Превенция на онкологичните заболявания? Какви са основните препоръки на Световната здравна организация?

2739
Превенция на онкологичните заболявания? Какви са основните препоръки на Световната здравна организация?

Онкологичните заболявания са бич за съвременното население. Те са сред водещите причини за смъртност като честотата им през последните няколко десетилетия значително се е увеличила. Донякъде този факт се дължи и на по - добрите методи за ранна диагностика. Въпреки това те са много сериозен проблем за съвременното общество, тъй като все още не е наличен напълно ефикасен метод на лечение, особено в крайните стадии на болестта. Поради тази причина за сега най - добрата техника за борба срещу онкологичните заболявания е да сведем до минимум риска за възникването им основно чрез промяна в поведението ни и начина на живот.

Ето какви са основните препоръки на Световната здравна организация за намаляване на риска от възникване на онкологични заболявания:

Не пушете и не употребявайте никакви форми на тютюневи изделия! Осигурете си среда за живот свободна от цигарен дим!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Неслучйно тази препоръка е на първо място в списъка. Категорично е доказана връзката между едно от най - смъртоносните заболявания - ракът на белия дроб и тютюнопушенето. Една подробност е факта, че риска е почти еднакво висок при активните и при пасивните пушачи, така че ако все пак не можете да се откажете от този вреден навик, поне не излагйте на риск и вашия партньор, дете или приятел! Друг любопитен факт за тютюнопушенето е, че не увеличава единствено риска от рак на белия дроб. Категорично е доказана връзката му и с рака на пикочния мехур, на дебелото черво и други.

Хранете се здравословно!

Това е едно послание, което се тръби навсякъде - по телевизията, във вестниците и списанията, в интернет. Въпросът е кое е храненето, определяно като здравословно и рационално? Това е пълноценното, разнообразно и балансирано хранене, включващо оптимално съотношение между белтъци, мазнини и въглехидрати и адекватен калориен прием. Да не забравяме и за микронутриентите - минерали, витамини и други микроелементи. Балансираното хранене трябва да започне още от ранна детска възраст за да спомогне за развитието на една стабилна имунна система, която да помага при справянето на организма с различните заболявания.

Кърменето намалява риска за развитие на онкологично заболяване при майката!

Запознати сме с факта че кърмата е най - идеалната храна за детето, която му осигурява балансирана комбинация от всички необходими микро - и макронутриенти. Освен това обаче, 13 от общо 18 проучвания на Американския институт за проучвания на рака са доказали че всеки 5 месеца кърмене намаляват с по 2 % риска от развитие на рак на гърдата при майката. Една от причините е че по време на кърмене нивата на естрогените са значително по - ниски, а именно те са един от основните фактори за развитието на това заболяване.

Ваксинирайте децата си срещу хепатит Б и човешки папилома вирус!

Това са два вируса, които са категорично доказани като онкогенни, но за щастие има разработени ефективни ваксини срещу тях. Човешкия папилома вирус и по - точно някои от неговите щамове са причинителите на рака на маточната шийка, а хроничната инфекция с хепатит Б вируса, многократно увеличава шансовете за развитие на рак на черния дроб.

Ваксината за хепатит Б е задължителна в България от 1992 година насам, но обазувалите се антитела се изчерпват след 20 годишна възраст, когато може да се наложи отново да се извърши имунизация. Ваксината за онкогенните типове човешки папилома вируси е препоръчителна в нашата страна и се осигурява безплатно за всички момичета на 12 годишна възраст.

Избягвайте прекаленото излагане на пряка слънчева светлина и използвайте кремове с UV защита!

Излагането на пряка слънчева светлина продължително време многократно увеличава риска от възникването на рак на кожата при хора със всякакъв цвят на кожата (не само при хора със светла кожа). За да се предпазите използвайте защитни кремове, минимум 15ти фактор, 30 минути преди излизане и след това на всеки 2 часа от престоя ни навън. Имайте предвид че слънцето е най - силно между 10 и 16 часа, отразява се от водата, пясъка, снега, а слънчевите лъчи се пропускат през облаците, прозорците, и през леките дрехи.

Направете всичко възможно да намалите замърсяването на въздуха в жилищата и навън!

В урбанизираната среда, в която живеем, замърсяването на въздуха е доста сериозен проблем. Статистиките показват че заболяванията на дихателните пътища (включително и онкологичните) са много по - чести в големите градове. Поради тази причина е редно да се взимат строги мерки - технически, технологични, градоустройствени и други за да се намали замърсяването на въздуха. Основният източник на замърсяване в съвременния свят е авио - и автотранспорта.

Бъдете физически ативни!

Изберете най - подходящият спорт за вашата възраст, пол и физическа форма или просто си осигурете поне по един час ходене всеки ден. Освен че ще се поддържате в добра физическа форма и тонус, това ще намали многократно риска от сърдечно - съдови заболявания и от затлъстяване, а за последното е доказано че увеличава риска поне за 21 вида рак.

Намалете приема на алкохол!

Редовния прием на алкохол не само уврежда функцията на черния дроб, но и увеличава риска от рак на устната кухина, ларинкса, хранопровода, стомаха, дебелото черво и гърдата. Това се постига чрез различни механизми на действие - увеличаване количествата на етсрогени в организма, трансформиране на синтезираните от нормалната флора в червата химически съединения в токсични, намаляване образуването на фолиева киселина в гастроинтестиналния тракт и други.

Вземайте участие в кампаниите за скрининг на онкологичните заболявния!

Лечението на някои онкологични заболявания стана напълно възможно, благодарение на скрининговите изследвания и раннатта диагностика, които те осигуряват. Скрининга не поставя диагноза, но може да открие хората, които са във висок риск и при които трябва да се направят допълнителни изследвания. Типичен пример за ефективен скрининг е този за рака на маточната шийка. Той се осъществява чрез цитонамазка и поставя жените в различни групи спрямо риска. Благодарение на него това заболяване може да бъде диагностицирано в съвсем начален стадий и да бъде лекувано напълно успешно.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се