Професор Николай Габровски - какво научихме след 1 година Covid-19 в България? Интервю.

1890
Професор Николай Габровски - какво научихме след 1 година Covid-19 в България? Интервю.

Професор д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница Пирогов е от 1997 година. Оглавява Клиниката през 2011 година. Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването. През 2018 година проф. Габровски е избран за заместник-председател на Български лекарски съюз. В момента е заместник директор по лечебната дейност в Пирогов.

Omed.bg: В началото на 2020 започнаха да идват новини от Италия, че COVID се разпространява там. Кога всъщност медиците в България разбраха, че положението е сериозно и са необходими решителни стъпки?

Професор д-р Габровски: Информация и страшни картини получавахме от колегите в Италия преди всичко, както и частични информации от Китай, известно време преди нещата да стигнат до България. Вътрешната ни нагласа, усещане и желание по скоро беше това да ни подмине. За съжаление още с първите случаи разбрахме, че този оптимистичен сценарий няма да се случи. Разбрахме, че това е една много сериозна, опасна инфекция, която може да има необратими последици и която по всяка вероятност, поне по информацията която имаме, се разпространява лесно и бързо. На практика, още с първите постъпили в Пирогов пациенти, нашите колеги от образна диагностика, пулмолози, реаниматори казаха, че с толкова агресивна инфекция рядко са си имали работа. За съжаление, както по-нататъшния опит потвърди, при част от болните наистина тази инфекция протича изключително агресивно с много големи увреждания на белия дроб и със засягане на микроциркулацията на различни места в тялото. Така или иначе в България мерките, които бяха взети бяха изключително навременни, ние бяхме в голяма степен предупредени от Европа и на практика, според мен, първа вълна в България по-скоро имахме чак през ноември. Това, което случи през март не беше точно вълна, защото бройките на заразени и на починали бяха много ниски и взетите навреме, напълно адекватни, на практика ни спасиха от това още през март-април да имаме хиляди, а може би и десетки хиляди жертви.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Omed.bg: Имахте ли усещането, че Пирогов е добре подготвена болница за посрещане на първите заболели?

Професор д-р Габровски: Пирогов не трябваше изобщо да бъде Ковид болница. Пирогов трябваше да остане спешен център, който да обслужва спешните случаи, които продължават да са ежедневие, независимо дали има Ковид или не. Трябваше да има един пояс от болници, включително Инфекциозна и други болници, които да защитят Пирогов. За съжаление не се получиха точно по този план нещата. И знаете, че именно първите болни бяха при нас. Едно семейство, съпругът вече беше на лечение при нас, а съпругата беше докарана в много тежко състояние. И двамата в рамките на няколко дни за съжаление починаха. Ние имахме нагласа да сме готови, но истината е, че след преминаването на първия пациент през вратата разбираш колко всъщност не си подготвен. Още нямаше протоколи на поведение, утвърдени в света, съвсем ново заболяване с данни за висока смъртност, не се знаеше кои препарати са ефективни за почистване на повърхности, как да се обеззаразяват помещенията, как да се транспортират болните, опасно ли е, след като мине през рентгена примерно, как да се почисти рентгеновия апарат и така нататък? Огромен брой въпроси, които сравнително бързо намериха своят отговор, но това отне известно време. А знаете също така, чисто материално, че дори в Европа и Китай нямаше маски и защити за лице. В един момент, изведнъж имаше огромна нужда от подобни защитни средства, пренастроиха се някои производства и в България, успяхме да компенсираме, но това отне известно време. Да, бяхме готови, но както за всяко ново нещо , беше необходимо известно време, за да може и хората и екипите да свикнат какво и как да правят.

Omed.bg: Дискусиите тогава бяха предимно за липсващи защитни облекла, маски и обдишващи машини. Очаквахте ли, че ще има дискусии от типа COVID се преекспонира, това е нещо обикновено. Как се справяте с митовете, които започнаха да се разпространяват?

Професор д-р Габровски: Ние не сме имали опит с подобно нещо и поведението, както на отделните хора, така и на обществото като цяло беше трудно да се предвиди. Факт е, че навсякъде по света се получи едно разцепление между хора, които твърдяха, че такава зараза дори не съществува и бих казал останалите, разумни и мислещи хора. Какви са психологическите механизми, които стоят в основата на отричането, че зараза изобщо има, аз не мога да кажа. За съжаление обаче, бяхме свидетели, че определени хора защитаваха тезата само и единствено с мисълта как ще привлекат светлината на прожекторите към себе си и как ще бъдат в центъра на вниманието. За мен това беше изключително непрофесионално, неетично и безотговорно.

Omed.bg: Как се промени Пирогов за тази 1 година? Как успявате да се мотивирате и да мотивирате вашите колеги?

