Причини за тъмните кръгове под очите

4791
Причини за тъмните кръгове под очите

Хората често мислят, че тъмните кръгове под очите се дължат на умора и липса на сън. Въпреки, че това може да е една от причините има и други причини като алергии или естествения процес на стареене. Тъмните кръгове под очите могат да изглеждат лилави или сини до тъмнокафяви или черни в зависимост от цвета на кожата.

Тези кръгове рядко са причина за безпокойство, но хората може да искат да ги премахнат по козметични причини. В някои случаи тъмните кръгове под очите могат да показват необходимост от промени в начина на живот като подобряване на навиците на съня или диетата.

Причини и рискови фактори

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Зоната под очите може да изглежда по-тъмна поради свитите кръвоносни съдове причиняващи хиперпигментация или от изтъняване на кожата около очите. Причини за тъмните кръгове под очите включват:

 • липса на сън или лоши навици за сън
 • алергии, включително сенна хрема
 • хиперпигментация, която се случва когато тялото произвежда повече меланин
 • намалени нива на мастна тъкан около очите
 • изтъняване на кожата под очите
 • анемия от дефицит на желязо
 • прекомерно излагане на слънчева светлина
 • често триене на очите
 • стареене
 • пушене
 • наследени гени
 • състояния на щитовидната жлеза
 • дехидратация
 • дерматит
 • лечение с капки за очи при глаукома

Някои рискови фактори за тъмни кръгове под очите:

По-напреднала възраст: Загубата на мастна тъкан и изтъняването на кожата около очите са част от процеса на стареене. Тези промени могат да направят тъмните кръгове да изглеждат по-дефинирани при възрастни хора. Слъзният канал е кухина под очите, която може да причини тъмни кръгове и е свързана със стареенето.

Eтническа принадлежност: По-чести са при хора с по-тъмни тонове на кожата и засягат повече цветнокожите отколкото белите хора. Счита се, че този рисков фактор се дължи на промени в пигментацията.

Генетика: Могат да бъдат наследствени. Изследванията са установили, че ако някой има тъмни кръгове под очите, те се появяват и при някои други членове на семейството.

Домашни средства

Въпреки, че някои от тези средства не са научно доказани може би си заслужава да се приложат, тъй като са лесни за прилагане и не предизвикват странични ефекти. Домашните средства, които могат да повлияят появата на тъмни кръгове под очите:

Повече сън. Уверете се, че получавате достатъчно качествен сън всяка вечер, за да помогнете за намаляване или предотвратяване на тъмните кръгове. Повдигането на главата нагоре върху допълнителни възглавници може да помогне за намаляване на тъмните кръгове и подуване около очите.

Краставица. Прилагането на резенчета краставица върху очите може да успокои уморените очи и да намали подуването. Високото съдържание на вода и витамин С в краставицата може да помогне за подхранването и овлажняването на кожата. Краставицата съдържа и силициев диоксид, който е от съществено значение за здравата тъкан.

Студен компрес. Прилагането на студен компрес върху очите може да свие кръвоносните съдове и да намали появата на тъмни кръгове.

Пакетчета чай. Чаените торбички могат да помогнат за намаляване на тъмните кръгове и подпухналостта под очите. Може да се сварят две торбички чай във вода, след като се охладят се поставят върху всяко око. Поставянето на сварените торбички чай в хладилника първо може да добави охлаждащ ефект за очите. Може да се използват пакетчета черен, зелен или билков чай.

Уреди за лице. Лошата циркулация около очите може да причини появата на тъмни кръгове. Нежният масаж около зоната на очите през лицето може да помогне за подобряване на кръвообращението.

Антиоксидантни продукти за грижа за кожата. Кремовете за лице и продуктите под очите, които съдържат антиоксиданти, могат да помогнат за намаляване на появата на тъмни кръгове. Витамините Е и С са антиоксиданти, които могат да помогнат за лечението на тъмните кръгове.

Грим. Въпреки, че гримът няма да промени тъмните кръгове някои хора може да искат да използват коректор под очите за козметични цели.

Медицински процедури

Ако домашните средства не подействат за намаляване или отстраняване на тъмните кръгове под очите може да се обърнете към своя лекар или дерматолог за съвет относно медицинско лечение. Възможностите за медицинско лечение:

Кремовете за избелване могат да помогнат за намаляване на хиперпигментацията. Те могат да включват:

 • хидрохинон
 • третиноин
 • комбинация от двете

Може да се наложи използването на хидрохинон поне 3 месеца, за да се постигне ефекта.

Кожична киселина. Eстествен продукт, който произлиза от два вида гъби. Важно е обаче да се знае, че страничните ефекти могат да включват контактен дерматит и зачервяване на кожата.

Азелаинова киселина. Може да се използва за третиране на хиперпигментация под очите и е безопасно да се употребява за дълги периоди.

Витамин С. Проучване разглежда ефектите на 10% лосион с витамин С при лечението на тъмни кръгове в продължение на 6 месеца. Лосионът е ефективен за изсветляване на тъмните кръгове под очите.

Химически пилинг. Химическият пилинг използващ алфа хидрокси киселини като гликолова киселина и може да помогне за облекчаване на хиперпигментацията под очите. В някои случаи използват химически пилинг в комбинация с локални кремове за по-добър ефект.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПИЛИНГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Лазерната терапия. Може да бъде ефективно лечение за тъмни кръгове. По-малко инвазивните лазерни процедури, като импулсни багрилни или диодни лазери, могат да намалят риска от белези или други потенциални странични ефекти.

Филъри (пълнители). Ако изтъняването на кожата или загубата на мастна тъкан причинява тъмни кръгове под очите пълнителите може да са потенциален вариант. Може да се инжектира плазма или гел с хиалуронова киселина в областта под окото.

Хирургия. Вид операция наречена блефаропластика може да премахне тъмните кръгове, които се дължат на отлагания на мазнини или допълнителна кожа около зоната на очите.

Зоната под окото е изключително деликатна и винаги трябва да се обсъждат възможни странични ефекти.

Също така трябва да се гарантира, че само сертифициран дерматолог извършва каквито и да е медицински процедури за тази област.

При прием на определени лекарства за глаукома тъмните кръгове ще изчезнат, след като спрат да използват лекарството.

Предотвратяване

Може да се предотврати появата на тъмни кръгове при промяна на начина на живот.

Получаване на достатъчно сън и намаляване на стреса: Изследователи установяват, че стресът увеличава появата на тъмни кръгове докато почивката и здравословните навици намаляват обезцветяването.

Защита на очите от слънцето: Носенето на слънцезащитни очила с UV защита, които покриват около очите и слънцезащитни продукти около очите могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на тъмните кръгове.

Спиране на тютюнопушенето и намаляване на консумацията на алкохол: Тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол могат да ускорят процеса на стареене на тялото и да увеличат риска от тъмни кръгове.

Поддържането на здравословен начин на живот с качествен сън, балансирана диета и хидратация може да помогне за предотвратяване на тъмните кръгове.

При притеснения относно появата на тъмни кръгове под очите посетете своя лекар или дерматолог за възможности за лечение и проверяване за някакви основни здравословни състояния.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се