Период на възстановяване след вадене на мъдрец

827
Период на възстановяване след вадене на мъдрец

Премахването на мъдреци е една от най - честите стоматологични операции. Може да отнеме няколко седмици докато пациентът се възстанови напълно. Правилната грижа за раната може да помогне да заздравее възможно най - бързо.

Мъдреците са големи зъби които растат в задната част на устата. Мъдреците на повечето хора избиват на възраст между 17 и 21 години. Някои хора може да нямат никакви мъдреци.

реклама
Понякога в устата няма достатъчно място, за да могат мъдреците да се преместят в правилната позиция. Те могат да пробият венците под ъгъл или да преминат само частично. Когато това се случи те се наричат ​​задържани мъдреци (ретинирани в костта) и могат да причинят проблеми като болка или   инфекция. Зъболекарите може да смятат премахването на мъдреците за обичайна процедура, но може да отнеме до 2 седмици пациентът да се възстанови напълно. Продължителността на времето необходимо за премахване на мъдрец зависи от зъба и трудността на операцията.

Време за   възстановяване

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Лечебният процес може да премине във времето през следните периоди:

 • Първите 24 часа ще се образуват кръвни съсиреци
 • 2-3 дни - подуването на устата и бузите трябва да се подобри
 • 7 дни - зъболекарят може да премахне всички останали шевове
 • 7–10 дни - сковаността и болезнеността на челюстта трябва да изчезнат
 • 2 седмици - всяка лека синина по лицето трябва да заздравее

Възстановяването от операция на мъдрец ще настъпи постепенно, но пациентите трябва да виждат известно подобрение всеки ден. Някои хора може да се нуждаят от шевове, за да се затвори раната. Денталният хирург обикновено премахва шевовете след около 1 седмица. Понякога операцията причинява синини, подуване и болка които също ще изискват време за заздравяване. Пациентите могат също да изпитат:   

 • стягане на челюстта или ограничено отваряне на устата
 • виене на свят или замаяност в резултат на анестезия

Съвети за възстановяване

Следните съвети могат да помогнат на пациентите да се почувстват по - добре след операция за отстраняване на мъдрец:  

 • Ако пациентът е бил под седация или обща анестезия може да почувства гадене или повръщане
 • Приемането на лекарствата с храна може да помогне за облекчаване на това
 • Трябва да се консумира храна която може да я понесе на мястото на операцията
 • Предписаните лекарства за болка също могат да причинят гадене в някои случаи

Обсъдете страничните ефекти и промените на лекарствата с лекар както и ако гаденето или повръщането продължават. Времето за възстановяване ще бъде различно за всеки. 

Ако кръвните съсиреци се изместят от раната или раната се зарази възстановяването може да отнеме повече време.

Връщане към ежедневните дейности

Времето за заздравяване варира в зависимост от пациента, но много хора откриват, че могат да се върнат на работа 2-3 дни след отстраняването на мъдреците. Това може да е по - дълго, ако работата изисква напрегната дейност. Консултирайте се с оралния хирург за препоръка. Всяка напрегната дейност трябва да се избягва за 2 до 3 дни. След това време човек може постепенно да започне да възобновява редовните си дейности.

Как да ускорим заздравяването

На мястото където е отстранен зъбът ще се образуват кръвни съсиреци. Кръвните съсиреци са съществена част от лечебния процес, защото:   

 • помагат за предотвратяване на твърде много кървене
 • предпазва раната от инфекция
 • позволяват на новата тъкан да расте
 • защитават откритата кост

Особено важно е тези кръвни съсиреци да не се отстраняват през първите 24 часа.

 Пациентите трябва да избягват:   

 • изплакване на устата
 • пиене на топли напитки
 • ядене на храна която изисква дъвчене
 • смучене на сламки
 • пушене или пиене на алкохол

Добра идея е след 24 часа внимателно да изплакнете устата с антисептична вода за изплакване на устата. 

Как да намалим отока

Локализираната травма причинена от отстраняването на мъдреци може да причини известно подуване. Това което може да намали подуването включва:

 • Студени компреси
 • Ледени пакети използвани в областта на отстраняване или на лицето
 • Противовъзпалителните лекарства като ибупрофен също могат да помогнат за намаляване на отока

Ако се появи подуване, защото парчета храна се задържат в зоната на отстраняване изплакнете устата със солена вода или орално изплакване препоръчано от стоматологичния кабинет като започнете 24 часа след операцията.

Какво може да  се направи веднага след операцията?

