Прием на лекарства за щитовидната жлеза - какво да следим

558
Прием на лекарства за щитовидната жлеза - какво да следим

Може би напоследък се чувствате мудни. За действия които обикновено правите без да се замисляте като миене на чинии и разхождане на кучето изведнъж чувствате, че са Ви необходими огромни усилия. Въпреки факта, че абсолютно нищо не се е променило във Вашата диета или рутина на деня. Възможно е това да не е първият път когато имате тези симптоми особено, ако приемате лекарства за заболяване на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза разположена в предната част на шията произвежда хормони които се отделят в тялото. Хормоните отделяни от щитовидната жлеза помагат да се контролират няколко аспекта на метаболизма на тялото:

  • енергия
  • метаболизъм на костите
  • сърдечно - съдова система
  • неврологична система

Когато щитовидната жлеза работи правилно тя поддържа правилните количества хормони, за да поддържа метаболизма да работи с оптимална скорост.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ако щитовидната жлеза е свръхактивна тя отделя твърде много хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) тялото използва енергията твърде бързо.

От друга страна недостатъчно активната щитовидна жлеза може да произвежда твърде малко хормони на щитовидната жлеза което води до влачещо бавно усещане за тялото известно като хипотиреоидизъм.

Заболяването на щитовидната жлеза е доста често срещано състояние. Но до 60% отхората не знаят, че го имат. По - скоро те приписват симптоми като умора на множество други причени от остаряване до твърде много стрес или дори депресия. В резултат на това състоянието не се диагностицира и лекува правилно или когато е диагностицирано то не се лекува което означава, че не получавате достатъчна доза лекарства за щитовидната жлеза, за да предотвратите симптомите и да се върнете към най - здравословния си живот.

Ускорен сърдечен ритъм

Има много причини за препускане на сърцето, но внезапното увеличаване на сърдечната честота или неравномерен сърдечен ритъм може да означава свръхактивна щитовидна жлеза или хипертиреоидизъм, според д-р Лори Кюстнер, съдов хирург в Сърдечния център на Айова в Де Мойн. Причината за това е, че прекомерните количества хормони на щитовидната жлеза в кръвта карат сърцето да се свива с още по - голяма сила според изследвания на хормоните на щитовидната жлеза. Освен това хормоните ускоряват скоростта с която се случва всяка контракция повишавайки сърдечната честота и принуждавайки сърцето да работи допълнително.

Лекарствата за щитовидната жлеза трябва да поддържат това под контрол така, че ако се лекувате за хипертиреоидизъм и сърцето Ви започне да прескача е време да поговорите с Вашия лекар за промяна на рецептите или дозите. "Вашият лекар ще провери нивата на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта. Тестването за нива на тироид-стимулиращ хормон (TSH), свободен тироксин (Т4), свободен трийодтиронин (Т3) и тироидни антитела може да помогне за откриване на състояние на щитовидната жлеза, казва д-р Кюстнер.

Промени на ноктите

Дерматолог може да е един от първите лекари които забелязват, че заболяването на щитовидната жлеза е недостатъчно лекувано. Това е така, защото рецепторите за хормони на щитовидната жлеза се намират в цялото тяло включително около ноктите. Ако имате твърде много или недостатъчно тироиден хормон циркулиращ в тялото това може да наруши скоростта на растеж на кожата под нокътното легло в близост до тези рецептори. Резултатът е онихолиза, състояние при което нокътната плочка се отделя от кожата зад нея, деформирайки повърхността на ноктите.

Според Американската академия по дерматология, ако щитовидната жлеза не функционира правилно може да усетите, че ноктите Ви растат по - бавно или бързо, да ги чувствате по - чупливи или да се повдигат от нокътното легло.

реклама

Загуба на тегло или наддаване на тегло

Тъй като щитовидната жлеза контролира метаболизма има пряка връзка между това колко трудно или лесно е да поддържате здравословно тегло и здравето на щитовидната жлеза.

Ако щитовидната жлеза е свръхактивна (хипертиреоидизъм) може да изгаряте калории твърде бързо и да Ви е трудно да поддържате тегло.

От друга страна, ако щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза по естествен път (хипотиреоидизъм) по - бавния метаболизъм може да затрудни поддържането на килограмите от натрупване на килограми.

Лечението на хипотиреоидизъм трябва да Ви позволи да отслабнете подобно на други хора без проблем с щитовидната жлеза. Въпреки това имайте предвид, че "по-голямата част от наддаването на тегло в резултат на хипотиреоидизъм се дължи на вода и сол. Това означава, че дори ако лечението на щитовидната жлеза работи перфектно няма да загубите 9 до 13 кг в резултат на лекарства, казва Мария Виламил Джараута, доктор по медицина, ендокринолог в NYU Langone Health в Lake Success, Ню Йорк.

Все пак, ако имате хипотиреоидизъм и теглото Ви се покачва въпреки първоначалния спад след започване на лечението възможно е Вашият лекар да коригира дозата. Възможно е също да се случва нещо друго. Щитовидната жлеза може да не е причината", казва д-р Джараута. В такъв случай отново се консултирате с Вашия лекар.

