7 начина за облекчаване на артритната болка през зимата

417
7 начина за облекчаване на артритната болка през зимата

Ако болката в ставите при артрит се чувства по - лоша през по - студените месеци има съвети които можете да опитате, за да си помогнете за облекчаване на болката, споделя Д-р Рианна Макклимонт, Livi Lead.

Омега-3 масла открити в мазни риби като сьомга и скумрия могат да имат противовъзпалителни ефекти върху ставите.

Храненето на диета в средиземноморски стил, богата на мазна риба, пълнозърнести храни и зеленчуци също може да бъде от полза.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Редовните упражнения се считат за най - ефективното нелекарствено средство за намаляване на болката при остеоартрит. Когато околната температура спадне много хора откриват, че ръцете, коленете, стъпалата, гърба или бедрата могат да се чувстват схванати, изнежени, възпалени или "скърцащи".

За тези с остеоартрит__, най-честата форма на артрит ставите също могат да се чувстват болезнени и възпалени.__ Остеоартритът най - често се развива в средата на 40-те години или по - възрастни и има тенденция да протича в семейства. Смята се, че повече от 40 милиона души в Европа страдат от това, като повече жени са засегнати от мъжете.

Видове артрит

Има два вида артрит.

Остеоартрит който е по - често срещан и обикновено свързан с възрастта.

Ревматоиден артрит който може да засегне хора на всяка възраст.

Остеоартритът често се нарича артрит на "износване". Причинява се от защитния хрущял вътре в ставите който действа като "амортисьор" като се поврежда и износва. Това причинява болка и подуване което обикновено е най - силно при движение на ставата__. Болката при остеоартрит обикновено продължава по-малко от 30 минути наведнъж.__

Остеоартритът засяга гладката хрущялна обвивка на ставата което прави движението по - трудно от обикновено. Най - често се развива в:

 • ръцете
 • долната част на гърба и шията
 • както и в носещи тежестта на тялото стави като на коленете, бедрата и стъпалата

Ревматоидният артрит (РА) от друга страна е автоимунно състояние при което имунната система започва да атакува ставите. Въпреки, че е много по - рядко срещан РА може да засегне всеки включително много младите по възраст. Колкото по - рано потърсите медицинска помощ за състоянието толкова по - добър е резултатът.

Ревматоидният артрит причинява продължителна болка в ставите включително скованост и подуване. Обикновено засяга малките стави на:

 • пръстите на ръцете и краката
 • китките
 • лактите
 • раменете
 • коленете
 • шията и челюстта

Ако имате болка която се влошава колкото повече използвате ставите си, скованост която не е налице сутрин или някой от симптомите по - горе говорете с лекар.

Влошава ли се артритната болка през зимата?

През студените зимни месеци много хора с остеоартрит се оплакват, че ставите им се чувстват по - зле. Проучване от 2019 г. предполага, че хората с това състояние са с 20% по - склонни да страдат от болка в дните когато е ветровито и влажно.

"Въпреки, че често чувам от пациенти, че болките им в ставите се влошават през зимните месеци точната наука за това не е ясна. Някои теории предполагат, че по - ниското атмосферно налягане е причината, други се отнасят до повишена чувствителност на нервите в студено време или намалени нива на упражнения/активност през зимните месеци което води до повишена скованост и болка. Всичко това обаче са хипотетични предположения и в момента просто нямаме категоричен отговор за това, казва д-р Макклимонт.

Каквато и да е причината за остеоартрит като нелечимо състояние, добрата новина е, че има начини за управление на болката.

реклама

7 начина за облекчаване на артритната болка през зимата

1. Поддържайте здравословно тегло. "Ако сте с наднормено тегло и следователно носите допълнително тегло, това натоварва ставите и може да влоши остеоартрозата. Редовните упражнения и здравословен хранителен план за поддържане на здравословно тегло и ИТМ са идеални", казва д-р Макклимонт.