Професор д-р Габровски: Наистина много вода изтече за тази 1 година. Едно от най-важните неща е, че ние познаваме далеч по-добре тази инфекция и знаем как да се предпазим от нея, знаем как да я ограничим, знаем, че изолацията работи като метод за ограничаване на разпространението й. Знаем как и прилагаме конкретни протоколи за абсолютно всички случаи, както по отношение на изолация на пациенти, хигиенизиране, дезинфекция, самият диагностичен процес. Несравнимо повече са нашите познания за самото заболяване отколкото бяха тогава. Второто нещо е, че вече имаме ваксини. Това е изключително преимущество, което дава светлина в тунела. Като цяло в Пирогов, бих казал, но предполагам и за повечето колеги е много съществено, че тези две неща дадоха едно немалко спокойствие, чисто психологически. Ако в началото имаше огромно психологическо натоварване, именно поради неизвестното, незнанието, сега вече нещата са съвсем други, всички са далеч по-спокойни и всички са далеч по-уверени. И макар и много уморени, дори бих казал - изтощени, смятам, че този лъч оптимизъм, който дават ваксините, крепи екипите, мисля че крепи и цялото общество.

Omed.bg: Как се разви вашата област, остана ли на заден план?

Професор д-р Габровски: Не само неврохирургията остана на заден план. За съжаление много от заболяванията особено хроничните отидоха на заден план заради Ковид епидемията. Безспорно в това има известна логика, защото самият вирус създава пряка опасност за живота и е нормално и разумно заболявания, които търпят отлагане да изчакат, докато няма вълна на инфекцията. За съжаление обаче границата понякога е много тънка и някои заболявания в резултат на това отлагане се усложняват или вече минават във фази, които вече са много по-трудни за лечение. Наблюдавахме това неколкократно. След тези вълни, които продължават от порядъка на 2-3 месеца след това има лавина от болни, които са в утежнено, декомпенсирано състояние и с много по-затегнато протичане. За съжаление това са страничните щети на Ковид епидемията, които се изразяват и в допълнителни човешки жертви. Специално по отношение на Неврохирургията, спешността е на първо място, при онкологичните заболявания лечението също не е спирало, но лечението на редица други заболявания беше отложено във времето.

Omed.bg: На какво ни научи COVID?

Професор д-р Габровски: Ковид ни научи на много неща. За мен е много важно да разберем, че ние не можем да се справим сами, поотделно с такива трудности, а трябва да бъдем заедно, като общество, като общност. Това ще бъде един изключителен урок и дано повече хора, въпреки умората, несигурността, изтощението, напрежението го осъзнаят. Другото, което се надявам да осъзнаем е, че нищо не е даденост, нито свободата да се придвижваме, нито свободата да контактуваме, нито нещата, които ни обграждат. Ние трябва да се борим за тях. Това е много важен извод и се надявам, че след като отмине, дай Боже по-скоро тази епидемия, хората с по-голяма радост ще пътуват и ценят това като възможност и привилегия. С по-голяма радост ще контактуват, ще се срещат и оценяват, че имат нещо, за което си струва да се борят.

Omed.bg: Днес си позволяваме дискусии на тема коя ваксина е по-добра. Какво бихте казали на хората, които се колебаят за ваксиниране?

Професор д-р Габровски: За мен лично ваксините са спасявали човечеството нееднократно. За съжаление хората започват да не ценят това което имат. Факт е, че ние не познаваме заболявания като едра шарка водещо до слепота и с висока смъртност, факт е, че нямаме заболявания като Полиомиелит - известен като детски паралич, който води до тежки инвалидизации при някои индивиди или на смърт. Това, че ние не познаваме тези заболявания ни кара да си мислим, че да бъдем здрави е нещо, което ни се полага, нещо за което ние няма нужда да се борим. Всички тези нагласи и течения срещу ваксините, според мен дори и преди Ковид епидемията бяха израз на една болест на обществото. Това, което мога да кажа за ваксините срещу Ковид е, че вече има огромен опит, който показва, че те са ефективни и че носят изключително нисък, пренебрежимо нисък риск. Моето мнение е че най-добрата ваксина е поставената ваксина. И тука цитирам колеги, които много ясно синтезираха ситуацията с ваксините. Аз съм убеден, че наистина, най-добрата ваксина е поставената ваксина.

Omed.bg: Европа, България след още 1 година - 2022, ще изчезне ли вируса, как да сме подготвени за подобни пандемии?

Професор д-р Габровски: Аз съм оптимист. Имаме 2 важни оръжия. Първото беше това, че установихме, че дистанцията и дезинфекцията ни защитават и ограничават разпространението на инфекцията. Колкото и да е тежко за обществото каквато и да е икономическата и психологическата цена, все пак това е оръжие с което разполагаме. Второто е, че ваксини вече има. Това, макар да има някакво забавяне, това ни дава огромно преимущество в средносрочен план. Аз мисля, че ако в Европа нещата вървят горе долу нормално, би трябвало през лятото, по-голямата част от населението вече да е ваксинирано и се надявам, че ни очаква наистина една малко по-спокойна есен и това ще покаже дали 2022 ще бъде по-добра. Ако имаме спокойна есен ще имаме добра 2022 година. Искрено го пожелавам на всички.
Omed.bg: Благодарим за този разговор!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се