Отравяния с киселини и основи! Как да реагираме? Как да се предпазим?

29451
Отравяния с киселини и основи! Как да реагираме? Как да се предпазим?

Отравянията са една много важна тема, тъй като са често срещани и изискват навременни действия. Засегнати са всички възрасти, но по-често се наблюдават при жени заради домакинството и при деца заради любопитството им. Една част от отравянията (близо половината) са резултат от суицидни опити, а друга са случайни. Много често хората слагат опасни препарати или течности в бутилки от минерална вода или други напитки, които държат ненадписани и на достъпни места. Това е сериозна предпоставка за случайно отравяне с опасни вещества при опитите за уточняването им.

Как да се предпазим от отравяния?

1. Ако сте решили да се сдобивате с опасно вещество, дали ще бъде препарат, пестицид или др., задължително го съхранявайте в бутилка с ЕТИКЕТ. Запишете какво е веществото в тази бутилка, защото съвсем нормално е с времето да се забрави.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

2. Съхранявайте веществото на ТРУДНО ДОСТЪПНО място. Не е правилно опасни вещества като киселини и основи да стоят до кухненските препарати за почистване, при подправките или при перилните препарати.

3. Не смесвайте препарати. Една от най-опасните комбинации, които правят много жени е да смесват белина с кислол. Отделя се голямо количество хлор, който има корозивно действие върху лигавицата на дихателната система. По отделно използвани не крият никакви опасности, но когато се смесят са много опасни. Ако все пак решите да правите комбинации, сложете мокра кърпа пред носа си и дишайте през нея. Тя ще спре голяма част от веществата.

4. Ако намерите бутилка с непознато вещество, не го опитвайте! Много често хората бъркат алкохол с някакъв друг препарат и се отравят дори само от 1 глътка.

5. Бъдете особено внимателни със съхранението на опасни вещества, ако в дома има деца. Те обичат да пипат и опитват всичко, което видят, за да го опознаят. Понякога невниманието съчетано с любопитство може да бъде фатално.

Как да реагираме при отравяне с киселини или основи?

Най-честите отравяния с основи са с амоняк, сода каустик (натриева основа), вар. От киселините най-често срещани са сярна, азотна, оцетна. Попадането на веществото в храносмилателната система може да е случайно или целенасочено. Най-важното е да знаем или да можем да установим дали се касае за киселина или основа, за да можем да реагираме. Спешните мерки са важни, защото тези вещества имат корозивно действие и може да доведат до некрози. Друго неприятно усложнение е, че поразените участъци се възстановяват с множество сраствания и структури, а това затруднява в последствие храненето.

Все още съществуват спорове относно първите стъпки при отравянията с опасни вещества.

реклама

Има две противоположни теории относно първата помощ при отравяния с киселини и основи. Първата е, че не трябва да се прави реакция неутрализация, т.е. ако отравянето е с киселина, да се даде основа и обратното. Причината за това е, че при реакция неутрализация се отделя голямо количество въглероден диоксид, който може да раздуе гастроинтестиналния тракт и да доведе до перфорации на вече патологично променената лигавица.

Другата теория е абсолютно противоположна и по тези стъпки се лекуват повече пациенти в настоящия момент. Според лекарите, които са привърженици на тази теория, реакцията неутрализация е задължителна, за да може да се спре възможно най-бързо действието на опасното вещество върху лигавицата. Според тях рисковете от отделения газ са незначителни, в сравнение с ефекта, който може да се постигне - а именно неутрализиране на корозивното вещество. Ако имате информация, че някой се е отровил със сода каустик или това се случи пред вас, веднага може да му дадете да изпие 1 чаша с лимонов сок или оцет, разредени с малко вода. И обратното, ако някой се е отровил с киселина, може да му направите разтвор със сода бикарбонат (сода за хляб). Ако не знаете с какво е отравянето може да разбиете 3-4 сурови белтъка с малко вода и да ги дадете на пострадалия да ги изпие. Белтъците имат амфотерни свойства, т.е. могат да проявяват както киселинни, така и основни свойства. Когато отравянето не е известно с какво е, белтъците са правилен първи избор. Те ще неутрализират както киселината, така и основата. Дори и да знаете с какво е отравянето, но се страхувате да направите реакция неутрализация, то задължително пригответе смес от белтъци и вода/прясно мляко. Това са първите стъпки, които трябва да предприемете при отравяния с киселини и основи. Втората стъпка е незабавно да потърсите медицинска помощ. Лечението не свършва с първите стъпки, а продължава в болнични условия. Хората обикновено са уплашени, изпитват много силни и остри болки, може да имат задух. Нуждаят се от обстойни прегледи, доуточняване на състоянието и адекватно лечение.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се