Пост - вирусен синдром (след вирусна умора) - какво трябва да знаем

1265
Пост - вирусен синдром (след вирусна умора) - какво трябва да знаем

Пост - вирусен синдром или пост - вирусна умора се отнася до чувство на умора и слабост което продължава след като човек се е преборил с вирусна инфекция.

Хората могат да изпитат пост - вирусни симптоми като умора седмици или месеци след борбата с инфекцията. Някои специалисти смятат, че това е самостоятелно състояние, докато според други вирусът може да е предизвикал състояние като синдром на хроничната умора или депресия. Някои лечения и домашни средства могат да облекчат умората и да помогнат на хората да управляват и вдигнат енергийните нива.

Пост - вирусният синдром може да изглежда подобен на други здравословни проблеми, но е важно да се консултирате с лекар, за да разрешите проблема, ако симптомите продължават твърде дълго.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Защо се проявява пост - вирусния синдром?

Както подсказва името пост - вирусният синдром обикновено се проявява след като човек изпита въздействието на вирус. Може да се развие дори след пристъпи на грип или обикновена настинка.

След като тялото е премахнало вируса пост - вирусният синдром може да накара човек да се чувства изтощен с липса на енергия и като цяло да не се чувства добре. Това чувство може да продължи дни или месеци след вирусна инфекция.

Задействането на пост - вирусен синдром изглежда е реакция към самия вирус. Много лекари ще лекуват пост - вирусен синдром по същия начин както лекуват синдрома на хроничната умора, тъй като и двата синдрома могат да имат една и съща проява. Въпреки това докато синдромът на хроничната умора причинява симптоми без видима причинасимптомите на пост - вирусния синдром изглежда произхождат от инфекцията.

Медицинската общност не е сигурна защо се появяват симптомите. Някои експерти смятат, че това може да се дължи на продължителните ефекти на вируса, тъй като тялото продължава да го изчиства. Проучване в списание Frontiers in Pediatrics отбелязва друга теория, че вирусът претоварва имунната система причинявайки реакция, която предизвиква симптоми подобни на тези при синдром на хроничната умора. Авторите на друго проучване предполагат, че симптомът на умора след вирусна инфекция се дължи на възпаление в мозъка.

Вирусите карат имунната система да реагира и да ги атакува. Този отговор причинява стрес и възпаление в организма. Ефектите от тази реакция често оставят хората да се чувстват уморени, с ниски нива на енергия и понякога депресирани.

Почти всяка вирусна инфекция може да предизвика пост - вирусен синдром:

 • настинка
 • грип
 • пневмония
 • Вирус на Епщайн-Бар
 • херпес
 • ХИВ

Пост - вирусният синдром може да бъде по - разпространен или изразен при хора с отслабена имунна система.

Симптоми

Симптомите на пост - вирусния синдром могат да варират от човек на човек, но повечето хора описват чувството на умора и като цяло неразположение. Това чувство продължава без значение колко часа сън човек получава или колко добре се грижи за себе си. Може да причини допълнителни симптоми като:

 • объркване
 • проблеми с концентрацията
 • главоболие
 • болки в мускулите
 • сковани стави
 • възпалено гърло
 • подути лимфни възли

реклама

В някои случаи може да се окаже, че тялото просто се нуждае от допълнително време, за да изчисти вируса напълно.Ако обаче симптоми като тези продължат повече от няколко седмици трябва да се говори с лекар.

Лечение

Тъй като представителите на медицинската общност имат различни мнения за това какво представлява пост - вирусна умора може трудно да постигнат съгласие как точно да се лекува, а препоръките ще се различават.

В някои случаи пациентът няма да се нуждае от лечение, а от управлението на симптомите докато се почувства по - добре ще бъде достатъчно. За тази цел лекарите могат да препоръчат някои прости инструменти за управление на симптомите като обезболяващи без рецепта за лечение на главоболие или други общи болкоуспокояващи.

Домашни средства

Някои съвети за начина на живот могат да помогнат за поддържането на организма:

 • сън по 7-9 часа всяка нощ
 • почивка през целия ден, ако е необходимо
 • спестяване на енергия и почивка
 • пиене на много вода
 • леки упражнения през деня
 • балансирана и здравословна диета която съдържа много пресни плодове и зеленчуци и противовъзпалителни храни
 • избягване на тежки, мазни храни като пържени или бързи храни
 • някои хора също могат да се чувстват по - отпочинали след като изпробват техники за намаляване на стреса

Американското общество за миалгичен енцефаломиелит и синдром на хроничната умора отбелязва, че почти 50% от хората с миалгичен енцефаломиелит и синдром на хроничната умора или и двете могат да имат симптоми, подобни на тези на пост - вирусен синдром и използват алтернативни терапии като медитация, йога, и акупунктура, за да се справят.

Получаването на масаж също може да помогне на някои хора да се отпуснат и да се справят с мускулни болки.

Тези съвети могат да подсилят тялото докато преживява пост - вирусен синдром и могат да помогнат за намаляване на времето за възстановяване.

Време за възстановяване

Трябва да се говори с лекар, ако симптомите не отшумят в рамките на няколко седмици. Времето за възстановяване при хора с пост - вирусен синдром може да варира значително. Изследване от 2017 г. отбелязва, че периодът за възстановяване изглежда по - кратък колкото по - бързо човек получава диагнозата.

Пост - вирусният синдром е временен. Въпреки, че ефектите могат да останат много хора могат да очакват симптомите им да отшумят в рамките на няколко седмици. В някои случаи симптомите могат да продължат по - дълго дори до няколко месеца.Лекарите могат да предложат други възможности за лечение на хора които изпитват притеснителни симптоми за по - дълъг период.

След известно време лекарите могат да диагностицират човек с отделно разстройство синдром на хпроничната умора. След това ще назначат всички необходими лечения и евентуално ще дадат на пациента някои допълнителни съвети как да се справят със симптомите си.

Възстановяването от вирусна инфекция може да изтощи тялото. И все пак дори след като тялото изчисти вируса симптомите включително умората могат да се задържат. Всеки, който изпитва симптоми повече от няколко седмици след възстановяване от вирус трябва да посети лекаря си.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се