Робот - асистирана хирургия на простатата

53
Робот - асистирана хирургия на простатата

Процедурата за радикална простатектомия премахва цялата простатна жлеза. Радикалната простатектомия вече може да се направи чрез лапароскопска или роботизирана техника

Хирургия при    рак на простатата

При отворена хирургия на простатата простатната жлеза се отстранява чрез по - голям разрез в   долната част на корема

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Лапароскопската хирургия на простатата включва разрези които се използват за вкарване на осветен зрителен инструмент (лапароскоп) в тазовата област и позволява изследване и отстраняване на простатата без голям коремен разрез. 

Лапароскопската и роботизираната хирургия

Лапароскопската и роботизираната хирургия на простатата са минимално инвазивни техники за извършване на операция. И двете процедури позволяват на хирурзите да оперират през малки разрези, а не през големи разрези което води до по - кратко време за възстановяване, по  - малко усложнения и намален болничен престой. Робот - асистираната хирургия е  минимално инвазивна хирургия с усъвършенствана роботизирана технология. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПРОСТАТА С ОТСТЪПКА ТУК!

Робот - асистирана или лапароскопска радикална простатектомия

Робот - асистирана или лапароскопската простатектомия са минимално инвазивни хирургични процедури използвани за отстраняване на простатата. Тези процедури се извършват чрез малки разрези при които не се разрязват мускулите. Лапароскопската и роботизираната простатектомия предлагат на хирурзите изключителна визуализация на областта на хирургичната интервенция като по този начин позволяват прецизно отстраняване на простатата. Пациентите също изпитват значително по - малка загуба на кръв. Освен това пациентите се възползват от: 

 • Намален болничен престой след операция (средно 1-2 дни)
 • По - бързо заздравяване
 • По - малко следоперативна болка и може да няма нужда от болкоуспокояващи
 • По - ранно отстраняване на катетъра (обикновено 1 седмица)
 • По - кратко време за възстановяване
 • По - бързо връщане към нормална дейност (една до две седмици) и на работа (две до три седмици)
 • По - малките разрези се свързват с по - малко белези

Робот - асистирана и лапароскопската простатектомия се използват за лечение на пациенти с рак на простатата.

По време на робот - асистираната операция на простатата

За разлика от традиционната отворена хирургия лапароскопската и роботизираната хирургия изискват само четири до пет малки разрез. През тези разрези хирургът използва мощен високопрецизен ендоскоп (малка камера) и специализирани хирургически инструменти за отстраняване на простатата. 

Разлика между робот - асистирана и лапароскопска радикална простатектомия

 И двете са минимално инвазивни техники за извършване на радикална простатектомия за рак. 

При лапароскопска радикална простатектомия хирургът стои до операционната маса и сам манипулира инструментите. 

При  робот - асистираната простатектомия хирургът седи на роботизирана конзола близо до пациента откъдето задвижва роботизираните инструменти за извършване на операцията. Роботът вярно и точно възпроизвежда сложните маневри на хирурга. 

Компютърно подобрената роботизирана хирургична система се състои от три компонента които осигуряват: 

 • 3-D изглед на хирургичното поле, включително дълбочина на полето и увеличение
 • висока разделителна способност

Робот - асистираната хирургия се осъществява с:

 • инструменти които са проектирани да имитират движението на човешките ръце, китки и пръсти позволяващи широк обхват на движение и по - голяма прецизност
 • основни контроли които позволяват на хирурга да манипулира инструментите превеждайки естествените движения на ръката и китката на хирурга в съответни, прецизни и мащабирани движения

Роботизираните ръце остават стабилни през цялото време, а роботизираните китки улесняват хирурзите да манипулират прецизно тъканта и да работят върху простатата от всякакви ъгли. 

Колко време отнема робот - асистираната хирургия на простатата?

Въпреки, че робот - асистираната хирургия на простатата отнема приблизително 2-4 часа пациентите обикновено се чувстват много по - добре и имат значително по - малка болка в ранния следоперативен период. 

Робот - асистираната и лапароскопската хирургия предлагат предимства при лечението на рак на простатата. Позволяват на хирурзите да извършват тази сложна минимално инвазивна хирургия с по - голяма прецизност предлагайки на пациентите подобрени резултати. 

Ползи за пациентите подложени на лапароскопска и роботизирана операция нарак на простатата

Ползите са сходни при робот - асистираната и лапароскопската хирургия на простатата. Пациентите обикновено могат да се приберат вкъщи в деня след операцията на простатата и могат да се върнат към ежедневните си дейности 7-10 дни след операцията. Обикновено изпитват по - малко следоперативна болка и дискомфорт и имат по - бързо възстановяване. Също така изпитват значително по - малко интраоперативно кървене. 

Пациентите подложени на отворена операция обикновено имат 4-6 седмици преди да могат да възобновят рутинните си ежедневни дейности.  Робот - асистираната хирургия и лапароскопската простатектомия:

 • са много прецизни
 • рискът от инконтиненция е нисък
 • хирургичната техника непрекъснато се усъвършенства за подобряване на потентността

Възможни сексуални странични ефекти след роботизирана и лапароскопска операция на простатата

Робот - асистираната и лапароскопската хирургия на простатата са много прецизни в способността си да щадят нервния сноп отговорен за ерекцията. Степента на сексуална функция след радикална простатектомия се определя от много фактори. Те включват възрастта на мъжа, колко сексуално активен е бил преди процедурата. Повечето мъже изпитват временни проблеми с ерекцията след радикална простатектомия.

След робот - асистирана хирургия на простатата

 • Оперативното време при роботизирана хирургия на простатата обикновено е 2-4 часа
 • Престоят в болницата обикновено е 1-2 дни
 • Дават се подробни инструкции за след операцията преди изписването
 • Катетърът на Foley  (катетър за урина) обикновено се отстранява на 5-ия ден след цистограма (специално рентгеново изследване за проверка на пикочния мехур)
 • Хирургическият дренаж се отстранява около времето на отстраняване на катетъра на Foley в зависимост от индивидуалните обстоятелства
 • Не се шофира в продължение на 7 дни след операция на простатата
 • Няма други ограничения във физическите дейности след операцията, просто правете това което можете да понасяте
 • Ще бъде дадена Виагра при отстраняване на катетърът на Foley. Не се дава непременно за предизвикване на ерекция, а за подобряване на кръвоснабдяването на    пениса

Ако имате някакви сърдечни заболявания, Вашият лекар по вътрешни болести трябва да Ви изчисти, преди да приемете Виагра. Първата проверка на PSA след операция на простатата е на 1 месец и след това 3-6 месеца след това.

https://my.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се