Най - подходящата диета да намалим риска от рак на дебелото черво

260
Най - подходящата диета да намалим риска от рак на дебелото черво

Плодовете, зеленчуците и рибата могат значително да намалят риска от развитие на рак на дебелото черво.

Изследванията показват, че това което ядем може да играе голяма роля в риска от развитие на колоректален рак. Проучване също така показва, че диетата предимно с плодове, зеленчуци и умерено количество риба изглежда предлага най - голяма защита срещу развитието на    колоректален рак.

Проучване публикувано в списание JAMA Internal Medicine установява, че вегетарианската диета доминирана от плодове и зеленчуци  и включваща умерено количество риба е свързана с 45% намален риск от колоректален рак в сравнение с хората чиято диета включва месо. 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Изследователи от университета Лома Линда анализирали диетите на близо 78 000 души и след това сравнили диетите с честотата на заболеваемостта от рак, за да преценят броя на хората които могат да развият колоректален рак. Те открили, че веганите имат 16% по - нисък риск от всички видове рак на дебелото черво в сравнение с останалите които не са вегани. Веганите    не ядат никакви храни получени от животни, включително млечни продукти като сирене, мляко и яйца. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕБЕЛО ЧЕРВО С ОТСТЪПКА ТУК!

Изследователите също така открили, че вегетарианците имат 22% по - нисък риск от колоректален рак в сравнение с хората които консумират месо. Като цяло вегетарианците избягват да ядат месо, но ядат млечни продукти или определени млечни продукти като яйца. Но изследователите откриват, че песко - вегетарианската диета (включване на морски дарове в иначе вегетарианска диета) изглежда предлага най-голяма защита срещу колоректален рак. Песко-вегетарианците консумират риба и морски дарове. 

Значението на фибрите

Проучванията свързват червеното месо особено преработеното месо с повишен риск от колоректален рак. Това е особено вярно за преработеното месо консервирано чрез пушене, втвърдяване, осоляване или добавяне на химически консерванти. Примерите за преработено месо включват бекон, шунка, наденица и хот-дог.

В същото време храните които съдържат големи количества фибри са свързани с намален риск от рак на дебелото черво. Изследователите смятат, че това може да се дължи на факта, че фибрите са склонни да добавят обем към храносмилателната система съкращавайки времето през което отпадъците пътуват през дебелото черво. Тъй като тези отпадъци често съдържат канцерогени голямото количество фибри намалява възможността канцерогените да повлияят на чревните клетки, споделя колоректалният хирург Скот Стийл. „Всички източници на фибри биха били полезни въпреки, че плодовете и зеленчуците са леснодостъпни вкусни източници на фибри. Те имат множество ползи за цялото тяло включително помагат за понижаване на кръвната захар и холестерола. За стомашно - чревния тракт те помагат за преминаването на отпадъчните продукти през дебелото черво и дори помагат за подобряване на симптомите на хемороиди", разяснява д-р Стийл.

Решения за    диета

Проучването отбелязва, че диетата в средиземноморски стил с акцент върху рибата и пресните плодове и зеленчуци е добър пример за песко - вегетарианска диета. Резултатите от проучването показват, че диетата в средиземноморски стил намалява риска от колоректален рак с 43% в сравнение с невегетарианската диета. Препоръчва се диета в средиземноморски стил или диета която осигурява около 30% от калориите си от мазнини. 

Освен морски дарове, плодове и зеленчуци средиземноморската диета набляга на пълнозърнести храни, боб, ядки и зехтин. "Добавянето на морски дарове при планиране на храненето може да улесни задоволяването на ежедневните нужди от хранителни вещества като същевременно поддържате предимно растителна диета. Тя ни предпазва от развитие на рак на дебелото черво и ректума, сърдечни и други заболявания", подчертава д-р Стийл.

https://health.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет ДЕБЕЛО ЧЕРВО! Туморен маркер СА 19-9 + Окултни кръвоизливи от Лаборатории Кандиларов!
-9%
23,00 лв.
21,00 лв.
Колоноскопия (класическа) без анестезия в NEO CLINIC!
-7%
440,00 лв.
410,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се