Има сериозни доказателства, че загубата на тегло може да подобри цялостното вздраве и физическо състояние и това се отнася и за остеоартрит. Загубата само на 10% от теглото, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване може да доведе до значително подобрение на симптомите и облекчаване на болката.

2. Яжте подходяща за ставите диета. Експертите препоръчват на пациентите с остеоартрит да се стремят да ядат поне 1 порция мазна риба като сьомга или скумрия седмично. Омега-3 маслата открити в рибата имат противовъзпалителни свойства които могат да помогнат на хората които страдат от това състояние.

Диета в средиземноморски стил която включва здравословни масла, ядки и пълнозърнести храни също може да помогне. Проучване установява, че пациентите с остеоартрит имат значително намаляване на болката след преминаване към пълноценна растителна диета. Пациентите в проучването също са загубили тегло без да броят калориите или да ограничават порциите.

Дефицитът на витамин К (намира се в зехтина и маргарина) може да увеличи риска от остеоартрит така, че има някои предположения, че увеличаването на този витамин може да помогне. Но винаги преди да приемате този витамин първо говорете с лекар за тази възможност.

Витамин D също е необходим за костния хрущял и здравето. Въпреки, че се намира в яйчен жълтък, черен дроб и мазна риба той се абсорбира главно чрез слънчева светлина така, че повечето хора трябва да обмислят приема на добавка от около 10 mg на ден, особено през зимните месеци.

3. Намалете провъзпалителните храни. Смята се, че някои храни са провъзпалителни за ставите което означава, че могат да влошат симптомите. Може да е полезно да премахнете колкото е възможно повече мазнини от месото преди да готвите и да ползвате масла богати на мононенаситени мазнини.

4. Упражнявайте се. Изследванията показват, че хората с остеоартрит могат да се възползват от упражненията въпреки, че може да се притесняват, че болката им се влошава. Всъщност упражненията се считат за най - ефективното, нелекарствено третиране за намаляване на болката и подобряване на движението при пациенти с остеоартрит.

Бързото ходене, плуване, джогинг, йога и силови тренировки са полезни. Седмичната препоръка за аеробни упражнения е 150 минути с умерена интензивност или 75 минути упражнения с енергична интензивност седмично.

5. Поддържайте ставите на топло. "Поддържането на ставите топли може да помогне за облекчаване на болката тъй като топлината отпуска мускулите и намалява сковаността", казва д-р Макклимонт. За облекчаване на болката през зимата могат да помогнат:

 • топли душове и вани
 • нагревателни подложки
 • електрически одеяла
 • покриване на ставите с ръкавици или дори хващане в рацете на горещи и топли напитки

6. Говорете с лекар за болката си. Важно е да споделите с лекаря си за това как е засегнато състоянието на артрит и нивата на болката. Има различни лекарства за облекчаване на болката, които можете да приемате за остеоартрит в зависимост от тежестта на състоянието и други здравословни проблеми.

Лекарства без рецепта като парацетамол или може да Ви бъде предписано нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС) или опиоид. Може също да предпише крем с капсаицин който действа като блокира нервите които изпращат съобщения за болка към мозъка. Ако лекарствата без рецепта като парацетамол или ибупрофен не са достатъчни за контролиране на болката при остеоартрит тогава лекарят може да предпише по -силни болкоуспокояващи.

7. Помислете за удобни поддържащи обувки. Ако болката е в бедрата, коленете или стъпалата може да помислите за специални обувки. Поддържащите обувки с шок-абсорбиращи свойства са отлични за помощ при остеоартрит тъй като това намалява напрежението през ставите на стъпалото и крака.

Стелките за обувки, които имат опора за свода на стъпалото и абсорбираща амортизация обикновено могат да бъдат закупени от аптека. Специалист подиатър също би могъл да извърши биомеханична оценка на стъпалото и да предостави подходящи стелки, ако симптомите на остеоартрит показват, че това е необходимо.

Консултацията с лекар е полезна за оценка на Вашите симптоми на ставите, за да бъдат препоръчани най - добрите следващи стъпки.

https://www.livi.co.uk


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се