Как да се погрижим за гърба си и да намалим болките?

7813
Как да се погрижим за гърба си и да намалим болките?

Болките в гърба и кръста са доста сериозен здравен проблем, тъй като създават дискомфорт, намаляват подвижността и работоспособността, влошават цялостното качество на живот. Гръбначният стълб е опорният елемент, който поддържа стойката на тялото и ни поддържа изправени, затова не бива да го пренебрегваме. Често си мислим, че болките в гърба са резултат от определено движение и се появяват изведнъж, но в голям процент от случаите става въпрос за дългогодишно дегенеративно заболяване на съединителната тъкан на опорния апарат. Болките могат да бъдат резултат от травми или инциденти, но в повечето случаи те са резултат от наднормено тегло, увеличаването на средния ръст на хората, нарушената костна обмяна. Болка може да възникне и след рязко претоварване.

Кои са вредните навици които могат да причинят болки в кръста?

-Лоша биомеханика или неправило положение на тялото през деня и нощта
Начинът, по който тялото се движи се нарича биомеханика и идеята на правилното извършване на движения е да се разпредели тежестта по протежението на целия гръбнак, а не да се концентрира в една област, което да причини увреда.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

-Намалена физическа активност
Намалената физическа активност отслабва мускулите на гръбнака, което влошава опорния апарат и може да допринесе заедно със затлъстяването за влошаване на състоянието.

-Неправилна стойка
Прекаленото изгърбване или извиване на гръбнака са предпоставка за появата на проблеми с интервертебралните дискове, защото се пренатоварват.

-Наднормено тегло
Увеличава се напрежението и се влошават правилната стойка и биомеханиката.

-Тютюнопушене
Употребата на тютюневи изделия са причина за нарушен минерален обмен, което означава, че по-малко количество минерали и хранителни вещества достигат до дисковете. По този начин те отслабват и стават податливи на увреждане.

Кога е необходимо да потърсим задължително лекарска помощ?

-Когато болките в гърба или кръста са постоянни и продължителни и не се облекчават от болкоуспокояващи
-При слабост или изтръпване в крайниците
-При изтръпване в слабините
-При нарушен контрол на тазовите резервоари (пикочен мехур и ректум)

Методите на изследване на гърба и кръста са:

-Рентгенова снимка
-Компютърна томография
-Ядрено-магнитен резонанс - предоставя високо информативни изображения на меките тъкани.
-Електромиография - проверява електрическата активност на мускулите

Пътят към възстановяването на гърба и кръста включва подобряването на физическото здравословно състояние (лека физическа активност, ходене, плуване, разтягане, силови упражнения).

Гръбначният стълб е изграден от прешлени с разположени между тях интервертебрални дискове, които са изградени от меки тъкани и имат опорна и еластична функция. Най-често проблемите са свързани с дегенерация, поради намаляване на интрацелуларната (вътреклетъчна) вода, разкъсване, износване, уплътняване, пролабиране (изпъкване) на дисковете.

реклама

Как да се движим правилно когато повдигаме тежести?

Правилно: Свивайте коленете, когато повдигате предмет и избягвайте да извивате гърба надолу. Повдигайте тежестта със силата на краката си. Осигурете си стабилна упора с долни крайници и придържайте предметите близо до вас.
Неправилно: Не се навеждайте рязко, за да повдигнете тежест и не се навеждайте с изпънати крака.

Кое е правилното седнало положение и как да работим пред компютър?

Правилно: Когато сядате, двете ви ходила е добре да са прилепнали плътно към пода, а коленете ви да са малко под нивото на таза. Ще облекчите кръста ако поставяте възглавница зад него.
Неправилно: Не стойте на прекалено високи или ниски мебели, не е добре да се изгърбвате и накланяте напред.

Как да шофираме правилно?

Правилно: Добре е да използвате опора за кръста си като възглавничка и да шофирате в изправено положение с двете ръце на волана.
Неправилно: Не сядайте твърде далеч от волана или така, че коленете ви да са по-високо от нивото на таза.

Как да облекчаваме гръбнака в изправено положение?

Правилно: Когато дълго време стоите изправени на едно място е добре да повдигате единия крак и често да сменяте положението на тялото.
__Неправилно:__Не стойте твърде дълго в една и съща позиция и не се навеждайте с изпънати крака.

Как да подобрим стойката си?

Дишайте дълбоко и си отпуснете крайниците. Представете си, че ушите, раменете, таза и ходилата са отделни точки и се опитайте да ги свържете мислено. Изправената поза подпомага поддържането на естествените извивки на гръбнака, докато прекалено изправената или отпусната поза ги нарушават и предизвикват неравномерно натоварване. Гръбнакът е опорният апарат, върху който пада цялата тежест и определени позиции го претоварват. Например знаете ли, че ако тежите 50 кг. в седнало положение натоварвате гръбнака си с допълнителни 61кг.,в изправено с 34 кг, при ходене с едва 24 кг, а при навеждане напред с 109 кг.

Грижата за опорно-двигателния апарат е от изключително значение, защото той ни осигурява движението и комфортната позиция.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се