Трансплантация на коса - кои са различните методи

479
Трансплантация на коса - кои са различните методи

През последните няколко години с напредъкът в техниката и технологиите за трансплантация на коса пациентите имат достъп до решения които осигуряват реални дълготрайни резултати.

До 35 - годишна възраст почти две трети от мъжете имат известна степен на забележим косопад, като след 50 - годишна възраст стават 85%. Мъжете не са единствените засегнати. Затова много мъже и жени търсят ефективни решения за косопад.

Д - р Александър Собел, президент на Американския съвет по козметична хирургия и сертифициран козметичен хирург в Белвю, Вашингтон разяснява процедурите по възстановяването на косата.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са вариантите за трансплантация на коса?

Нехирургично лечение на косопад

Ако имате значителен косопад специалните шампоани, добавки и продукти няма да осигурят драматично подобрение. Това е така, тъй като след започнало оплешивяване в определени области фоликулите на тези отделни косми са станали латентни и са спрели да произвеждат косми изцяло.

Има лекарства и медицински продукти които могат да осигурят забележими резултати, ако се използват в ранните етапи на косопад. Лекарствата могат да забавят или обърнат леката загуба на коса често чрез подобряване на растежа и плътността на косата в околните фоликули които все още не са напълно латентни.

Лекарства за косопад

Според д-р Собел има два вида одобрени лекарства за лечение на плешивост при мъжете.

Лекарства за косопад при андроген - зависими състояния. Действат като спират превръщането на тестостерона в дихидротестостерон, хормон за който се смята, че допринася за оплешивяването при мъжете. През ранните етапи на косопад лекарство за андроген - зависимо състояние обикновено помага за увеличаване на растежа на косата след около три месеца употреба.

Лекарства за косопад при независимите от андроген състояния. Действат чрез разширяване на малки кръвоносни съдове в тялото. Въпреки, че все още не е известно защо това стимулира растежа на косата е доказано, че осигурява възстановяване на косата при около 40% от мъжете след три месеца и продължава да поддържа растежа на косата докато се приема лекарството. За разлика от лекарствата при андроген - зависими състояния другият вид лекарства може да се използва от жени.

Могат ли добавките да третират ефективно косопад?

Въпреки, че има различни хранителни добавки и витамини продавани за лечение на косопад д - р Собел предупреждава, че няма клинични проучвания показващи, че тези видове продукти могат да възстановят загубената коса.

Хора генетично предразположени към косопад когато започнат да забелязват изтъняване на косата могат да се възползват от добавки или шампоани които поддържат здравината на косата или здравето на скалпа, но резултатите могат да бъдат различни в зависимост от вида на алопецията (косопада).

Трансплантация на коса

За тези които имат значителна загуба на коса хирургичната трансплантация на коса е единственият доказан начин за реално възстановяване на естествения растеж на косата в области които са оплешивели. Ако се колебаете дали да обмислите хирургическа интервенция помислете, че последните постижения в тази област значително са улеснили трансплантация на коса като намаляват дискомфорта след това.

реклама

Д - р Собел споделя, че по - новите процедури за трансплантация на коса имат висока степен на удовлетвореност на пациентите и предлагат по - естествено изглеждащи резултати. Пациентите допълнително съобщават, че цената си заслужава крайния резултат.

Хирургичните методи за трансплантация на коса

Има два вида методи за трансплантация на коса:

  • FUT (трансплантация на фоликуларна единица)
  • FUE (екстракция на фоликуларна единица)

Най - добриятза Вас метод ще зависи от Вашите индивидуални нужди и препоръките на Вашия лекар.

Методът FUT за трансплантация на коса включва вземане на ивица кожа с космени фоликули от мястото на донорската зона обикновено задната част на главата където косата е естествено по - плътна и по - малко склонна към оплешивяване. От тази кожа се отделят малки групи тъкани съдържащи космените фоликули и се подготвят за трансплантация. Докато това се случва малки отделни дупки се правят в зоната където изпитвате изтъняване или оплешивяване. След това подготвените присадки се поставят индивидуално на необходимото място.

Този метод съществува от повече от две десетилетия и е революционна техника за възстановяване на естествено изглеждащата линия на косата. Но макар да дава в началото непостижими до тогава резултати д -р Собел обяснява, че тази техника не е без недостатъци. Този вид операция може да отнеме много часове в зависимост от броя на поставените присадки и няма начин да се избегне получения хоризонтален белег в задната част на главата. Докато се лекува този разрез ще бъде забележим и по време на възстановяването пациентите ще трябва да се грижат както за линейния разрез на задната част на главата, така и за местата на поставяне на присадката

Техниката FUE за трансплантация на коса е разработена като средство за постигане на същите резултати от FUT като същевременно се преодоляват недостатъците. Подобно на FUT FUE включва събиране на космените фоликули от донорската зона в задната част на главата и преместването им, за да се създаде по - пълна естествено изглеждаща линия на косата. За разлика от FUT този метод не включва отстраняване на ивица тъкан от задната част на главата, а по - скоро събиране на отделни космени фоликули директно от скалпа и вмъкването им в малки разрези направени в необходимата зона.

Докато подробната FUE техника изисква повече време в операцията този метод елиминира линейния белег и усъвършенстваната грижа за рани необходима с FUT. Методът FUE също намалява времето за престой след това и намалява нивата на дискомфорт след процедурата.

Традиционно не е имало много методи за възстановяване на косата, но това не означава, че иновациите не се развиват. Според д - р Собел през последните години се наблюдава подновяване на разработването на възможности които оптимизират ползите от хирургичното възстановяване като същевременно свеждат до минимум недостатъците.

Ако имате притеснения относно косопада д -р Собел препоръчва да говорите с Вашия лекар преди състоянието да се влоши или преди да закупите каквито и да било лекарства без рецепта.

Каквито и варианти да изберете важно е да работите с квалифициран специалист. Има две основни причини поради които е важно да говорите с лекар.

Първо: Твърде дълго чакане може да означава, че няма да можете да се възползвате от превантивните възможности докато все още са действащи.

Второ: Използването на неефективни недоказани продукти е вероятно да доведе до загуба на пари които вместо това бихте могли да използвате за доказани медицината средства.

Що се отнася до хирургичното възстановяване на косата от решаващо значение е да работите с хирург който има опит в процедурата. Сертифицирани козметични хирурзи които са специализирани във възстановяването на косата ще могат да Ви осигурят оптимални резултати в безопасна среда. В крайна сметка Вашето здраве, комфорт и ефектът на линията на косата зависят от успешната хирургична намеса която оформя косата по - плътна и да изглежда естествено.

https://www.americanboardcosmeticsurgery.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се