Митът за лимоновия сок - киселинно или алкално действие

9039
Митът за лимоновия сок - киселинно или алкално действие

Твърди се, че лимоновият сок е здравословна напитка със свойства за борба с болестите. Той е особено популярен сред общностите за алтернативната медицина поради предполагаемите му алкализиращи ефекти. Лимоновият сок обаче има неоспоримо ниско рН и следователно трябва да се разглежда като киселинен, а не алкален.

Защо някои смятат лимоновия сок за алкализиращ въпреки киселинното му рН и как се отразява това на тялото?

pH е стойност, която определя степента на киселинност или алкалност по скала от 0-14. РН 7 се счита за неутрално. Всяка стойност на pH под 7 се счита за кисела и всяка стойност на pH над 7 се счита за алкална.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

На скалата на рН разликата между съседните числа представлява десетократна разлика в киселинността. Например, рН 5 е 10 пъти по-киселинно от рН 6 и 100 пъти по-киселинно от рН 7. Тъй като съдържат голямо количество лимонена киселина лимоните имат киселинно рН. Лимоновият сок има рН между 2 и 3, което го прави 10 000-100 000 пъти по-кисел от водата.

Алкалната диета и алкализиращите храни

Алкалната диета придоби популярност през последните години. Тя се основава на принципа, че храната, която се консумира може да промени рН на тялото. Няма доказателства в подкрепа на алкалната диета. Според изследванията храните, които ядете имат много малък ефект върху pH на кръвта. Независимо от това алкалната диета категоризира храните в една от трите групи:

Подкисляващи храни: Месо, птици, риба, млечни продукти, яйца и алкохол.

Неутрални храни: Естествени мазнини, нишесте и захари.

Алкализиращи храни: Плодове, ядки, бобови растения и зеленчуци.

Привържениците на тази диета вярват, че големи количества подкисляващи храни може да доведат до по-киселинно рН на тялото, увеличавайки уязвимостта към болести и заболявания. Например мнозина вярват, че тялото извлича калций от костите, за да буферира подкисляващите ефекти на храните.

Някои също вярват, че ракът се развива само в кисела среда и че може да бъде предотвратен или дори излекуван, ако се хранят с алкална диета. Последователите на тази диета се опитват да подобрят здравето си и да намалят риска от заболяване като ограничат подкисляващите храни и предпочитат алкализиращите.

Защо лимоновият сок се смята за алкализиращ въпреки киселинното си pH?

Дали храната има киселинен или алкален ефект върху тялото няма много общо с pH на тази храна преди да бъде усвоена. Зависи от това дали се създават киселинни или алкални странични продукти след като те се усвоят и обработят от тялото.

Метод за оценка на вида на страничния продукт, който ще произведе храната е анализ известен като "пепелно съдържание". Храните се изгарят в лаборатория, за да се симулира какво се случва по време на храносмилането. РН на пепелта им се използва за класифициране на храните като кисели или алкални. Анализът на пепелта понякога показва, че храните произвеждат киселина или алкална пепел. Този метод обаче е неточна оценка, така че сега учените предпочитат да използват различна формула, която класифицира храните въз основа на Потенциално натоварванена бъбречната киселина (PRAL).

PRAL на определена храна е количеството киселина, което се очаква да достигне до бъбреците след като тялото метаболизира тази храна. Обикновено бъбреците поддържат постоянното pH на кръвта като отстраняват излишната киселина или алкали чрез урината. Киселите хранителни вещества като протеини, фосфор и сяра увеличават количеството киселина, която бъбреците трябва да филтрират. Следователно месото и зърнените храни, които обикновено съдържат тези хранителни вещества получават положителен PRAL резултат.

От друга страна плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на алкални хранителни вещества като калий, калций и магнезий. Те намаляват количеството киселина, което бъбреците ще трябва да филтрират и по този начин получават отрицателен PRAL резултат. Подобно на други плодове лимоновият сок произвежда алкални странични продукти след като се метаболизира. Следователно той има отрицателен PRAL резултат. Ето защо някои хора смятат лимоновия сок за алкален въпреки факта, че той има киселинно рН преди да бъде усвоен.

Лимоновият сок може да алкализира урината, но не и кръвта. Много привърженици на алкалната диета използват тест ленти за рН, за да проверят алкалността на урината си. Те вярват, че това им помага да определят колко алкално е тялото им наистина. Това, което те не осъзнават е именно, че докато лимоновият сок може да направи рН на урината по-алкално, това няма същия ефект върху рН на кръвта.

Няколко проучвания показват, че храните имат много ограничен ефект върху рН на кръвта. Изследователите изчисляват, че ще трябва да изядете еквивалента на 8 килограма портокали, които имат алкализиращ потенциал подобен на този на лимоните, за да увеличите pH на кръвта си само с 0,2.

Причината поради която храните имат толкова ограничен ефект върху рН на кръвта е, че тялото трябва да поддържа нива на рН между 7,35-7,45, за да функционират клетките правилно. Ако стойностите на pH на кръвта ви попаднат извън този нормален диапазон се развива състояние наречено метаболитна ацидоза или метаболитна алкалоза, което може да бъде опасно или дори фатално, ако не се лекува. Това обаче се случва рядко, защото тялото е много добро в предотвратяването на падането на стойностите на pH на кръвта извън нормалните граници.

Един от начините тялото да поддържа нивата постоянни е бъбреците да филтрират излишните киселини през урината. Ето защо урината може да стане по-кисела няколко часа след като ядете голяма пържола или по-малко кисела, след като спазвате диета с високо съдържание на алкализиращи храни. И въпреки, че киселинността на урината може да варира в резултат на храната която ядете рН на кръвта остава постоянно. Така, че дори ако пиенето на лимонов сок води до по-алкална урина е малко вероятно да има някакъв ефект върху pH на кръвта

Много проучвания стигат до заключението, че подкисляващите диети не оказват влияние върху нивата на калций в организма. Всъщност няколко проучвания свързват с по-здрави кости диети с високо съдържание на протеини за които се смята, че образуват киселина.

Обстойно проучване отчита, че няма пряка връзка между количеството подкисляващи храни, което ядете и риска от развитие на рака. Въпреки това алкалната диета може да предложи някои ползи за здравето на определени хора. Например хората с бъбречни заболявания обикновено трябва да ограничат приема на протеини. Алкална диета може леко да намали нуждата от това. Може също така да намали риска от камъни в бъбреците при тези, които са склонни да ги образуват. Необходими са обаче повече изследвания за тези предполагаеми ползи.

Други предимства на лимоновия сок

Въпреки, че има много слаб алкализиращ ефект върху кръвта редовното пиене на лимонов сок може да допринесе за няколко други ползи за здравето.

Например лимоновият сок е с високо съдържание на витамин С, силен антиоксидант, който помага да се поддържа имунната система силна, предотвратява и се бори с болестите. 30 ml лимонов сок всъщност осигурява около 23% от дневните ви нужди от витамин С.

Нещо повече пиенето на богата на витамин С напитка като лимонова вода, по време на хранене може да помогне за увеличаване на усвояването на някои минерали включително желязо.

Количества антиоксиданти в лимоновия сок могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез укрепване на кръвоносните съдове, намаляване на възпалението и предотвратяване на натрупването на плака.

Някои изследвания съобщават, че редовното консумиране на лимонов сок може да помогне за предотвратяване на образуването на някои видове камъни в бъбреците.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се