Продължителните симптоми на COVID-19 - какво трябва да знаем

879
Продължителните симптоми на COVID-19 - какво трябва да знаем

Медицинските специалисти все още оценяват ефектите и най - добрите лечения при продължителни симптоми на COVID-19. Те препоръчват на хората с дългосрочни ефекти да се стараят да получават достатъчен и адекватен сън и да спортуват доколкото тялото им позволява. Експертите казват, че адекватният сън и упражненията са може би най-доброто което може да направи някой с дългосрочни симптоми на COVID-19.

Повечето хора които се разболяват от COVID-19 се възстановяват в рамките на няколко седмици. Но месеци по - късно някои продължават да се борят със симптомите. Тези пациенти се наричат "дълги преносители". Или още се използва терминът "дълъг COVID-19" или "пост - Ковид синдром".

Както и да се наричат дългосрочните последствия от COVID-19 се изчислява, че засягат 25 до 30 % от хората които са имали болестта. "Трудно е да се определи кой наистина принадлежи към тази категория. Има много нововъзникващи и сериозни дългосрочни последици от COVID-19 които са свързани с болестта, но са отделни и различни състояния които се появяват при някои пациенти поради COVID-19 и неговите последици:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • инсулт
 • инфаркт
 • аноксична мозъчна травма
 • синдром на Гилен-Баре (автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система)
 • белодробна емболия
 • ДВТ (дълбока венозна тромбоза)

В тези случаи има пациенти които в крайна сметка прекарват седмици в болницата и интензивното отделение и изпитват свързани усложнения от това включително синдром след интензивно отделение, Посттравматично стресово разстройство (ПТСР). "Независимо дали това е част от синдрома на " дълги преносители" или не това със сигурност причинява значителни дългосрочни последици за пациентите, сподеря д - р Матю Дж. Ашли, невролог в Центъра за когнвитивни умения в Калифорния.

Чести дългосрочни симптоми

Някои често срещани дългосрочни симптоми са задух по време на тренировка и променено обоняние и вкус. Някои хора имат продължително главоболие, болки в ставите или кашлица.

Много пациенти посочват "мозъчната мъгла" като проблем. Този термин подходящо описва симптомите на когнитивна умора и трудности с внимание и фокус които много хора описват като дългосрочен ефект. Някои хора може да се почувстват с намалени когнитивни умения. Други описват трудности дори с прости неща като плащане на сметки или изпращане на имейл.

Друг проблем който може да наруши ежедневното функциониране е умората. "Много хора които се заразяват с COVID-19 изпитват този дългосрочен симптом__. Интензивността варира от човек на човек, но много от тях изпитват затруднения да изпълняват дори основни ежедневни дейности__ като например да извършват обичайните дейности в ежедневието си или да извършват седмичните си пазарувания, а връщане на работа, извършване на упражнения все още им е много трудно."

реклама

Справяне със симптомите

"COVID-19 има способността да заразява и засяга много различни органи и системи от тялото. Продължаващата пандемия и други събития са стресови фактори които засягат много от нас.

Наблюдавайте тялото си. "Ако се чувствате изтощени, важно е да разберете колко всъщност спите. Заспиването и сънят са проблем за много хора. Ако не се чувствате ободрени и освежени въпреки, че сте в леглото нормален брой часове поработете върху хигиената на съня си.

Връщането към упражнения може да бъде предизвикателство. Ако не можете веднага да се върнете към нивото си на упражнения преди COVID-19 впуснете се бавно и леко в упражненията и не прибързвайте. Използвайте приложение за телефон, за да набелязвате физическите дейности така, че да имате по - добра представа какво наистина правите.

"Всъщност не разбираме механизма в умората или неразположението след натоварване. Смятаме, че е разумно да бъдем изключително внимателни. Бъдете внимателни към това как се чувствате. Ако имате дихателни проблеми, бъдете много внимателни при упражненията", споделя д - р Мади Хорниг, лекар - учен и доцент по епидемиология в Училището по обществено здраве на Университета Колумбия в Ню Йорк. Тя съветва да правите упражнения като йога и частични лицеви опори, по време на които можете да работите върху контролирано дишане. "Ако имате респираторни симптоми наистина е важно да разпределите енергията си". Бъдете внимателни, забавете темпото и си почивайте. Ако имате подуване на пръстите на краката или краката, повдигнете краката си за 15 до 20 минути няколко пъти на ден.

Кога да говорите с лекар

Обадете се налекаря, за да споделите, ако имате притеснения или въпроси за това как да се възстановите от постоянните симптоми след заразяване с COVID-19. Нарушенията и разстройствата на съня например могат да бъдат лекувани.

Сънят е време когато имунната система и мозъкът вършат много работа. Когато не получавате достатъчно качествен сън потенциално прекъсвате тези важни аспекти от възстановяването на тялото, за да можете да издържите на следващия кръг стресори, каза д - р Хорниг.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате:

 • затруднено дишане
 • болка в гърдите или натиск
 • бърза загуба или наддаване на тегло
 • невъзможност за ядене или пиене
 • стомашно - чревни проблеми
 • проблеми с това да останеш буден

Симптомите на COVID-19 могат много да приличат на тези на грип, миалгичен енцефаломиелит, синдром на хронична умора и други състояния. Когато се съмнявате тестването може да Ви помогне да потвърдите причината за симптомите си така, че да получите правилната и адекватна помощ. Съобщавайте на Вашия лекар за нови или влошаващи се симптоми и проследявайте при необходимост.

Дългосрочните преносители и изследвания

Изследванията на COVID-19 все още са в начален стадий. "Като цяло остава неизвестно колко дълго могат да продължат тези различни симптоми или други които тепърва ще бъдат идентифицирани".

Също така остава неясно какви, ако има продължителни симптоми дали ще възникнат допълнителни трудности при хората които са се сблъскали с вируса и са се възстановили. Единственият начин да научим повече е като правим добре проектирани и последователни научни изследвания с течение на времето.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се