Колоноскопия - как да се подготвим

6434
Колоноскопия - как да се подготвим

Преди колоноскопия трябва да се изпие специална течност която прочиства червата, за да може лекарят да забележи всякакви нередности по време на процедурата. Колоноскопията позволява на лекаря да види вътрешността на дебелото черво и да оцени състоянието. В началото на процедурата медицински специалист вкарва дълга тънка тръба със светлина и камера в края в ректума на пациента.

Подготовката за колоноскопия е от съществено значение. Без нея лекарят няма да може да види ясно червата и може да се наложи да повтори процедурата.

Какво представляват слабителните напитки за колоноскопия?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Подготвителните напитки за колоноскопия варират в зависимост от нуждите на пациента. Някои напитки са във вид на прахчета, които се смесват с вода.

Инструкциите за употреба са различни и лекар или член на медицинския екип ще даде конкретни указания. Могат също да препоръчат допълнителен перорален лаксатив. Здравният специалист препоръчва план за подготовка, който е съобразен със ситуацията на всеки пациент.

Пациентите бикновено могат да комбинират приготвения си разтвор с ароматизирана спортна напитка, за да противодействат на солеността на разтвора. Въпреки това се консултирайте със здравен специалист преди да добавите каквото и да е към слабителната напитка.

Съвети за пиене на слабителната напитка

Подготвителните напитки за колоноскопия често съдържат ароматизатори, но не всеки харесва вкуса и пиенето на достатъчно количество от сместа може да бъде трудно. Следните стратегии могат да помогнат:

 • Разделете напитката: Все по-често хората получават половината смес вечер преди процедурата, а останалата половина на следващата сутрин
 • Отпийте от напитката постепенно: Лекарите често съветват хората да пият сместа постепенно през целия ден. Това може да бъде особено полезно, ако напитката причинява гадене
 • Охладете напитката: Някои хора съобщават, че разтворът има по-неприятен вкус когато е топъл така, че охлаждането може да помогне
 • Използвайте сламка: Пиенето със сламка може да помогне на слабителната напитка да не се усети толкова много от вкусовите рецептори
 • Направете почивка: Всеки който изпитва гадене или повръщане трябва да направи 30-минутна почивка преди да опита отново напитката. Ако пациентът повърне трябва да пие колкото е възможно повече и да съобщи на здравен специалист

Пациентите трябва да се консултират с медицинските лица от екипа на своя лекар дали тези стратегии са подходящи за тяхната ситуация и предписаната марка подготвителна слабителна напитка.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КОЛОНОСКОПИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама

Как да се подготвим за колоноскопия

Пиенето на разтвора е само една част от плана за подготовка. Освен това може да се наложи предприемане на следните стъпки:

1 седмица преди това

Ако пациентът има диабет или приема други лекарства лекарят може да промени дозировката. Това се отнася за хора приемащи лекарства, които влияят върху съсирването на кръвта като варфарин или лекарства без рецепта като аспирин или ибупрофен.

3 дни преди това

Медицинският персонал обикновено препоръчва 3 дни преди колоноскопия да се избягват:

 • ядки
 • семена
 • царевица, включително пуканки

Освен това пийте много бистри течности и избягвайте каквото и да било напитки с червени, сини или лилави багрила. Тези оцветители могат да изглеждат така сякаш има кръв в дебелото черво.

Някои примери за течности, които е добре да се пият:

 • плодови сокове без пулп като ябълков или бял гроздов сок
 • кафе или чай без мляко или сметана
 • бистър бульон
 • леко газирани безалкохолни напитки
 • леко оцветени напитки

2 дни преди това

Започнете да пиете поне 8 чаши вода или други течности на ден, за да предотвратите дехидратация.

1 ден преди това

В деня преди колоноскопията не трябва да се приема твърда храна. Може да се приемат неограничени количества бистри течности и тези в списъка по-горе. Обикновено в този момент човек започва да пие разтвора за приготвяне. Здравният персонал обикновено препоръчва половината количество вечер преди колоноскопията и останалата половина сутрин преди процедурата.

Сутринта на процедурата

Пациентът продължава да приема само бистри течности и никаква твърда храна. До този момент трябва да използва тоалетната редовно и изпражненията трябва да са чисти.

Не забравяйте да останете хидратирани. Препаратът по същество причинява диария така, че е важно да пиете много течности до 2 часа преди процедурата.

Какво да очакваме след пиене на слабителната напитка

Стойте близо до тоалетна докато пиете подготвителната напитка и след това. Необходимостта да използвате тоалетната може да възникне внезапно и често. Целта е в крайна сметка да се пропуска само бистра или леко жълто оцветена течност като движение на червата. Това показва, че червата са чисти и че процедурата трябва да даде точни резултати.

Какво да очакваме от колоноскопията

В деня на процедурата лекар ще обясни процеса. Пациентът ще получи седативно лекарство и медицински специалист ще вкара тънък, гъвкав инструмент наречен колоноскоп през ректума. Изпращат се изображения на монитор и лекарят използва това, за да изследва дебелото черво търсейки нещо необичайно. Използвайки същия инструмент може да се отстранят полипи и да се вземат проби от тъкан.

Не трябва да се шофира веднага след процедурата, тъй като упойката все още може да е в сила, така че организирайте пътуване до вкъщи, ако е необходимо. Също така може да е добра идея да вземете си вземете следващия ден почивен, ако е възможно.

Пиенето на достатъчно подготвителна на питка преди колоноскопията може да бъде предизвикателство, но това помага да се гарантира, че процедурата е ефективна и води до точни констатации.

Въпреки, че за пациентите подготовката за колоноскопия и процедурата може да е неприятна струва си да се отбележи, че може да се наложи повторение на колоноскопията, ако не се приеме правилно препарата.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се