Какво е химически пилинг и в какви случаи се прилага!

14482
Какво е химически пилинг и в какви случаи се прилага!

Какво представлява химическия пилинг?

Това е процедура, при която върху повърхността на кожата се нанасят различни слаби органични киселини, които оказват значително въздействие върху структурата и вида й. Целта е да се подобри както вида на кожата посредством отстраняване на увредения горен слой, така и тургора й чрез стимулиране образуването на нов колаген в дълбоките кожни слоеве. Така вашата кожа става значително по-свежа, плътна, подмладена, с изграден релеф и намалени дефекти, споделя доктор Росица Денчева от Дерматологична клиника София!

В какви случаи се прилага химически пилинг?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Химическият пилинг е процедура, която се осъществява както с естетична, така и с лечебна цел.

Чрез него е възможно да бъдат намалени фините линии и бръчки, размерите на порите и тъмните петна по кожата на лицето и ръцете, както и дълбочината на белезите след акне или шарка.

Химическият пилинг често се прилага и с лечебна цел - за намаляване на възпалителните промени при акне или за редуциране на белезите, оставащи след преминаване на активната фаза на заболяването.

Видове химически пилинг

Според дълбочината на въздействие на киселината химическият пилинг се дели на повърхностен, средно дълбок и дълбок.

  • Повърхностен пилинг обичайно се осъществява чрез прилагане на алфа-хидрокси киселини (АХК) - гликолова, млечна или друга плодова киселина. Използват се при желание за коригиране на фините бръчки, суха кожа, пигментации и акне. Той се прилага веднъж седмично, но в зависимост от реактивността и чувствителността на третираната кожа периодът между отделните процедури може да се увеличи или намали.
  • Средно-дълбокият пилинг се прилага при опит за третиране на по-дълбоки линии и бръчки, белези от акне и пигментации. Най-често използваният химически агент за средно-дълбок химически пилинг е трихлор-оцетната киселина (ТХА). Обичайно киселината се нанася веднъж седмично, но при по-бавно възстановяване може да се приложи и на по-дълги интервали от време.
  • Дълбокият химически пилинг е процедура, която е свързана с много и сериозни странични ефекти. Поради това тя рядко се прилага в ежедневната дерматологична практика. Чрез нея обичайно се постига дълбоко излющване на кожата, коригират се дълбоките бръчки и белези. Използваните химически агенти обаче са силно токсични и могат да доведат до общо увреждане на организма.

Необходима ли е специална подготовка за провеждане на химически пилинг?

Химическият пилинг не изисква специална подготовка на кожата. Въпреки това е възможно по време на консултацията, предшестваща пилинга, да получите конкретни съвети за поддържане на кожата от лекуващия си лекар, както и препоръка за използването на определен лечебен или козметичен продукт до момента на процедурата.

реклама

Необходими ли са грижи за кожата след пилинг?

След процедурата, кожата става значително по-чувствителна, което налага спацифични грижи за нея до момента на пълното й възстановяване. Този период протича по различен начин - в зависимост от дълбочината на пилинга.

При повърхностния пилинг кожата е леко до умерено зачервена в период между няколко часа до 1 денонощие след процедурата. Постепенно зачервяването избледнява и настъпва лекостепенно излющване на повърхностния слой от мъртви клетки, образували се в резултат на извършената процедура.

При средно дълбокия пилинг непосредствено след процедурата кожата е умерено зачервена и постепенно се уплътнява, като до 36 часа се оформя плътна червено-кафеникава кора, която постепенно се напуква и излющва от повърхността на кожата под формата на едри люспи.

Независимо от дълбочината на пилинга е важно през целия възстановителен период да се нанася слънцезащитен крем с максимално висок фактор. За по-бързото възстановяване на кожата след самата процедура може да нанасяте епителизиращ и антисептичен крем, които ще ускорят възстановяването на кожата.

Д-р Росица Денчева
дерматолог


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се