъзпалително и защитно срещу болестта на Крон. Членовете на семейството на лактобацилите също са открити в по-голям брой в такива домакинства и тези пробиотични бактерии са замесени в защита срещу алергии и астма. В отделно проучване екипът на проф. Пекиа установява, че дрождите от клас гъби Kondoa могат да имат защитен ефект срещу тежка астма когато присъстват в дома.

Излагането на микроорганизми на суровото мляко и тези в праха на домовете разположени във фермите е силно свързано с по-ниската степен на алергия. __Бактериите и гъбичките не са единствените приятелски микроорганизми.

реклама

Времето и видът на микроба на който е изложен даден човек играят решаваща роля в развитието на алергични заболявания.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АЛЕРГИИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Не всички инфекции са от полза. Например инфекциите на долните дихателни пътища при деца под 3 години са рисков фактор за хрипове и астма. В този смисъл се критикува хигиенната хипотеза. Проф. Ламбрехт казва, че новите теории предполагат, че загубата на разнообразие в човешкия микробиом означава, че микробите и паразитите, които веднъж са осигурили защита от алергии вече не изпълняват тази функция. Докато микроорганизмите могат да играят важна роля за предотвратяване на развитието на алергични заболявания при малки деца те могат да представляват сериозна заплаха за здравето на другите.

Кога микробите са вредни за здравето ни?

За хората, които вече са развили алергия микробите в жизнената среда носят негативи. Гъбичните инфекции от ранен етап в живота, особено тези на дихателните пътища са свързани с влошаването на съществуваща алергична астма. Инфекциите на дихателните пътища с вируси и бактерии могат да имат сходни ефекти, докато гъбичните кожни инфекции са известни с това, че предизвикват екзема.

Проф. Пекиа също открива, че домовете на деца с тежка астма са склонни да носят подобни микробни алергени. По-специално в домовете на тези деца са открити високи концентрации на гъбички, като дрождите от клас гъбички Volutella изпъкват.

В допълнение към опасността, която микробите представляват за хора, които вече са алергични или имат астма битовите микроорганизми допринасят за значителен брой заболявания всяка година. Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че всяка година 3000 души умират от хранителни отравяния. Тук виновниците включват салмонела, някои видове Е. коли, листерия и гъби.__

Според Международно проучване за домашни микроби на NSF International отделението за зеленчуци в хладилника е било източник на салмонела, листерия и гъби, докато E. coli са открити в отделението за месо на хладилника, както и върху гумени шпатули, уплътнители на блендерите, отварачки за консерви и резачки за пица.

И така сред множеството микроорганизми, които обитават нашите домове и жизнени пространства някои са приятели, а други врагове. Как ще реагираме на определени микроби зависи от нашата индивидуална имунна система.

Означава ли това, че трябва да поддържаме дома си блестящо чист?

Почистването на горещите точки на кухнята най-вече гъбата за миене на съдове, хладилника, кухненската мивка, плота и приборите за готвене със сигурност ще измине някакъв начин към защитата на семейството от заразяване с хранителни отравяния. Що се отнася до останалите микроби зависи. В домовете с членове на семейството, които вече имат алергии намаляването на излагането на някой от виновниците, които предизвикват симптоми има смисъл. Но все по-често попадаме в непрекъснат цикъл на поддържане на чистота, за да предотвратим симптомите на алергия лишавайки следващото поколение от така необходимото ранно излагане на микроби. Няма ясен отговор, но учените са все по-близо до откриването как излагането на микроорганизми може да ни е защитило от алергии в миналото.

"В бъдеще може да видим ефективни и мащабни превантивни стратегии базирани на това ново знание, което може да възстанови загубените симбиотични взаимоотношения между (микро) организми и хора. Без да причинява болести или да изисква връщане към нехигиеничен начин на живот.", Проф. Барт Н. Ламбрехт.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет Педиатричен инхалаторен - 20 вида алергени, за 65 лв. от СМДЛ "Милаб"

Пакет Педиатричен инхалаторен - 20 вида алергени, за 65 лв. от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград

1 закупени
-13%
75,00 лв.
65,00 лв.
Пакет Атопични алергени - 20 вида, за 65 лв. от СМДЛ "Милаб"

Пакет Атопични алергени - 20 вида, за 65 лв. от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Асеновград

1 закупени
-13%
75,00 лв.
65,00 лв.
Пакет Хранителни алергени - 6 вида, за 33.60 лв. от СМДЛ "Милаб"

Пакет Хранителни алергени - 6 вида, за 33.60 лв. от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Асеновград, Казанлък

1 закупени
-15%
39,70 лв.
33,60 лв.
Пакет алергии "Домашен прах" - 4 вида, за 33.60 лв. от СМДЛ "Милаб"

Пакет алергии "Домашен прах" - 4 вида, за 33.60 лв. от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград

3 закупени
-15%
39,70 лв.
33,60 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се