Перименопауза - симптоми и как влияе на тялото

2043
Перименопауза - симптоми и как влияе на тялото

Всички сме чували за менопаузата особено за горещите вълни които тя може да причини Но трябва да знаем, че симптомите които често приписваме на менопаузата всъщност започват по - рано по време на периода който се нарича перименопауза, преходният етап който настъпва преди менопаузата официално да започне.

"След като преминете 12 последователни месеца без да имате месечен цикъл започва менопаузата отбелязвайки края на репродуктивните години. Но етапът преди това се нарича перименопауза. Когато яйчниците започват да произвеждат по - малко естроген което води до редица физически и емоционални симптоми. Това се случва приблизително четири години преди менопаузата обикновено около 47 до 48 години, казва д-р Латриша Томпсън, акушер-гинеколог в Texas Medical Center.

Д-р Томпсън разяснява как перименопаузата засяга тялото и какво да очаквате.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са симптомите на перименопаузата?

Най - честият и добре познат симптом на перименопаузата разбира се са горещите вълни за които всички сме чували и често ги приписваме на менопаузата. Но има и други симптоми на перименопаузата за които трябва да следите:

 • Нередовен менструален цикъл с удължаване на интервалите или продължително обилно кървене
 • Нарушения на съня
 • Промени в настроението включително депресия и тревожност
 • Вагинална сухота
 • Сексуална дисфункция
 • Когнитивни промени като загуба на памет или замъглен мозък
 • Промени в телесния състав като повишено наддаване на тегло в корема (наричано още централно затлъстяване)
 • Кожни промени
 • Дългосрочни последици за здравето като сърдечно - съдови заболявания и загуба на костна маса

Тъй като симптомите могат да бъдат леки и да се появяват постепенно може да е трудно да съберете всичко заедно и да осъзнаете, че симптомите са свързани със същата причина.

Какво причинява симптомите по време на перименопаузата?

Що се отнася до симптомите на перименопаузата на първо място липсата на естроген е основната причина.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЖЕНСКИ ПОЛОВИ ХОРМОНИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Как могат да се овладеят симптомите на перименопаузата?

Зависи от точните симптоми които жената изпитва. Първата мярка обаче е приемането и поддържането на здравословна диета и режим на упражнения.

реклама

Простите промени в диетата които могат да помогнат за облекчаване на симптомите включват намаляване на пикантните и мазни храни. Някои жени съобщават за облекчение със соеви продукти или естествени добавки които са домашни средства за горещи вълни.

Упражненията освобождават ендорфини които могат да помогнат при депресия, тревожност и промени в настроението. Това е естественото хапче за щастие.

При обща сухота на кожата бадемовото масло може да бъде полезно. Опитайте да го нанесете преди да се подсушите с кърпа след душ, тъй като помага за задържане на влагата. Можете също да опитате лубриканти като кокосово масло за вагинална сухота.

Намаленото либидо е друг често срещан симптом на перименопаузата с който много жени се стремят да се справят. Жените откриват други неща които може да са по - стимулиращи от физическия секс. Перименопаузата е идеалното време да изследвате с партньора си, за да откриете нови начини за свързване и комуникация. Друг вариант е да помислите за почивка. Забелязали ли сте, че либидото се подобрява когато не се притеснявате за прането, готвенето на вечеря или плащането на сметки? Почивките ни дават време да бъдем безгрижни.

Кога трябва да посетите лекар относно симптомите на перименопаузата?

Споменатите начини работят за много жени, но не за всички. Ако симптомите започнат да влияят върху цялостното благополучие или качеството на живот време е да говорите с Вашия лекар.

Най - честите причини, поради които жените да посещават лекаря си относно симптомите на перименопаузата са горещи вълни, промени в настроението и намалено либидо.

Например, ако вагиналната сухота продължава въпреки използването на естествен лубрикант консултирайте се с Вашия лекар относно възможностите за решаване на този проблем. Някои жени може също да пожелаят да потърсят помощ от специалист за справяне с намаленото либидо и сексуалната дисфункция. Специалистът може да помогне на Вас и Вашия партньор да се приспособите към настъпващите промени.

Друга важна причина да се консултирате с Вашия лекар относно симптомите които влияят на Вашето благополучие е, че те могат да бъдат причинени от нещо различно от перименопаузата. Други състояния които имат припокриващи се симптоми с перименопаузата които може да се наложи да бъдат изключени:

 • заболяване на щитовидната жлеза
 • хиперпролактинемия
 • бременност

Освен това някои нарушения на съня са резултат от тревожност или депресия и също така е важно да се изключат други опасения като сънна апнея и синдром на неспокойните крака.

Тъй като дългосрочните последици от дефицита на естроген са сърдечно - съдови заболявания и загуба на костна маса е важно да се консултирате с Вашия лекар, за да наблюдавате нивата на холестерола и да защитите сърцето си по време и след този преходен етап.

https://www.houstonmethodist.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се