Първите признаци на бъбречните заболявания приличат на обикновена умора - Д-р Арнаудова, МБАЛ „Уни Хоспитал“

9704
Първите признаци на бъбречните заболявания приличат на обикновена умора - Д-р Арнаудова, МБАЛ „Уни Хоспитал“

Всяка година десетки страни от цял свят се включват в отбелязването на Световния бъбречен ден. Мотото, под което се провежда Денят през 2017 година е "Затлъстяването като фактор за хроничното бъбречно заболяване".

Бъбречните заболявания са едни от най-значимите, нерядко са инвалидизиращи и затова е особено важно хората да знаят как да се предпазят от някои фактори, които могат да доведат до по-сериозно заболяване, коментира д-р Милена Арнаудова, началник на Отделението на диализно лечение в МБАЛ "Уни Хоспитал".

Както при повечето заболявания, както и тези на бъбреците, е трудно да се установят в начален стадий. Затова най-честият съвет, който ние, специалистите даваме е - намалете употребяваните количества сол и пийте достатъчно вода! Първите признаци на бъбречните заболявания приличат на обикновена умора - главоболие, липса на апетит, неколкократно ставане през нощта за уриниране, сънливост, трудно повлияващо се артериално налягане. Всички те, изискват консултация с лекар, а в съчетание с подуване на крайниците и очите - задължителен преглед от нефролог, акцентира д-р Арнаудова.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

По различни данни над 250 000 пациенти в Европа провеждат хемодиализно лечение, защото не са открити навреме бъбречните им заболявания. У нас по данни на Българската бъбречна асоциация, над половин милион души имат намалена или нарушена бъбречна функция.

Сред целите на Световния бъбречен ден са:
- Повишаване на информираността за нашите "невероятни бъбреци” Поставяне на акцент върху това, че диабетът и високото кръвно налягане са ключовите рискови фактори за хронична бъбречна недостатъчност.
- Насърчаване за систематични скрининги на всички пациенти с диабет, метаболичен синдром за изследване на наличва бъбречна недостатъчност.
- Насърчаване на превантивно поведение.
- Обучение на всички медицински специалисти за ключовата им роля в откриването и намаляването на риска при ХБН, особено във високо рискови популации.
В Отделението по диализно лечение на "Уни Хоспитал" се лекуват 22 пациента. Отделението разполага с най-модерното оборудване и висококвалифицирани специалисти.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се