Пет причини за болестта на Паркинсон

6134
Пет причини за болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е състояние, което се изразява в неврологични промени в организма. Предизвиква нарушение на движението и може да затрудни ежедневните дейности на човека. Засяга нервната система, а симптомите се влошават с течение на времето. Националният инстиитут за здраве на САЩ отбелязва, че в САЩ около 50 000 души получават диагноза болест на Паркинсон всяка година, а около половин милион души живеят със състоянието.

Ранен признак на тази болест е лек тремор на едната ръка и усещане за скованост в тялото. Проявите свързани с движението могат да започнат само от едната страна на тялото и постепенно да засегнат и двете страни. Симптомите се развиват постепенно, като с течение на времето се появяват и други. При някои хора се развива деменция. Повечето от симптомите са резултат от спадане на нивата на допамин в мозъка. Проучване проведено във Франция през 2015 г. установява, че мъжете са с 50 процента по-склонни да развият болестта на Паркинсон, отколкото жените като цяло. Но рискът за жените се увеличава с възрастта. При повечето хора симптомите се появяват на възраст от 60 години или повече. Въпреки това в 5-10 процента от случаите се проявяват по-рано. Когато болестта на Паркинсон се развива преди възрастта на 50 години, това се нарича болест на Паркинсон в ранно начало.

Първични признаци:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • Движение: Тремор в ръцете.
 • Координация: Поради намаленото усещане за координация и баланс хората изпускат предметите, които държат, също така е възмоно да залитнат и да паднат.
 • Походка: Позата на човека може да се промени така, че да се наклони леко сякаш бърза и да се появи объркана походка.
 • Изражение на лицето: Възможно е да е фиксирано в едно изражение, поради промени в нервите, които контролират лицевите мускули.
 • Гласът: Поява на тремор в гласа или човекът да започва да говори по-тихо отколкото преди момента на състоянието.
 • Писане: Може да пише с по-тесни думи и малки букви.
 • Обоняние: Загубата на обоняние може да бъде ранен признак.
 • Проблеми със съня: Това състояние е възможно да е един от ранните признаци.

Други често срещани симптоми са:

реклама

 • Промени в настроението, включително депресия
 • Проблеми с уринирането
 • Запек
 • Кожни проблеми

Защо е важно разпознаването на ранните симптоми?

Много хора смятат ранните признаци на Паркинсон за нормални с напредване на възрастта. Поради тази причина може да не търсят помощ. Въпреки това лечението е по-вероятно да бъде ефективно, ако човек вземе мерки още в ранното развитие на болестта. Затова е важно да се постави ранна диагноза доколкото е възможно. Освен това редица други състояния могат да имат подобни симптоми. Ако лечението не започне докато симптомите са ясни то няма да бъде толкова ефективно. За лечение на болестта и намаляване на симптомите се прилагат лекарства и други видове терапия.

Учените се надяват, че генната терапия или тази със стволови клетки един ден ще може да възстанови функцията, която човекът вече е загубил.

Виж прегледи за Невролог с отстъпка ТУК!

Приликата с други състояния със същите симптоми може да затрудни лекарите да диагностицират болестта на Паркинсон в ранните етапи. Например:

 • Лекарственоиндуциран тремор, причинен от вземането на наркотици
 • Травма на главата
 • Енцефалия
 • Удар
 • Lewy body деменция (LBD) -деменция с телца на Леви
 • Дегенерация
 • Множествена склероза
 • Прогресивна супрануклеарна парализа

Причини и рискови фактори

Учените не са сигурни точно какво причинява болестта на Паркинсон. Случва се, когато нервните клетки умират в мозъка. Ако човек с тази болест има промени в мозъка, известни като тела на Lewy той може да развие деменция.

Ниски нива на допамин: Допаминът е невротрансмиттер и ниските или спадащи нива на допамин се свързват с болестта на Паркинсон. Тези промени в нивата на допамин се случват, когато клетките, които произвеждат този трансмитер в мозъка умират.Той играе роля при изпращане на съобщения до частта от мозъка, която контролира движението и координацията. Ниските нива на този трансмитер могат да затруднят хората да контролират движенията си и със спадането на неговите нива симптомите при човек с болестта на Паркинсон постепенно стават по-тежки.

Ниски нива на норепинефрин: Норепинефринът, друг невротрансмитер е важен за контролирането на много автоматични функции на тялото, като например циркулацията на кръвта. При болестта на Паркинсон нервните окончания, които произвеждат този невротрансмитер умират. Това може да обясни защо хората в това състояние изпитват не само проблеми с движението, но също така умора, запек и ортостатична хипотония, което е спадане на артериалното налягане при изправяне, провокиращо замайване, причерняване и обща слабост.

Телца на Леви: Човек с болестта на Паркинсон може да има натрупване на протеин в мозъчните неврони, известно като тела на Lewy. Деменцията на Lewy е различно състояние, но има връзки с болестта на Паркинсон.

Генетични фактори: Понякога болестта на Паркинсон протича при поколенията в семействата, но не винаги е наследствена. Учените се опитват да идентифицират специфични генетични фактори за тази болест, но изглежда, че не само един, а редица фактори са отговорни. Според тях комбинация от генетични фактори и тези на околната среда, като излагане на токсини като пестициди, детергенти, метали и други замърсители може да доведе до състоянието.

Автоимунни заболявания: Учените са открили доказателства за възможна генетична връзка между болестта на Паркинсон и автоимунните състояния, като ревматоиден артрит. През 2018 г. след проведени здравни изследвания в Тайван заключението е, че хората с автоимунни ревматоидни заболявания имат 1,37 по-голяма вероятност да развият болестта на Паркинсон, отколкото хора без тях.

Превенция

Не е възможно да се предотврати болестта на Паркинсон, но изследвания показват, че някои навици могат да помогнат за намаляване на риска.

Употреба на куркума: Тази подправка съдържа съставка куркумин, който е антиоксидант. Може да предотврати струпването на протеин участващ в болестта на Паркинсон.

Флавоноиди: Друг вид антиоксидант - флавоноидите може да намалят риска от развитие на болестта на Паркинсон. Те присъстват в горските плодове, ябълките, някои зеленчуци, чай и червено грозде.

Не използвайте повторно мазнини при готвене: Учените свързват токсичните химикали, известни като алдехиди, с болестта на Паркинсон, Алцхаймер, други невродегенеративни заболявания и някои видове рак. Загряването на определени масла - например слънчогледово масло до определена температура и повторното им използване може да доведе до появата на алдехиди в тези масла.

Избягвайте токсините: Излагането на хербициди, пестициди и други токсини може да увеличи риска от неврологични заболявания като болестта на Паркинсон. Използването на подходящо защитно облекло при работа с такива продукти може да намали риска от поява на болестта.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се