Причини за болка в дясната долна част на гърба

14761
Причини за болка в дясната долна част на гърба

В някои случаи болката в кръста се усеща изцяло или предимно от дясната страна, а не се разпространява равномерно по гърба. Разбирането на възможните причини за болки в долната дясна част на гърба, както и типичните й характеристики могат да помогнат за точна диагноза и по-ефективно лечение.

Общи причини за болки в долната дясна част на гърба

Болката в долната дясна част на гърба най-често е резултат от следните общи причини:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Нараняване на мускулите, ставните връзки и/или сухожилията обграждащи и поддържащи гръбначния стълб (наричани общо меките тъкани).

Проблеми с гръбначните структури като фасетните стави (ставите свързващи всеки прешлен) или междупрешленните дискове.

Проблеми или заболявания засягащи вътрешните органи в средата на гърба, корема или таза

Повечето случаи на болки в кръста произтичат от леки наранявания на мускулите и/или връзките в долната част на гърба и тялото обикновено е добре регулирано, за да се самолекува след тези видове наранявания.

Докато първоначалната болка при мускулно натоварване може да е значителна болката има тенденция да отшумява сама за няколко дни или седмици.

Сериозни симптоми придружаващи болката

В някои случаи болките в долната дясна част на гърба могат да бъдат един от признаците на сериозно състояние което се нуждае от внимание от здравен специалист. Потенциално сериозни състояния, които могат да включват болка в долната част на гърба:

Апендицит. Възниква когато апендиксът разположен в долната дясна част на корема се възпали и/или се разкъсва. Може да причини остра, интензивна болка в долната дясна част на гърба и/или болка в долната дясна част на корема. Симптомите варират и могат да включват гадене, повръщане или треска. Могат да се появят внезапно или да се развият постепенно.

реклама

Синдром на конската опашка (Cauda equina). Това състояние възниква когато нервните корени излизащи от дъното на гръбначния канал в долната част на гърба се компресират и възпаляват. Симптомите варират в зависимост от синдрома на кауда еквина, но обикновено включват известна степен дисфункция на червата и/или пикочния мехур, както и остра болка и значителна слабост, изтръпване или изтръпване в долната част на тялото.

Коремен аортен аневризъм. Аневризма в коремната област се отнася до балониране или разкъсване на коремната аорта. Обхватът на симптомите обикновено включва силна, внезапно появяваща се болка в корема и/ или кръста и симптоми на ниско кръвно налягане като припадък и/или гадене.

Остеомиелит. Инфекция в гръбначния стълб. Обикновено се проявява със значителна болка в гърба заедно с треска. Допълнителните симптоми могат да включват необяснима загуба на тегло и възможно подуване, зачервяване или болезненост около гръбначния стълб.

Кога да се посети лекар:

Пациентите трябва да използват преценката си при търсене на медицинска помощ. Като общо правило е посещаване на лекар, ако:

  • болката продължава или се влошава след няколко дни
  • има внезапна поява на силна болка
  • се появи заедно с други свързани симптоми
  • болката в гърба е силна до степен на прекъсване на ежедневните функции като ходене, изправяне или сън
  • интензивната болка в гърба се появи внезапно и изглежда отшумява с лекарства за болка или при почивка

Състояния на хронична болка като фибромиалгия или анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), които засягат големи части на мускулно-скелетната система също могат да са причина за болка в дясната част на кръста.

https://www.spine-health.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се