Прични за тазовата възпалителна болест - възпаление на женските репродуктивни органи

4159
Прични за тазовата възпалителна болест - възпаление на женските репродуктивни органи

Тазовата възпалителна болест (ТВБ) е възпаление на женските репродуктивни органи. Може да доведе до образуване на сраствания с фиброзна тъкан, които се образуват между тъканите и органите. Може да засегне матката, маточните тръби, яйчниците или комбинация от тях.

Усложненията включват хронична и постоянна болка в таза, извънматочна бременност и безплодие. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията 1 на 8 жени, които са имали ТВБ имат затруднения да забременеят. Повечето случаи са резултат от нелекувана инфекция във влагалището или шийката на матката, която се разпространява. Инфекциите предавани по полов път са често срещана причина, но те могат да се развият от дгуги гинекологична инфекции поради други причини.

Симптоми

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

ТВБ освен да доведе до сраствания може да причини болка, безплодие и проблеми с фертилитета или абсцес. Лечението обикновено е с антибиотици, но може да се наложи операция.

Стратегиите за превенция включват практикуване на безопасен секс и липса на множество сексуални партньори.

Симптомите може да не са забележими. Много жени с това състояние нямат симптоми. Ако се появят симптоми те могат да варират от леки до тежки. Нелекувана ТВБ обаче може да има сериозни последици. Възможните симптоми включват:

 • болка, вероятно силна особено в областта на таза
 • треска
 • умора
 • кървене или зацапване между периоди
 • нередовна менструация
 • болка в долната част на гърба и ректума
 • болка по време на полов акт
 • необичайно вагинално течение
 • често уриниране
 • повръщане

Понякога симптомите наподобяват симптомите на киста на яйчника, апендицит, ендометриоза или инфекция на пикочните пътища.

ТВБ може да бъде остра с продължителност до 30 дни или хронична, ако продължава повече от 30 дни. Затруднение при лечението е, че симптомите са разнообразни и това, че някои жени може да нямат симптоми. Всяка жена, която изпитва симптоми или смята, че може да е била изложена на някаква причина за инфекция трябва да се обърне към лекар.

Усложнения

Усложненията, които могат да възникнат, ако ТВБ не се лекува, включват:

 • сраствания, които могат да доведат до проблеми с плодовитостта
 • повтаряща се ТВБ
 • силна тазова болка
 • тубоовариален абсцес (опасно възпалително заболяване при жените)

Много жени не осъзнават, че са имали ТВБ докато не потърсят медицински съвет за проблеми с безплодие. Жена, която е имала ТВБ има 20 процента вероятност за безплодие поради сраствания на фалопиевите тръби и 9 процента риск от бъдеща извънматочна бременност. Вероятността за развитие на хронична тазова болка са 18 процента.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕХОГРАФИЯ НА МАЛЪК ТАЗ С ОТСТЪПКА ТУК!

Причини и рискови фактори

ТВБ обикновено започва с инфекция, която започва във влагалището и се разпространява в шийката на матката. След това може да се премести във фалопиевите тръби и яйчниците. Причината за инфекция може да бъде бактериална, гъбична или паразитна, но е по-вероятно да се включат един или повече видове бактерии. Полово предаваните бактерии са най-честата причина. Хламидията е най-честата последвана от гонорея. Между 80 и 90 процента от жените с хламидия и 10 процента от тези с гонорея нямат симптоми. Около 10 до 15 процента от жените с хламидия или гонорея продължават да развиват ТВБ като вторична инфекция.

Рискови фактори

Освен полово предаваните болести някои рискови фактори увеличават риска от развитие наТВБ. Раждане, аборт или спонтанен аборт, ако бактериите навлизат във влагалището. Инфекцията може да се разпространи по-лесно, ако шийката на матката не е напълно затворена.

Вътрематочно устройство (известно като IUD), форма за контрол на раждаемостта, която се поставя в матката. Това може да увеличи риска от инфекция, която може да се превърне в ТВБ.

Ендометриална биопсия по време на която се взема проба тъкан за анализ увеличава риска от инфекция и последваща ТВБ.

Апендицитът много леко увеличава риска, ако инфекцията се разпространи от апендикса към таза.

Кой жени е най-вероятно да бъдат засегнати?

Жените са по-склонни да развият ТВБ, ако:

 • са сексуално активни и под 25 години
 • имат няколко сексуални партньори
 • най-често се среща сред жени на възраст от 15 до 29 години.

Не използвайте бариерни контрацептивни методи!

Диагноза

Лекар ще попита за симптомите и ще извърши тазов преглед. Също така ще назначи тест за хламидия и гонорея.

Може да се вземе секрет от шийката на матката, а може и от уретрата, която е тръбата от пикочния мехур през която тече урината. Възможно е да се назначат изследвания на кръв и урина.

Може да се използва ултразвуково сканиране за проверка на възпаление във фалопиевите тръби.

Понякога се използва лапароскоп. Ако е необходимо през него могат да се вземат тъканни проби.

Ранното лечение намалява вероятността от развитие на усложнения като безплодие.

Лечение с антибиотици

Първият вид лечение е с антибиотик. Важно е да следвате инструкциите на лекаря и да изпълните всички предписания. Курсът обикновено трае 14 дни.

ТВБ често включва повече от един вид бактерии така, че пациентката може да приема два антибиотика заедно. Ако тестовете покажат кои бактерии причиняват заболяването, е възможно по-целенасочена терапия.

Ако антибиотичното лечение не даде резултат в рамките на 3 дни пациентката трябва да се консултира с лекаря. Може да получи интравенозна антибиотична терапия или промяна на лекарството.

Хоспитализация и операция

Хоспитализация: Ако жена с ТВБ е бременна или има много тежки симптоми може да се наложи да остане в болницата. Там може да се прилага интравенозно лечение.

Хирургия: Това е рядко необходимо, но може да е наложително, ако има сраствания по фалопиевите тръби или абсцес. Хирургичната операция може да включва отстраняване на едната или двете фалопиеви тръби. Лекарите предпочитат да не отстраняват и двете фалопиеви тръби, защото жената няма да може да забременее по естествен път.

Възможно е сексуалният партньор на жената да потърси лечение за полово предавани болести. Ако партньорът има такава болест съществува сериозен риск от рецидив, ако той не се лекува. Пациентът трябва да се въздържа от секс до приключване на лечението.

Предотвратяване

ТВБ може да се превърне в сериозно състояние, но има някои начини за минимизиране на риска:

 • редовен скрининг особено при жени, които имат множество сексуални партньори
 • осигуряване на тестване на сексуалните партньори за инфекции
 • не използвайте вагинален душ, защото това увеличава риска
 • използване на презерватив и практикуване на безопасен секс
 • да не се прави секс твърде скоро след раждане или прекъсване или загуба на бременност

Сексът не трябва да се възобновява докато шийката на матката не се затвори правилно.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се