Седем състояния, за които трябва да споделите с Вашия гинеколог

1647
Седем състояния, за които трябва да споделите с Вашия гинеколог

Когато става въпрос за сексуално и репродуктивно здраве може да е трудно да се разбере кое е нормално състояние и какво може да е знак за потенциален здравословен проблем. Ако се чувствате притеснени от определени проблеми, не се притеснявайте да споделите с Вашия гинеколог, той ще Ви помогне.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ГИНЕКОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Седемте състояния, които винаги трябва да обсъждате с Вашия гинеколог:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Болезнени периоди. За много жени спазми, болезненост на гърдите и главоболие са само няколко от най-честите симптоми на менструация. За някои болката е с много болезнени спазми и може да бъде невероятно силна. Ако тези периоди са много болезнени или с времето се влошават това може да е признак на ендометриоза (тъкан от вътрешната обвивка на матката ендометриумът се установява извън нея) или маточни фиброиди (доброкачествен тумор в мускулната стената на матката). Важно е да говорите с Вашия гинеколог за това, тъй като има много решения които могат да направят тези състояния по-лесни за контролиране и облекчаване. Не е необходимо да страдате мълчаливо.

2. Вагинален секрет, който мирише. Въпреки, че темата за вагиналната миризма може да бъде неудобна важно е да говорите с Вашия гинеколог, ако има лоша или рибена миризма, ако има промяна от нормалната миризма, която продължава няколко дни. Всякакви промени или неприятни миризми може да са признак на бактериален свръхрастеж или вагинална инфекция.

3. Подутини или израстъци. Забелязването на растеж във вагината или около срамните устни със сигурност изглежда притеснително. Дали това е врастване на косъм, пъпка, нараняване от бръснене или нещо повече? Подобни прояви често са доброкачествени, но е важно да споделите с Вашия гинеколог, за да извърши преглед когато имате такова усещане. Гениталните брадавици може да са видими за известно време, но херпесните лезии могат да заздравеят за седем до 14 дни, което прави важно да се види когато възниква възпалението на най-ранен етап.

4. Сексуален дискомфорт. Много е важно да говорите за сексуален дискомфорт. Може да Ви е неприятно да го споделите, но Вашия гинеколог може да обясни, да Ви помогне и излекува това състояние и да успокои Вашите притеснения. Вагинална сухота: Много жени изпитват вагинална сухота по време на полов акт. Сухотата често може да зависи от възрастта на жената и фактори в живота ѝ. Ако по-младата жена има този проблем, може да няма достатъчно естроген. За заетата майка може да не се отделя достатъчно време, за прелюдия и възбуда преди секс, което води до сухота. Ако жената е в постменопауза, това може да се дължи на ниския естроген, а гинеколога може да предпише вагинален естроген. Болка по време на секс: Ако изпитвате болка по време на секс опитайте различни позиции, за да намерите такава при която да се чувствате комфортно. Понякога все пак може да се наложи да говорите с гинеколога, ако имате болка при полов акт в която и да е поза, лубрикантите не помагат при вагинална сухота или имате кървене след полов акт.

5. Сексуална история. Жените често се притесняват когато гинеколога ги пита колко партньори са имали, на колко години са имали за първи път полов акт, дали са имали някакви болести предавани по полов път, за сексуална ориентация и полова идентичност. Но тези теми са важни по няколко причини.

  • За определяне на рискови фактори за цервикална дисплазия и HPV инфекция (човешките папиломни вируси). Полов акт при възраст под 18 понякога понякога може да Ви направи по-податливи на HPV, защото цервикално-вагиналният възел е по-силно изразен, когато сте по-млади. Наличието на повече партньори също предизвиква този риск.
  • Някои венерически заболявания могат да увеличат риска от безплодие, така че лекарите ще осигурят подходящо консултиране, ако възникне такава ситуация. За болести венерически прекарани болести като херпес, например може да имате огнища в бъдеще.

6. Изпускане на урина или фекалии. Преживяването на уринарна или фекална инконтиненция може да бъде много стресиращо и да повлияе на качеството Ви на живот. Много жени изпитват тези симптоми след раждането, особено ако са имали голямо бебе или вагинално раждане, изискващо щипци или вакуум. Когато жените навлязат в менопаузата тези симптоми могат да се влошат. В зависимост от характера на инконтиненцията може да има налични възможности за медицинско или хирургично решение. Чрез разговор с Вашия гинеколог може да определи правилните насоки за лечение и да Ви изпрати при специалист по заболяване на тазовото дъно, ако е необходимо.

7. Ниско либидо. Ниското либидо е по-често състояние отколкото повечето жени осъзнават. Важно е да поговорите с Вашия гинеколог, за да откриете причината. Понякога либидото може да бъде повлияно от лекарства, които приемате, може да е знак за основно медицинско състояние или страничен ефект от дадено състояние. В тези ситуации Вашия гинеколог може да определи какви медицински интервенции са необходими. За други жени обаче ниското им либидо може да е свързано с естеството на женската сексуалност - понякога желанието да правите секс или да бъдете интимни може да бъде повлияно от неща извън вашия контрол като стрес или работа. Жените в дългосрочни отношения също са по-малко вероятно да бъдат спонтанно предизвикани в сравнение с ранните етапи на връзката им.

При тези обстоятелства Вашият гинеколог, за да Ви помогне естествено да повишите либидото си може да Ви насочи към подходящ консултант. Колкото по-често се опитвате да правите секс, толкова по-често ще искате да правите секс заради ендорфините отделяни по време на полов акт. Това ще Ви накара да се почувствате по-интимни към партньора си.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се