Признаци на следоперативна инфекция на мястото на хирургичната интервенция

361
Признаци на следоперативна инфекция на мястото на хирургичната интервенция

Инфекция на мястото на  хирургичната интервенция възниква когато патогените се размножават на мястото на хирургичния разрез което води до инфекция. Инфекции на пикочните пътища и респираторни инфекции могат да възникнат след всяка операция, но инфекциите на мястото на хирургичната операция са възможни само след операция която изисква разрез. 

Този тип инфекции не са необичайни. Те са доста чести и се срещат при 2 до 5 процента от операциите включващи разрези. Степента на инфекция се различава в зависимост от вида на операцията. Има три вида инфекции на мястото на хирургичната интервенция. Те се класифицират според това колко сериозна е инфекцията. Повечето инфекции от този тип са стафилококови инфекции. 

Инфекциите се причиняват от микроби които влизат в тялото по време на операцията или след това. В тежки случаи  инфекциите след операция могат да причинят усложнения включително сепсис, инфекция в кръвта която може да доведе до органна недостатъчност. 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Симптомите на инфекция след операция се класифицира като   инфекция   която започва на мястото на хирургична рана по - малко от 30 дни след направата на разреза. Симптомите на инфекция операция включват: 

 • зачервяване и подуване на мястото на разреза
 • оттичане на жълта или мътна гной от мястото на разреза
 • висока температура

Инфекция на кожата след операция която засяга само слоевете на    кожата   където са шевовете се нарича повърхностна инфекция. Бактериите от кожата, операционната зала, ръцете на хирурга и други повърхности в болницата могат да бъдат прехвърлени в раната по време на хирургичната процедура. 

Тъй като имунната система е фокусирана върху възстановяването от операцията микробите след това се размножават на мястото на инфекцията. Тези видове инфекции могат да бъдат болезнени, но обикновено се повлияват добре от антибиотици. Понякога може да се наложи лекарят да отвори част от разреза и да се дренира. 

Инфекция на тъканни рани след операция

Инфекция на мускулна и тъканна рана след операция наричана инфекция с дълбок разрез включва меките тъкани около разреза. Този вид инфекция стига по - дълбоко от слоевете на кожата и може да е резултат от нелекувана повърхностна инфекция. Може да бъдат и резултат от медицински устройства имплантирани в кожата. Дълбоките инфекции изискват лечение с антибиотици. 

Лекарят може също да се наложи да отвори напълно разреза и да го дренира, за да се отстрани заразената течност. 

Инфекция на органи и    кости    след операция

Инфекция на органи и пространство след операция включва всеки орган който е бил докоснат или манипулиран в резултат на хирургична процедура. Тези видове инфекции могат да се развият след нелекувана повърхностна инфекция или в резултат на проникване на бактерии дълбоко в тялото по време на хирургична процедура. Тези инфекции изискват антибиотици, дренаж и понякога втора операция за възстановяване на орган или справяне с инфекцията.

Рискови фактори за инфекция след операция

Инфекциите се случват по - често при възрастни хора. Здравните състояния които компрометират имунната система и могат да увеличат риска от инфекция, включват: 

 • диабет
 • затлъстяване
 • пушене
 • предишни кожни инфекции

Кога да посетите    лекар

Ако смятате, че имате инфекция след хирургична операция трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар. Симптомите включват:

 • болезненост, болка и дразнене на мястото
 • треска която се повишава до около 38°C или по - висока за повече от 24 часа
 • дренаж от мястото който е мътен, жълт, с оттенък на кръв или неприятна или сладка миризма

Предотвратяване на инфекции

Предоставят се редовно актуализирани препоръки за лекари и болници, за да помогнат за предотвратяване на инфекции след хирургична операция. Можете също да предприемете действия преди и след операцията, за да намалите вероятността от развитие на инфекция. 

Преди операцията:

Не се бръснете, тъй като бръсненето дразни кожата и може да доведе до инфекция под кожата. 

Спрете цигарите преди да имате операция тъй като пушачите развиват повече инфекции. Отказването може да бъде много трудно, но е възможно. Говорете с лекар който може да Ви помогне да разработи подходящ за Вас план за отказване от тютюнопушенето. 

След операцията: 

 • Поддържайте стерилната превръзка която вашият хирург прилага върху раната за най - малко 48 часа
 • Приемайте превантивно антибиотици, ако са предписани
 • Уверете се, че разбирате как да се грижите за раната си като задавате въпроси, ако имате нужда от разяснение
 • Винаги мийте ръцете си със сапун и вода преди да докоснете раната си и помолете всеки който може да помогне в грижите да направи същото
 • Бъдете активни в болницата по отношение на грижите си като обръщате внимание на това колко често се превързва раната, дали стаята е стерилизирана и чиста

Лекарите и болниците работят през цялото време, за да намалят тези инфекции. Да сте наясно с риска преди операцията е най - добрият начин да избегнете инфекция. Вашият лекар трябва да проследи, за да провери разреза за признаци на инфекция след операцията. Ако се притеснявате, че може да имате инфекция незабавно се обадете на лекаря. Основните усложнения на инфекции след хирургична операция идват от твърде дългото чакане за лечение.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Предоперативен пакет от изследвания, за 70 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Предоперативен пакет от изследвания, за 70 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

32 закупени
-30%
100,10 лв.
70,00 лв.
Хирургична превръзка(малка, средна или голяма) в домашни условия от Med Care
-20%
20,00 лв.
16,00 лв.
Премахване на конци в домашни условия от Med Care

Премахване на конци в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

3 закупени
-20%
30,00 лв.
24,00 лв.
Измерване на сатурация с щипка в домашни условия от Med Care

Измерване на сатурация с щипка в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

1 закупени
-20%
5,00 лв.
4,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се