Основни рискови фактори за сърдечните заболявания

768
Основни рискови фактори за сърдечните заболявания

Няколко здравословни състояния, начинът на живот, възраст и фамилна анамнеза могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Те се наричат ​​рискови фактори.

Някои рискови фактори за сърдечни заболявания не могат да бъдат контролирани като възраст или фамилна анамнеза. Но можете да предприемете стъпки за намаляване на риска като промените факторите, които можете да контролирате.

Рисковите фактори които увеличават риска от сърдечни заболявания

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Медицинско състояние което се случва когато налягането на кръвта в артериите и другите кръвоносни съдове е твърде високо. Ако не се контролира може да засегне сърцето и други основни органи на тялото включително бъбреците и мозъка.

Високото кръвно налягане често се нарича "тих убиец", тъй като обикновено няма симптоми. Единственият начин да разберете дали имате високо кръвно налягане е да го измерите. Можете да намалите кръвното си налягане с промени в начина на живот или с лекарства, за да намалите риска от сърдечни заболявания и инфаркт.

Нездравословни нива на холестерол в кръвта. Холестеролът е восъчно подобно на мазнина вещество произведено от черния дроб или съдържащо се в определени храни. Черният дроб функционира максимално за нуждите на тялото ни, но често получаваме повече холестерол от храната която ядем.

Ако приемаме повече холестерол отколкото тялото може да използва допълнителният холестерол може да се натрупа в стените на артериите включително тези на сърцето. Това води до стесняване на артериите и може да намали притока на кръв към сърцето, мозъка, бъбреците и други части на тялото. Има два основни типа холестерол в кръвта:

 • LDL (липопротеин с ниска плътност), който се счита за "лош" холестерол, тъй като може да причини натрупване на плака в артериите
 • HDL (липопротеин с висока плътност), който се счита за "добър" холестерол, тъй като по - високите нива осигуряват известна защита срещу сърдечни заболявания

Високият холестерол в кръвта обикновено няма признаци или симптоми. Единственият начин да разберете дали имате висок холестерол е да проверите холестерола си. Лекарят може да назначи основен кръвен тест наречен "липиден профил", за да се измерят нивата на холестерола.

Диабет. Тялото се нуждае от глюкоза (захар) за енергия. Инсулинът е хормон произвеждан в панкреаса, който помага за преминаването на глюкозата от храната в клетките на тялото за енергия. При диабет тялото:

 • не произвежда достатъчно инсулин
 • не може да използва своя собствен инсулин правилно или и двете

реклама

Диабетът води до натрупване на захар в кръвта. Рискът от смърт от сърдечни заболявания при възрастни с диабет е по - висок, отколкото при възрастни които нямат диабет. Говорете с Вашия лекар за начините за предотвратяване или управление на диабета и контролиране на други рискови фактори.

Затлъстяване. Затлъстяването е натрупване на излишна телесна мазнина. Свързано е с по -високи нива на лош холестерол и триглицериди и с по - ниски нива на добър холестерол. Затлъстяването може да доведе до високо кръвно налягане и диабет както и до сърдечни заболявания. Обсъдете с Вашия лекар за план за намаляване на теглото до здравословно ниво.

Начинът на живот може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Диета с високо съдържание на наситени мазнини, транс - мазнини и холестерол е свързано със сърдечни заболявания и свързани с тях състояния като атеросклероза. Също така, твърде много сол (натрий) в храната може да повиши кръвното налягане.

Редовната физическа активност може да намали риска от сърдечни заболявания. Липсата на достатъчно физическа активност освен, че може да доведе до сърдечни заболявания също да увеличи вероятността за рисковите фактори:

 • затлъстяване
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • диабет

Употребата на твърде много алкохол може да повиши кръвното налягане. Също така повишава нивата на триглицеридите което може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Жените не трябва да пият повече от 1 питие на ден.

Мъжете не трябва да пият повече от 2 напитки на ден.

Употребата на тютюневи изделия увеличава риска от сърдечни заболявания и инфаркт:

 • Пушенето на цигари може да увреди сърцето и кръвоносните съдове което увеличава риска от сърдечни заболявания като атеросклероза и инфаркт
 • Никотинът повишава кръвното налягане
 • Въглеродният окис от цигарения дим намалява количеството кислород в кръвта
 • Излагането на пасивно пушене също може да увеличи риска от сърдечни заболявания, дори за непушачите

Как генетиката и фамилната анамнеза влияят върху риска от сърдечни заболявания?

Когато членовете на едно семейство предават черти от едно поколение на друго чрез гени този процес се нарича наследственост. Генетичните фактори вероятно играят известна роля при високото кръвно налягане, сърдечните заболявания и други свързани състояния.

Въпреки това е вероятно хората с фамилна анамнеза за сърдечни заболявания да споделят обща среда и други фактори които могат да увеличат риска. Рискът от сърдечни заболявания може да се увеличи още повече когато наследствеността се комбинира с нездравословен начин на живот като тютюнопушене и нездравословна диета.

Влияят ли възрастта и полът на риска от сърдечни заболявания?

Сърдечните заболявания са убиец номер едно както при мъжете така и при жените. Сърдечно заболяване може да се случи на всяка възраст, но рискът се увеличава с напредване на възрастта.

Влияят ли расата и етническата принадлежност на риска от сърдечни заболявания?

Сърдечните заболявания и инсултът могат да засегнат всеки, но някои групи са по - склонни да имат състояния които увеличават риска от сърдечно - съдови заболявания.

https://www.cdc


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се