Следвайте съветите на своя зъболекар или хирург как да подпомогнете възстановяването. Те трябва да дадат ясна информация за всички лекарства които трябва да приемате и какво да направите, за да насърчите оздравителния процес.

Съветът може да включва задържане на марля в зоната на екстракция до 60 минути. Зъболекарят или хирургът може също да предложи използването на пакет с лед през първите няколко часа след операцията. Задържането на пакет с лед от външната страна на лицето върху областта на мястото на екстракция за 15 минути и 15 минути почивка ще помогне за намаляване на дискомфорта и подуването. 

Пациентите няма да могат да шофират в продължение на 48 часа, ако са били в болницата за операция и са имали обща анестезия. Ако е възможно добра идея е да вземете 1 или 2 дни почивка от работа или училище след операцията. Лекарствата за облекчаване на болката ще помогнат за болката и дискомфорта след операцията на мъдрец.

Възможни усложнения

Понякога може да се развие инфекция и ще се нуждаете от антибиотици. Симптомите на инфекция включват:    

 • болка
 • подуване
 • жълта или бяла гной около раната
 • висока температура

Има малък риск от развитие на състояние наречено сухо гнездо след операция за отстраняване на мъдрец. Това може да се случи, ако кръвен съсирек не се образува или се отдели от раната. Сухото гнездо причинява интензивна, пулсираща болка. Обикновено зъболекарят ще трябва да покрие раната с превръзка. 

Усложненията са малко вероятни след операция на мъдрец с подходяща последваща грижа. Ако някой има силна болка, много кървене, треска или други неочаквани симптоми трябва  да се свърже със стоматолог.

Съвети за домашни грижи

Важно е да поддържате раната чиста докато заздравява. Тъй като пациентите все пак трябва да се хранят и пият храната може лесно да заседне в областта където е отстранен мъдреца. Това може да направи поддържането на чистотата на зоната на раната предизвикателно. Опитайте следното, за да поддържате раната чиста:

 • използване на антисептично изплакване на устата за предотвратяване на инфекция
 • изплакване с топла вода и сол за намаляване на отока и успокояване на възпалените венци само след 24 часа
 • повдигане на главата при сън, за да се чувствате по-комфортно

Освен болката някои пациенти ще се чувстват уморени след като извадят мъдреците и може да изберат да избягват упражненията няколко дни след операцията.

Какво може да се яде след отстраняване на мъдреци? 

Яденето на меки или течни храни може да помогне за предотвратяване на увреждане на раните. Някои примери включват:   

 • желета
 • мека юфка
 • пудинг
 • пюре от банан
 • рядка супа

През първите няколко дни след операцията избягвайте храни които се нуждаят от дъвчене като лепкави бонбони или дъвки. Те могат да заседнат и да причинят болка и увреждане на заздравяващите рани. Също така избягвайте твърда, хрупкава храна като чипс, гевреци, ядки и семена, както и горещи или пикантни храни. Ако един или два мъдреци са били отстранени от една и съща страна на устата може да е възможно да се дъвче от противоположната страна на устата след 24 часа.

Защо мъдреците са толкова проблематични?

Тъй като мъдреците се появяват в зряла възраст другите зъби в устата вече са се настанили на мястото си. В устата често няма достатъчно място за пристигането на четири големи зъба. Ако зъбът мине само частично през венеца храната може лесно да се улови между зъба и венеца. Може също да има по  - трудно поддържане на тези зъби чисти което може да доведе до инфекция или   кариес.

Въпреки това мъдреците могат да причинят проблеми дори, ако преминават изцяло през венците. Ако растат под ъгъл те могат да се трият във вътрешността на устата или венците. Могат да причинят болка при натискане на други  зъби. Ако се посещава зъболекаря редовно като юноша и в ранна зряла възраст зъболекарят може да следи как се развиват мъдреците и трябва да може да установи дали ще има някакви проблеми. 

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Кръвен тест за бременност /ЧХГ/ и такса пробовземане, от МЛ "Д-р Тошкина", за 12.50 лв.
-31%
18,00 лв.
12,50 лв.
Смяна на уретрален катетър в домашни условия за жени от Med Care

Смяна на уретрален катетър в домашни условия за жени от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

1 закупени
-20%
60,00 лв.
48,00 лв.
Хормон по избор от DHEA, Прогестерон, LH, Пролактин, Естрадиол, Тестостерон за 11 лв. от СМДЛ "Милаб"
-15%
13,00 лв.
11,00 лв.
Проблем с месечния цикъл? Прогестерон и Естрадиол за 22 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"
-21%
28,00 лв.
22,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се