Непоносимост към студ

Не се чувствате комфортно при студено време. Може причината да е щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза играе решаваща роля в регулирането на метаболизма, консумацията на кислород и освобождаването на енергия под формата на топлина за поддържане на температурата на тялото. Функцията на щитовидната жлеза определя способността на тялото да се адаптира към студа.

Проучване в списание Thyroid установява, че дори малък дисбаланс в хормоните на щитовидната жлеза може да ограничи адаптацията към студена среда. Ако се чувствате сякаш просто не можете да се стоплите, особено при температура или среда където преди сте се чувствали комфортно това може да е знак, че лекарствата за щитовидната жлеза се нуждаят от надграждане.

Дисбаланс на стомашно - чревния тракт

Болестите на червата и щитовидната жлеза често се проявяват заедно. Например разпространението на заболяването на щитовидната жлеза при пациенти с цьолиакия е четири пъти по - голямо от това в общата популация. Изследванията на тази връзка продължават, за да се разберат точните механизми на работа, но експертите са съгласни, че стомашно - чревният дисбаланс е знак, че заболяването на щитовидната жлеза може да бъде недостатъчно лекувано. "Ако изпитвате запек за повече от пет дни или ако няма подобрение на храносмилателните симптоми след лечението на щитовидната жлеза възможно е да имате нужда от повече лекарства", казва д-р Джараута.

Болки в ставите, мускулите и слабост

До 80% от хората с хипотиреоидизъм изпитват физически затруднения като болки в ставите и мускулна умора или слабост според клиниката Майо в Рочестър, Минесота. Ако заболяването на щитовидната жлеза не се лекува достатъчно основните дейности като изкачване на стълби, ставане от клекнало положение и сресване на косата могат да започнат да се чувстват предизвикателни дори, ако винаги сте били в добра форма.

Тези болки могат да бъдат причинени директно от промени в нивата на хормоните в тялото, но те също могат да бъдат индикация за вторично заболяване. "Хората с хипотиреоидизъм също имат по - висок риск от развитие на други автоимунни заболявания като ревматоиден артрит или цьолиакия. Тези състояния трябва да бъдат проверени, ако изпитвате възпаление в мускулите или се чувствате уморени въпреки лечението, казва д-р Джараута.

Умора

Уморени сте през целия ден. Умората е един от най - ранните признаци които лекарите търсят при диагностицирането на хипотиреоидизъм. Добрата новина е, че лекарствата за хипотиреоидизъм могат бързо да облекчат тези чувства на умора. Ето защо, ако сте били на лечение за известно време и умората се прокрадва отново трябва да поговорите с Вашия лекар за опит с по - висока доза или смяна на лекарства.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Причини поради които лекарството за щитовидната жлеза може да не работи

Ако се лекувате от заболяване на щитовидната жлеза и не виждате подобрение в състоянието си (или дори влошаване на симптомите) това е наистина разочароващо. Всъщност липсата на резултати от лекарства е една от основните причини поради които някои хора искат спиране на лечението. Това обаче обикновено е грешка, заболяването на щитовидната жлеза е по - лесно за лечение когато започнете рано и останете последователни.

Като разберете някои от причините поради които Вашето лекарство не работи ще бъдете в по - добра позиция да възстановите лечението си. Тези причини могат да включват:

  • Приемате лекарствата си за щитовидната жлеза в неподходящото време. Най - добре е да приемате лекарствата си на празен стомах, сутрин или вечер преди лягане
  • Не спазвате графика си за лечение на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е много чувствителна към промени в рутината. Ако го вземете три дни и след това забравите за два няма да получите резултата който търсите
  • Напълняли сте много. Дозирането на лекарствата за щитовидна жлеза може да се промени в зависимост от телесната маса
  • Приели сте лекарствата си за щитовидната жлеза с кафе. Любимата Ви сутрешна напитка за събуждане може да попречи на усвояването на лекарството
  • Имате нужда от повече Т4 във Вашите лекарства за щитовидна жлеза. Ако не изпитвате облекчаване на симптомите попитайте Вашия лекар да опитате друг вариант

Какво да направите, ако смятате, че лекарствата за щитовидната жлеза не работят

В крайна сметка независимо дали се лекувате за свръхактивна или недостатъчно активна щитовидна жлеза симптомите трябва да започнат постепенно да се подобряват. "Хората лекувани за заболяване на щитовидната жлеза трябва да започнат да виждат подобрения в състоянието си в рамките на шест седмици. Това е времето през което обикновено е необходимо щитовидната жлеза да се коригира след лечението, казва д-р Джараута.

За да следи напредъка Вашият лекар може да Ви помоли да следите всяко наддаване или загуба на тегло през това време и е важно да останете последователни с ежедневната си рутина с лекарства. Ако не се справяте по - добре след два месеца или ако стойностите се подобряват, но все още се чувствате дискомфортно време е да насрочите ново посещение при личния си лекар или ендокринолог. С търпение ще намерите подход който работи за вас.

https://www.healthcentral.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се