Плешивост - какво трябва да знаят мъжете

747
Плешивост - какво трябва да знаят мъжете

Въпреки, че е естествена част от процеса на стареене за мъжете загубата на коса може да бъде психологически тревожна. Плешивостта при мъжете се отнася до загуба на коса по скалпа. Смята се, че плешивостта засяга половината от всички мъже на възраст от 50 години.

Внезапната или неочаквана загуба на коса понякога може да показва по - сериозно здравословно състояние което може да се нуждае от медицинска помощ.

Основни факти за мъжката плешивост

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Плешивостта при мъжете или андрогенната алопеция обикновено се появява по - късно в живота в резултат на промяна в нивата на хормоните.

Загубата на коса може да бъде психологически тревожна за мъжете и те могат да търсят различни лечения.

Други причини за загуба на коса включват хранителни дефицити, инфекции и някои психологически състояния.

Лечението включва медикаменти, лазерни и светлинни терапии, трансплантация на коса.

Причини

Мъжете обикновено губят косата си когато си взаимодействат трите основни фактора: генетика, възраст и хормони. Известна още като андрогенна алопеция оплешивяването при мъжете се случва когато нивата на хормоните се променят в хода на живота на мъжа.

Всички тези фактори допринасят за постепенното свиване на малките кухини в кожата в основата на космите известни като космени фоликули на скалпа. Косата става прогресивно по - къса, по - фина и не растат нови косми.

Повечето бели мъже развиват известна степен на плешивост в зависимост от възрастта и генетиката. Плешивостта при мъжете засяга до половината от всички бели мъже на възраст от 50 години и до 80 процента от мъжете в същата група до 70-годишна възраст. Други етнически групи като китайци и японци са по - малко засегнати.

Генетичните фактори влияят на вероятността от оплешивяване при мъжете. Мъжете с повече роднини от първа и втора линия които губят косата си имат по - голяма вероятност самите те да загубят коса.

Посещение при лекар

Според Genetics Home Reference загубата на коса при мъжете е свързана с:

 • рак на простатата
 • диабет
 • затлъстяване и
 • високо кръвно налягане

Може да се появи:

 • като реакция на стрес
 • след заболяване
 • след тежка операция
 • като страничен ефект от някои лекарства като антикоагуланти или разредители на кръвта
 • в резултат на излишък от витамин А вероятно в следствие на ретиноидни лекарства

Загубата на коса може също да показва здравословно състояние като:

 • гъбична инфекция
 • проблем с щитовидната жлеза

реклама

Други възможни причини включват:

 • Дефицит на желязо
 • Тежко хронично заболяване като диабет или лупус
 • Недохранване
 • Телоген ефлувиум, нарушение на цикъла на растеж на косата

Редица генетични промени са свързани с оплешивяването при мъжете, но само една генетична промяна е потвърдена от изследванията генът на андрогенния рецептор (AR).

Други изследвания предполагат, че необичайно количество протеин наречен простагландин D2 в скалпа на някои мъже може да се свърже със загубата на коса.

Всеки който се притеснява, че загубата на коса може да е симптом на здравословен проблем трябва да посети лекар.

Лечение

Много мъже виждат загубата на коса като естествена част от остаряването и не възприемат необходимостта от лечение. Въпреки това загубата на коса може да предизвика негативни психологически ефекти като ниско самочувствие. При някои може да допринесе за депресия.

Някои лечения които могат да помогнат за намаляване на загубата на коса.

Лекарства

Има два вида медикаментозно лечение за оплешивяване при мъжете.

Minoxidil или Rogaine е локално лечение прилагано върху скалпа. Предлага се без рецепта в аптеките обикновено като лосион или пяна. Съобщава се, че действа най - добре на темето на главата. Пълното възвръщане на косата все още не е възможно.

Миноксидил първоначално е тестван за лечение на кръвно налягане, но някои хора забелязали допълнителен растеж на косата като страничен ефект докато го използват. Не е ясно как точно помага да се предотврати загубата на коса.

Може да отнеме от 3 до 6 месеца, за да се появят резултатите, а лекарството трябва да се използва неограничено, за да се запазят ефектите.

Нежеланите ефекти включват:

 • кожни проблеми като сърбеж и дразнене
 • копривна треска
 • подуване
 • чувствителност
 • контактен дерматит

По - рядко потребителят може да изпита замъглено зрение, болка в гърдите, ускорен или неравномерен пулс, зачервяване, главоболие, замаяност и изтръпване или сковаване на лицето или крайниците. Може да доведе до бързо наддаване на тегло.

Финастерид. Продаван под марките Proscar и Propecia е перорално лечение което се предлага само по лекарско предписание.

Финастерид е инхибитор на 5-алфа редуктазата. Той предотвратява действието на дихидротестостерона (DHT), мъжкият хормон който играе роля в свиването на космените фоликули на скалпа. Лекарството блокира образуването на този хормон в скалпа забавяйки прогресията на оплешивяването свързано с DHT.

Появата на ефекта може да отнеме повече от 6 месеца. Таблетката от 1 милиграм (mg) обикновено трябва да се приема веднъж дневно в продължение на най - малко 3 месеца. Ако хапчето бъде спряно, ефектите ще бъдат обратими.

В редки случаи финастерид може да причини сексуална дисфункция. Това може да включва намалено либидо, затруднено постигане на ерекция и нарушения на еякулацията.

Други неблагоприятни ефекти включват:

 • чувствителност или уголемяване на гръдната тъкан
 • кожен обрив
 • подуване на устните, езика или лицето
 • болка в корема
 • болка в гърба
 • диария
 • световъртеж
 • главоболие

Дутастерид е подобен на Финастерид. Също така е инхибитор на 5-алфа редуктазата.

Лечение с шампоан

Предлагат се две други лечения за оплешивяване при мъжете, и двете без рецепта под формата на шампоан:

 • Кетоконазол 2 % известен също като Низорал
 • Пиритион цинк 1 %

Вероятно ще бъдат по - малко ефективни от финастерид и миноксидил.

Трансплантация

Трансплантацията на коса включва вземане на коса и присаждането й върху скалпа. Космите в долната задната част на скалпа или тила са по - устойчиви на андрогените и затова се използват при хирургични трансплантации. Косата трансплантирана в зоната на оплешивяване остава устойчива на мъжките хормони.

В проучване публикувано през 2013 г., учени успяват да отгледат нови космени фоликули в лаборатория които произвеждат някои косми когато са трансплантирани на мишка. Това е единствената процедура досега при която са пораснали нови косми. Един ден може да доведе до процедури които биха позволили растеж на нова коса при мъже с плешивост.

Лазерно и светлинно лечение

Лазерните и светлинните терапии са популярни, но не е доказано, че забавят или предотвратяват оплешивяването при мъжете. Курсът на лазерна терапия може да продължи от 6 до 12 месеца.

Други възможности

Тъй като затлъстяването, диабетът и хипертонията са свързани със загуба на коса спазването на здравословна диета, много упражнения и избягване на прекомерен прием на алкохол могат да помогнат за намаляване на риска.

Не всички мъже избират лечение или дори очакват косата им да продължи да расте естествено.

Някои мъже ще изберат перука. Други варианти са промяна на прическата, бръснене на главата или увеличаване на окосмяването по лицето. Добрият фризьор ще Ви посъветва кое Ви подхожда най - добре.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на хормон по избор, за мъже - LH, FSH, Prolactin или Testosteron за 10 лв. от МДЛ "Мед-Диа"
-33%
15,00 лв.
10,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се