Основни стоматологични процедури при счупване на зъб

20
Основни стоматологични процедури при счупване на зъб

Когато сте счупили зъб първоначалната реакция може да бъде паника, но не се страхувайте. Има варианти за лечение на счупен зъб които ще върнат Вашата усмивка.

По време на глобалната пандемия  стоматолозите  отбелязват огромен скок в проблемите с начупени и счупени зъби. Смята се, че това е резултат от призивите за оставане вкъщи пренебрегвайки лечението на привидно дребни проблеми като отчупени и напукани зъби.

реклама
Но знаете ли колко сериозни могат да станат тези проблеми? Нито един от тези проблеми не може да бъде пренебрегнат тъй като неизбежно ще се влоши.

Как да се грижим за счупен зъб

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

 След като имате счупен или напукан зъб трябва да посетите стоматолог възможно най - скоро. Ако не го направите може да се спука и да се счупи допълнително или да причини болка. В периода между посещението има някои мерки които можете да предприемете, за да се грижите за зъба.

Ако счупването има остър ръб тогава може да пореже езика и устната. За да го предотвратите покрийте го с дъвка без захар или восъчен парафин. Това ще затъпи острието образувано от счупването. 

Ако зъбът причинява болка използвайте болкоуспокояващи без рецепта. Можете да изплакнете устата си с физиологичен разтвор, за да предотвратите инфекция. 

Придържайте се към яденето на мека храна и избягвайте да отхапвате нещо със зъба.

Преоформяне на зъба

Не всеки счупен зъб ще изисква процедура за отстраняването му. В някои случаи зъбът може просто да бъде преоформен. Това обикновено е възможно само, ако счупването или пукнатината са много малки. Преоформянето ще отнеме само едно посещение. Това е безболезнена процедура. Зъболекарят ще изглади и полира зоната докато несъвършенството вече не се забелязва. 

Дентално залепване и  пломба

Пломба се използва когато се отдели малко парче от зъб обикновено само върху емайла. В някои случаи за козметични цели зъболекарят може да използва процедура наречена бондинг. Това е смола с цвят на зъбите която се слива с останалите зъби, полезна, ако счупеният зъб е отпред.  Бондингът  е бърза и безболезнена процедура която не изисква анестезия. Течност или гел ще повлияе на счупената зона така, че свързващ материал фотополимер да залепне за нея. След това този фотополимерът се оформя и втвърдява с помощта на ултравиолетова светлина.

Повторно закрепване

В някои случаи може да е възможно да се прикрепи отново зъбът напълно. Циментът се използва за закрепване на счупената част на зъба обратно върху останалата част. Повторното прикрепване често има изключително положителни резултати за дълъг период от време. Процедурата не е болезнена. Много фрагменти от зъби са невъзможни за повторно прикрепяне което означава, че този метод се използва рядко. Ако имате фрагмента от зъба трябва да го занесете на стоматолога.

Зъбни фасети

Фасетите са тънки обвивки от фотополимер в цвят на зъбите. Те се поставят от външната страна на зъба възвръщайки естествения вид. Фасетите са тънки и леки като по - дебела част отива на мястото на счупения участък на зъба. Процедурата отнема малко повече време от другите лечения тъй като зъболекарят трябва да постави правилната фасета. Ще започне с отстраняване на зъбния емайл. След това матрицата ще бъде взета и изпратена, за да могат да се отлеят фасетите от нея. Производството на фасетите ще отнеме седмица или две и след това те могат да бъдат прикрепени. Нанася се течност за загрубяване на повърхността на зъба. Това гарантира, че циментът държи запълването плътно на място. След това се прилага UV светлина така, че циментът да се втвърди. Ще имате чисто нова усмивка, много често много по-добра и от тази която може би сте имали преди.

Лечение на  кореновия канал

Лечението на кореновите канали ще се прилага само, ако увреждането засегне деликатната пулпа и корена вътре в зъба. Дори незначителни удари могат да доведат до това и рентгеновата снимка ще потвърди дали това е така. Това е една от по - големите операции и може да е дискомфортно след това. Това обаче трябва да се прецени спрямо перспективата за пълна загуба на зъба. 

Ако се остави зъбът може да причини инфекция в и около областта. След като процедурата приключи зъбът ще бъде здрав и покрит с корона.

Зъбни коронки

Зъбните коронки са вариант когато голяма част от зъба се отдели или върху зъба има увеличени области на кариес. Повредената или разлагаща се част от зъба се изпилва и се заменя с корона. Тя наподобрява външния вид на зъба като същевременно го предпазва

Има няколко материала от които могат да произхождат короните, всеки със своите плюсове и минуси. Металните коронки са много здрави, но може да не изглеждат толкова естетически. Порцелановите коронки приличат повече на естествен зъб, но са по - скъпи и малко по - слаби. Операцията за поставяне на корона може да отнеме две посещения на стоматобогичния кабинет. 

След като вече имате в предвид основното лечение на счупени зъби говорете със стоматолог който ще знае дълбочината на проблема и ще направи най - доброто за Вас. 

https://www.smilesaversdentistry.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

ЦИРКОНИЕВА КОРОНА от 3D Dental Clinic

ЦИРКОНИЕВА КОРОНА от 3D Dental Clinic

Важи за: София

38 закупени
-42%
500,00 лв.
290,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се