Оцветяването на книжки всъщност бори стреса

4699
Оцветяването на книжки всъщност бори стреса

Оцветяването е дейност, която сме склонни да асоциираме с децата. С напредването на възрастта оставяме настрана пастелите и цветните моливи в полза на офис консумативи, като химикалки и маркери. Въпреки това се оказва, че оцветяване може да бъде полезно и за възрастните именно заради способността тази дейност да ви разтоварва от ежедневния стрес.

Практикуването на нещо създава усещане за благосъстояние и покой на духа, а също така стимулира мозъчните области, свързани с моторните умения, сетивата и креативността. Всъщност, издателите напоследък пускат в продажба книжки за оцветяване специално за възрастни. Тенденцията е особено популярна в Европа и Северна Америка.

Един от първите психолози, който започва да прилага оцветяване, като техника за релаксация, е Карл Юнг, в началото на 20ти век. Той прави това чрез мандали: кръгови дизайни с концентрични форми, подобни на прозорците в готическите църкви. Те водят своя произход от Индия.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При оцветяване, ние активираме различни области в нашите две мозъчни полукълба, казва психологът Глория Мартинес Аяла. Действието включва както логиката, по която оцветяваме формите, така и творчеството при смесване и съвпадение на цветовете. Това включва областите на кората на главния мозък, участващи в зрението и двигателните умения (необходима е координация, за да се направят малки, точни движения).

__Релаксацията осигурява понижаване активността на амигдалата,__основна част от мозъка ни, която участва в контролирането на чувство, което се влияе от стрес. Най-просто казано, то има анти стрес ефект, защото, когато ние се фокусираме върху определена дейност, работиме върху нея, а не върху нашите притеснения. Но тя също така събужда нашето въображение и ни връща към детството, период, в който със сигурност сме имали много по-малко стрес.. Това ни води веднага до несъзнателно благосъстояние.

Аз го препоръчвам като техника за релаксация, казва психологът Антони Мартинес. Може да се използва, за да се навлезе в по-креативно, по-освободено състояние на духа, уверява той. Можем също така да го използваме, за да изразим как се чувстваме, тъй като в зависимост от настроението ни, ние избираме различни цветове или интензивност. Аз самият го практикувам. Препоръчвам го в тиха среда, дори и на фона на малко музика. Нека цветовете и линиите текат.

В страни като Франция или Великобритания книжките за оцветяване за възрастни са бестселъри. Френският издател Hachette дори има колекция от 20 тома, наречена Art-Therapie, включваща всички видове рисунки на пеперуди, мъфини, графити и какво ли още не.

В Обединеното кралство книгите на илюстратора Мел Симон Елиът са доста популярни. Тя ви позволява да оцветите знаменитости като Райън Гослинг, Lady Gaga, Бийонсе и Кейт Мос.

Тенденцията е достигнала Испания също. Испанският карикатурист Антонио Фрагуас или Forges, публикувал Coloréitor, анти стрес книга, горещо го препоръчва. Психологът Луис Рохас Маркос казва в предговора, че оцветяването ни утешава, дава мира и ни позволява да се забавляваме - това дори и временно, ни освобождава от ежедневния натиск ... Въпреки че процеса на оцветяване трае само няколко часа и не елиминира всичките проблеми и тревоги , то ви отвежда далеч и освобождава от стреса, който ви обзема.

Ако все още ви предстои да пробвате оцветяването, като техника за релаксация не използвайте маркери с алкохол, тъй като повреждат хартията. По-добре използвайте цветни моливи.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се