Болка по време на и след секс! Какви могат да бъдат причините?

36439
Болка по време на и след секс! Какви могат да бъдат причините?

Болката при полов контакт е сравнително често оплакване сред жените - между 8 и 22%, но голяма част от дамите не са склонни да говорят за този проблем и да търсят помощ. Медицинският термин за това състояние е диспареуния, в него се включва болката в началото, по време на и след половия контакт.

Болезнените полови контакти не са притеснителни, в случай че са редки и не притесняват жената. Когато болката започне да се появява по - често или при всяко сношение и се стигне до нарушения в половия живот е редно да се потърси помощ. Причините за диспареунията са много и разнообразни. Можем да ги разделим на две основни групи - физически и психогенно обусловени. Ето кои са по - често срещаните от тях:

Недостатъчна лубрикация

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Една от най - честите, безобидни и лесни за отстраняване причини е недостатъчната лубрикация. Когато жената не е предразположена, влагалището не се овлажнява достатъчно и това води до болка по време на половия акт. За щастие този проблем има изключително лесно и приятно решение - просто отделете повече време на предхождащата игра, това би трябвало да предразположи жената и да премахне неприятните усещания.

Инфекции

Инфекциите на пикочо-половата система също могат да бъдат причина за болка по време на и след половия акт. Причинителите могат да бъдат различни гъбички, бактерии, вируси, хламидии. В някои случаи инфекцията може да се разпространи и да обхване матката, маточните тръби и яйчниците. В тези случаи говорим за тазововъзпалителна болест. Последната обикновено е съпроводена с тъпи болки в малкия таз, които се усилват по време на полови контакти. Изключително важно е своевременното и правилно лечение на възпалението, тъй като последствията от него са сериозни - сраствания в малкия таз и тръбите, които често имат за резултат извънматочна бременност и/или инфертилитет.

Алергии

Алергията представлява специфична реакция на организма към непознати за него вещества (антигени), която обикновено се изявява със зачервяване, оток и силен сърбеж. Някои жени развиват алергия към латекса и спермицидните гелове. При тях използването на презервативи и диафрагми предизвиква болка, парене и сърбеж, което е пречка за нормалния им полов живот. Описани са и случаи на алергия или свръхчувствителност към някои съставки на спермата. За дамите с подобен проблем, използването на презерватив е ефективно решение.

Ендометриоза

Ендометриозата представлява наличие на маточна лигавица на места различни от кухината на матката - маточни тръби, яйчници, коремна стена. Честотата на това състояние е изключително висока и то се явява една от разпространените причини за инфертилитет. Диагностицирането на ендометриозата не винаги е лесна задача, но за нея трябва да се мисли при всяка жена с дисменорея - болезнена менструация. Болките дълбоко в малкия таз по време на секс също могат да са симптом на това заболяване.

Вагинизъм

Това е състояние, което се характеризира с болезнено свиване на мускулите на тазовото дъно, при проникване във влагалището, което причинява неприятни усещания и болки в началото на половия контакт. Една от вероятните причини за вагинизма е тревожността и притесненията на жената. При някои дами се наблюдава не само по време на секс, но и при изполване на тампони и при гинекологичен преглед, а при други - само в определени ситуации и не със всеки партньор. Един ефективен метод за преодоляване на въпросните неприятни спазми са упражненията за стягане и отпускане на мускулите на тазовото дъно - жената стяга и задържа за 2 до 10 секунди и повтаря упражнението около 20 пъти.

Психологически причини

Не са редки и случаите, в които няма обективна причина за болката по време на секс - липсва заболяване, което да я предизвиква. Когато се изключат органичните причини, може да се мисли и за проблеми с партньора например. Тъй като при жените емоционалната окраска е изключително важна за сексуалния живот, проблемните взаимоотношения често оказват негативен ефект върху него. В тези случаи разговорите с психолог могат да бъдат от полза.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се