Може ли усмивката да намали болката при инжекция

662
Може ли усмивката да намали болката при инжекция

Проучване установява, че както усмивката така и гримасата на лицето могат да намалят усещането за болка асоцирана с поставянето на инжекция. Искрената усмивка също намалява предизвиканите от стреса физиологични реакции на участниците в изследването.

Когато хората се сблъскват с остра болка са склонни да затворят плътно очи, да повдигнат бузите си и да оголят зъби. Някои животни използват подобни изражения на лицето, които експертите често наричат ​​реакция на гримаса. Както обясняват авторите, "тези промени в мускулатурата на лицето могат да имат и различна интерпретация - усмивка".

Изследователи от Училището за социална екология на Калифорнийския университет, Ървайн се заемат да проверят дали тези движения на лицето са полезни в контекста на стрес и болка. По-конкретно искали да разберат дали манипулирането на мимиката и израженията на лицето на участниците по време на инжектиране с игла може да повлияе на тяхното преживяване на болката и свързаните с това нива на стрес.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В продължение на много години учените са заинтересовани да разберат влиянието на мимиката върху възприемането на болката и настроението. Според хипотезата на обратната връзка на лицето активирането на лицевите мускули може да подсили или намали емоционалните преживявания. Тези ефекти върху емоцията могат да възникнат дори ако изследователите манипулират лицевите мускули на участника в определено изражение. Както обясняват авторите на проучването, "дори преструването на усмивка независимо дали е съзнателно или не може да промени емоциите по положителен начин".

Проучването

За да проучат възможните връзки между изражението на лицето и усещането за болка са избрани 231 участници. Всички получили инжекция с физиологичен разтвор с помощта на игла подобна на тази използвана за поставяне на грипна ваксина. Участниците били разделени на четири групи. Преди и по време на инжекцията учените манипулирали и подлагали лицата на участниците в следните различни изражения използвайки пръчици държани в устата:

  • усмивката на Дюшен- искрена усмивка където ъгълчетата на устата се издигат и се появяват бръчки около очите
  • усмивка, която не е тип усмивка на Дюшен
  • гримаса
  • неутрален израз

реклама

Преди инжекцията участниците попълнили въпросник, в който отговорили колко са притеснени от иглата. Лекар инжектира физиологичен разтвор докато участниците поддържали мимиките си с помощта на пръчиците. След слагане на превръзка участникът махал пръчиците от устата си и попълвал въпросник за това колко силна болка изпитва. След 6 минути почивка участниците за пореден път докладвали нивата си на болка. Изследователите също задали въпрос колко стресиращо е преживяването.

Преди, по време и след инжектирането участниците били свързани с електрокардиограма. Измервани са промените в електрическото съпротивление на кожата на участниците или електродермалната активност (EDA), мярка за психологическа или физиологична възбуда.

Помага ли усмивката?

Според авторите ефектът от индуцирания израз на лицето е най-силен веднага след инжектирането. Те обясняват, че "групата с усмивката на Дюшен и групата с гримаса отчитат приблизително 40% по-малко болка от иглата спрямо неутралната група".

Когато изследователите разгледали данните за сърдечния ритъм открили, че групата с усмивката на Дюшен има значително по-ниски сърдечни честоти от неутралната група. Значителни разлики между останалите групи не са наблюдавали. Във връзка с електродермалната активност отбелязват само незначителни ползи в групата с усмивката на Дюшен. Като цяло авторите заключават:

"Тези открития показват, че както усмивката, така и гримасата могат да подобрят субективните преживявания на болка от иглата,но усмивката на Дюшен може да е по-подходяща за притъпяване на предизвиканите от стреса физиологични реакции на тялото спрямо други изражения на лицето"

Изследването има някои ограничения

Имало само 66 участници в групата за усмивка на Дюшен, най-голямата от четирите експериментални групи.

83,5% от участниците са били бели, което означава, че резултатите може да не се отнасят за други групи.

Участниците били сравнително млади и здрави.

Също така си струва да се отбележи, че задържането на пръчици в устата на човек е относително неестествено и не отразява истински естествен израз на лицето. И както пишат авторите "изразът в това проучване не отговаря на интензивността на истинското емоционално преживяване".

Главният изследовател, проф. Сара Пресман е оптимистична относно констатациите: "Нашето проучване демонстрира прост, евтин и клинично значим метод за представяне на инжекцията като по-малко ужасна. Предвид многобройните ситуации провокиращи безпокойство и болка открити в медицинската практика ние се надяваме, че разбирането как и кога усмивката и гримасата помага ще насърчи ефективни стратегии за намаляване на болката, които водят до по-добро изживяване за пациентите.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се