Ревматоиден артрит (РА) - видовете деформации на ръцете

493
Ревматоиден артрит (РА) - видовете деформации на ръцете

Ревматоидният артрит (РA) може да причини деформации на ръцете като например кокълчетата да изглеждат обърнати. С течение на времето с напредването на болестта може да доведе до инвалидност тъй като болката и ограниченият обхват на движение затрудняват функционирането.

Когато РА оказва влияние върху ръцете това може да направи общи задачи като отваряне на буркан, закопчаване на копчета, връзване на обувките и завъртане на дръжка на вратата болезнени, трудни или дори невъзможни.

При РА неправилно функциониращата имунна система атакува ставите причинявайки болка, възпаление, умора и слабост. Повече от 25 стави в ръцете и китките са особено податливи на увреждащото въздействие на РА.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Сковаността и подуването на китките и кокалчетата често са първите признаци на това хронично автоимунно заболяване. Продължителното увреждане и възпаление на ставите може да доведе до постепенна деформация на китките, ръцете и пръстите.

Как РА засяга ставите на ръцете

Както при другите стави в тялото ставите в ръката са заобиколени от тънка, гъвкава мембрана известна като синовиум. Синовиумът произвежда синовиална течност, тънка вискозна субстанция която помага за смазване на ставата.

При нелекуван или ненавреме лекуван РА имунната система изпраща левкоцити, вид бели кръвни клетки, за да атакуват здрава ставна тъкан. РА обикновено се развива симетрично като обикновено засяга ставите от двете страни по едно и също време.

Синовиумът реагира на имунната атака като произвежда слой след слой нови синовиални клетки една върху друга. И тъй като тези слоеве се натрупват, те се наслагват в ставното пространство задействайки освобождаването на протеини които ускоряват разрушаването на хрущяла, ерозията на костите и увреждането на ставните връзки.

Всичко това може да повлияе на структурата на ръката изкривявайки сухожилията и изтласквайки костите и ставите извън подравняването което води до деформации които могат да се влошават с течение на времето.

Засегнати стави

РA обикновено се появява в една или повече от следните стави на ръката:

  • Метакарпофалангеални стави: Големите кокълчета където пръстите и палеца се срещат с ръката
  • Проксимални интерфалангеални стави: Средните кокалчета
  • Стави на китката: карпометакарпална става, среднокарпална става, лъчекарпална става и интеркарпални стави

Дисталните интерфалангеални стави (горните стави на пръстите и палеца) обикновено не са ангажирани.

Видове и признаци на деформация на ръката

При РА са възможни много видове деформации на ръцете в зависимост от това какви стави и други структури са увредени.

Деформация тип бутониера

При тази деформация сухожилието на гърба на пръста или палеца става слабо или разкъсано. Това кара проксималната интерфалангеална става (в средата на пръста) да се огъва към дланта.

В същото време дисталната интерфалангеална става (близо до върха на пръста) се изтегля в обратна посока което води до извиване на горната част на пръста нагоре.

реклама

Деформация тип лебедовата шия

Деформация която е противоположна на деформация тип бутониера: върхът на пръста е огънат към дланта докато средната става е огъната назад. Наподобява врата и главата на лебед откъдето идва и името. Причинява се от слабост или увреждане на лигамент който заобикаля средната става.

Деформация на показалец

Медицинският термин за деформация на показалеца е стенозиращ флексорен теносиновит който причинява както проксималните така и дисталните междуфалангеални стави (средната и връхната) да се огъват навътре към дланта сякаш се натиска спусъка на пистолет.

Обикновено сухожилията на пръстите се плъзгат през структурите които ги държат близо до костта. При РА тези структури понякога се уплътняват което пречи на сухожилието да се плъзга правилно и следователно пръстът да се изправи.

Деформация тип палец на стопаджия

Палецът на стопаджия се появява когато кокалчето на палеца се огъва навътре към дланта. Това се нарича още патешки палец или Z-палец поради формата си. Палецът на стопаджия се дължи на разрушаването на костите и хрущялите.

Ревматоидни възли

Твърдите подутини под кожата които се срещат при до 40% от пациентите с РА се наричат ​​ревматоидни възли. Те могат да се развият върху кокълчетата на пръстите както и на много други места по тялото.

Тези възли обикновено не са болезнени, но могат да станат чувствителни по време на обостряне на симптомите. Причината за ревматоидните възли все още не е изяснена, но експертите подозират генетичен елемент.

Какво представляват ревматоидните възли?

Улнарно изкривяване на пръстите

Един от най - разпознаваемите признаци на напреднал ревматоиден артрит. Случва се на мястото където пръстите започват да се навеждат поради разкъсването на близките сухожилия. В същото време китката започва да се измества към страната на палеца на ръката.

Контрактури

Контрактурата е скъсяване и/или втвърдяване на мускули и съединителна тъкан което води до деформирани и твърди стави. Причинява се от ерозия на хрущяла и промени в ставните връзки.

Контрактурите водят до ограничен обхват на движение което означава, че може да има затруднения при движение на ръцете или изправяне на пръстите.

Сублуксация на китката

Частична дислокация причинена от нестабилност на ставите поради тежко увреждане на хрущяла, съединителната тъкан и костите. Пълна дислокация също е възможна, но по - рядко. Сублуксациите причиняват много болка и функционални ограничения.

Най - добрият начин за предотвратяване на деформации на ръцете е ранно, навременно и целенасочено лечение. Тази стратегия може да помогне деформациите на ставите да се случат по - рядко и с по - малко тежки усложнения.

Ранното, целенасочено лечение и целенасоченият подход също са обвързани с по - добри общи резултати и по - нисък риск от усложнения свързани с РА. Изследванията показват, че при правилно лечение средно човек с РА има само 15% повишена вероятност за преждевременна смърт.

Възможности за лечение

След като се появи деформация на ръката тя не може да бъде обърната с лекарства. Шинирането може да бъде вариант в някои случаи, но операцията за възстановяване или замяна на увредената става е често срещан избор.

Хирургията може да помогне за пренареждане на ръката и възстановяване на някои функции и обхват на движение, но това са сложни процедури и обикновено изискват удължено време за възстановяване което включва физиотерапия.

В случай на контрактури физиотерапията или трудовата терапия са по - чести стратегии за лечение. Упражненията се фокусират върху укрепване на мускулите и увеличаване на гъвкавостта и обхвата на движение.

Ранното лечение е най - добрият начин на действие за ограничаване на деформациите. Лечението на РА варира в зависимост от стадия на заболяването:

При ранен или лек ревматоиден артрит се използват болест - модифициращи антиревматични лекарства (БМАРЛ) за забавяне на прогресията на РА.

Умереният до тежък ревматоиден артрит обикновено изисква по - мощни БМАРЛ, Може да се добави друго лекарство, ако максималните дози перорален или инжекционен БМАРЛ самостоятелно не помагат.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се