Подсилете имунната система за есента

832
Подсилете имунната система за есента

Защо имунитетът ни се бори при прехода от лятото към зимата? Какво можем да направим, за да подсилим имунната система?

С по-тъмните дни и свежите утрини на есента идват кашлиците и течащите носове, които често са неразделна част от смяната на сезона. За съжаление повишаването на имунитета не е толкова просто колкото рекламиращите добавки и витамини биха искали да вярваме. Най-вече защото изследователите не са изследвали имунитета напълно.

В забързаното ни ежедневие сме заобиколени от продукти, които предлагат готово решение за повишаване на устойчивостта на имунната система. Въпреки това тъй като нашият имунитет е една "система" изследователите не са в състояние да определят едно конкретно хранително вещество или добавка към която можем да се обърнем и много от тези продукти може да не се представят съвсем по начина, по който очакваме от тях. Препоръките на водещи медицински експерти като Харвардското медицинско училище са за един по-холистичен подход:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • хранене придържащо се към диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци
  • редовни упражнения
  • достатъчно сън

Традиционната медицина като Аюрведа и традиционната китайска медицина (ТКМ) обръщат внимание на коригирането на диетата и ежедневието ни, за да сме приспособими към тези промени. Препоръките им се основават на древни източници на знания и са в съответствие с качествата на самия сезон. Те ни поставят в природата, а не извън нея и ни предлагат да се справим по-добре с елементите на променящия се сезон като обърнем внимание и приспособим поведението си към промените.

Аюрведичният специалист д-р Исаак Магхай казва: Основните принципи на Аюрведа са, че отдават голямо значение на сезоните в контролирането на здравето. Въпреки, че Аюрведа разпознава шест сезона нашите есенни месеци попадат в периода на Дакшинаяна в Аюрведа - период, който предлага потенциал за "подмладяване".

Лятото със своите дълги дни и слънчева топлина естествено ни насърчава:

  • да бъдем по-активни
  • да се храним по-леко
  • да прекарваме повече време на открито
  • с по-късните залези може да се окажем по-енергични, което насърчава повече социални дейности през вечерните часове
  • да спим по-малко и да търсим освежаващи храни като плодове и зеленчуци от сезона, които са естествено с високо съдържание на вода.

И все пак когато Есента настъпва часовете на слънчева светлина започват да намаляват, температурата намалява, растителността около нас започва да губи своята жизненост, а кореноплодните зеленчуци ни разнообразяват през този сезон. Ако отделим малко време, за да забележим тези елементарни промени и последващото им въздействие можем да се замислим как ние също можем да се приспособим към промените. Било то нашите дейности, нашия режим на сън или диетата ни, за да постигнем баланс със средата, в която живеем.

Имунитетът освен от приема на витамини или добавка е зависим от много фактори и трябва да обърнем внимание на няколко основни състояния:

Сънят. Науката доказва връзката между нашия имунен отговор и съня. Неврологът Матю Уокър в своята книга "Защо спим" казва: "Съществува дълбока и двупосочна връзка между съня и имунната система. Сънят подпомага телата ни да изградят устойчивост на имунната система. За това една нощ с по-малко или пропуснат сън може да доведе до значително намаляване на имунитета. Тук е важно да се има предвид, че сънят може да помогне за поддържането на имунитета, но това не означава, че сме защитени със сигурност срещу настинки или грип. По-скоро, ако се разболеем симптомите и тежестта ще бъдат по-малко и може да се възстановим по-бързо вместо да се нуждаем от няколко дни почивка в леглото.

Сънят помага не само за изграждане на устойчивост срещу обикновена настинка и грип, но също така помага за изграждането на постоянни и здрави имунни клетки, които са необходими, за да ни предпазят от ракови туморни клетки. За съжаление не само продължителността и качеството на съня са от решаващо значение, но и циркадният ни ритъм. Нарушеният ритъм на сън има доказана връзка с развитието на някои видове рак. Важно е да вземем под внимание намаляващите часове на слънчевата светлина през есента и да си гарантираме, че получаваме препоръчаните ни осем часа сън на нощ.

Диета. Чревното здраве и имунитетът са неразривно свързани и затова е важно през този преходен сезон да поддържаме храносмилателната система и да си осигуряваме храните, които ни адаптират към промяната в сезона. Чревното здраве представлява 80% от функцията на имунната система. За поддържане на добро чревно здраве консумирайте здравословна доза пробиотични и пребиотични храни, сдъвквайте храната добре и избягвайте прекомерната употреба на лекарства и антибиотици освен ако не е крайно необходимо.

За есента както Аюрведа така и Tрадиционната китайска медицина препоръчват топли сготвени храни като супи и яхнии включващи кореноплодните зеленчуци, които влизат в сезона, приготвени според техните изисквания. Също така включете повече здравословни мазнини чрез масла и ядки, които подхранват клетките.

Важно е да не се преяжда през този период. Когато преуморяваме храносмилателната система, като й даваме или твърде много храна, или храна, която е трудно смилаема жизнената енергия се изразходва за храносмилането вместо да регенерира имунните клетки.

Начин на живот. По-студените и по-тъмни месеци дават възможност за насочване навътре към самите нас, размисъл и подмладяване. Според традиционната китайска медицина есента е началото на островния период Ин, за разлика от високоенергийния Ян на лятото. Това е време да намалите съдържанието в чинията си вместо да добавяте.

Есента също така предлага възможност да помислите за премахването на ненужните стресови фактори от живота си, тъй като стресът и имунитетът са в тясна връзка. Понякога това може да изглежда невъзможно, тъй като при съвременния начин на живот много от нас са изложени ежедневно на ситуации с висок стрес. Имайки предвид това с настъпването на есента може да се обърнем към лесни за усвояване адаптогенни билки, за да поддържаме нервната система, като например Ашваганда - корен с адаптогенни и успокояващи нервната система качества.

Шипките успокояват и поддържат изтощената нервна система. Богати на антиоксиданти, каротеноиди, полифеноли, флавоноиди и незаменими мастни киселини.

За повечето от нас зимата означава много ниско излагане на слънчева светлина. Имайки предвид това бихме могли да помислим за включване на добавки с витамин D през по-студените месеци заедно с увеличаване на приема на храни с високо съдържание на витамин D като гъби, мазна риба, яйца и покълнали семена.

И ако Ви стигне настинка или грип има билкови лекарства, които могат да подпомогнат бързото възстановяване и да облекчат симптомите. Бял равнец, мента и цветове от бъз подпомагат имунната система, а канелата и дафиновите листа защитават храносмилателната система и предотвратяват инфекции.

Ако търсим възможности да сме в хармония с качествата на сезона ще предложим на тялото си естествени сили, от които се нуждае, за да функционира. Ще помогнем за изграждането на силен имунен отговор, който ще ни преведе през зимата до през пролетта.

https://www.ikigaiglobal.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се