Ревматоиден фактор - диагностичен тест за равматоиден артрит

633
Ревматоиден фактор - диагностичен тест за равматоиден артрит

Ревматоидният фактор (RF) е протеин на имунната система който атакува здравите клетки в тялото. Високите нива на RF в кръвта могат да показват автоимунно състояние като ревматоиден артрит. RF тестът е кръвен тест който може да помогне за диагностициране на ревматоиден артрит.

Високите нива на RF могат да показват ревматоиден артрит, но това единствен показател за пълната диагноза. Високи нива на RF могат да се появят и при хора с други състояния и при такива без здравословни проблеми. Също така, в някои случаи хората с автоимунни състояния имат нормални нива на RF.

Ревматоидният фактор

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

RF е автоантитяло което е вид протеин който имунната система произвежда. При хора с автоимунни състояния имунната система бърка здравите клетки за чужди тела и обикновено създава по - високи нива на антитела като RF, за да атакува тези клетки. По - високите нива на RF в тялото могат да показват, че има някакво ниво на автоимунна активност което от своя страна може да посочи наличието на основно състояние. В резултат на това RF тестът е един тест който лекарите използват за диагностика на автоимунни състояния.

Стойности на RF

Началото на ревматоиден артрит и други автоимунни състояния, ракови заболявания и бактериални инфекции могат да повлияят на нивата на RF. В резултат на това тези нива може да са трудни за оценка поотделно.

Някои лекари определят нормалните нива на RF като 0-20 единици на милилитър (u/ml) кръв. От друга страна проучване от 2012 г. определя горната граница на редовните нива като 25 u/ml. Рискът от развитие на ревматоиден артрит обикновено се увеличава с нивото на RF. Авторите на проучването от 2012 г. съобщават, че при ниво на RF от 100 u/ml или по - високо може да има до 26 пъти по - голяма вероятност да развие ревматоиден артрит отколкото човек с ниво на RF под 25 u/ml. Преглед на биомаркери за ревматоиден артрит от 2017 г. описва тези цифри като важна диагностична и прогностична информация.

Какво означават резултатите?

Високата концентрация на RF може да е признак на възпаление и автоимунно разстройство. Около 80% от хората с РА имат значителни концентрации на RF в кръвта. В ранните стадии на артрита около 30% от хората могат да имат повишени нива на RF.

Въпреки това по - високи нива на RF могат да се появят и при други състояния. Автоантителата могат да се появят и като част от естествения процес на стареене. Въпреки това, ако човек има необичайно високи нива на RF и също изпитва симптоми на ревматоиден артрит вероятно има ревматоиден артрит.

реклама

Някои признаци и симптоми на ревматоиден артрит включват:

 • болка и скованост в ставите
 • подуване и възпаление в ставите
 • загуба на обхват на движение
 • възли под кожата
 • обща умора

Много високите нива могат да бъдат показателни за ревматоиден артрит отколкото по - ниските нива тъй като това показва по - голяма активност в имунната система.

RF тестът е кръвен тест.

Взема се малка проба кръв от вена след това се изпраща пробата в лаборатория, за да се измерят нивата на RF. Може да отнеме няколко дни докато резултатите се върнат. Когато се върнат, лекарят обсъжда резултатите и следващите стъпки с пациента.

Други тестове

Ако лекарят подозира ревматоиден артрит често назначава други кръвни изследвания заедно или след RF тест. Те могат да включват:

 • тест за антицикличен цитрулиниран пептид (анти-CCP).
 • Тест за С-реактивен протеин
 • тест за антинуклеарни антитела
 • тест за скорост на утаяване на еритроцитите

RF и други състояния

Докато високите нива на RF могат да показват ревматоиден артрит в много случаи това състояние не е единствената причина поради която може да има високи нива на RF. Много други състояния могат да причинят по - високи нива на RF включително:

 • Болест на Сьогрен (Sjögren)
 • лупус
 • хронични бактериални инфекциикато сифилис или туберкулоза
 • вирусни инфекции включително хепатит С, ХИВ и херпес
 • паразитни инфекции като малария
 • рак
 • саркоидоза
 • цироза
 • серонегативен артрит

Когато лекар тества за нива на RF може също да извърши анти-CCP тест. Анти-CCP са антитела също произвеждани от имунната система.

Ако резултатите от двата теста са отрицателни, но пациентът все още показва други симптоми на артрит може да има серонегативен артрит. Тези пациенти обикновено са изложени на по - нисък риск от сериозно прогресиране на заболяването и развитие на други усложнения. Въпреки това серонегативният артрит все още е сериозно състояние което може да изисква медицинско управление и лечение. Пациентите със серонегативен артрит могат да развият и други сериозни форми на артрит като подагра.

Лечение

Лечението на високи нива на RF зависи от основната причина.

Например при пациенти с ревматоиден артрит, болест на Sjögren и други хронични състояния лечението има за цел да забави прогресията на състоянието и да помогне за предотвратяване или намаляване на симптомите.

От друга страна, ако бактериална инфекция причинява повишаване на нивата на RF лекарят може да предпише лекарства за лечение на инфекцията. Това може да доведе до намаляване на RF нивата.

Лекарите трябва да използват различни тестове, да вземат предвид клиничната история на даден пациент и да извършат физически преглед, за да диагностицират ревматоиден артрит.

Всеки който подозира, че има ревматоиден артрит или друго автоимунно заболяване трябва да се свърже с лекар. Дори, ако RF тестът покаже нисък резултат пациентът трябва да се консултира отново при лекаря за пълен преглед, за да определи дали има или не признаци или симптоми съответстващи на ревматоиден артрит.

Всеки който изпитва нови признаци или симптоми по време на лечението си трябва да сподели с лекаря, за да се обсъдят и вземат под внимание тези промени.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се