Родилните петна - какво трябва да знаем

1500
Родилните петна - какво трябва да знаем

В по - голямата си част родилните петна са петна по кожата които се забелязват при раждането или малко след това. Въпреки това някои видове рождени белези засягат косата (бял кичур) и може да не станат забележими докато детето не навърши няколко месеца. Много бебета имат родилни белези и обикновено не са причина за безпокойство.

Много малко родилни петна причиняват значителни медицински проблеми. Въпреки, че някои хора искат операция за отстраняване на родилни петна малко от тези процедури се случват поради медицинска необходимост.

Причини

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Изследователите все още не разбират напълно защо някои бебета имат родилни петна, а други не. Въпреки това се знае, че натрупването на клетки които покриват кръвоносните съдове може да причинят появата на хемангиоми (ягодови петна) при бебетата.

Ако възникнат увреждания на нервите които контролират разширяването или стесняването на капилярите kd на развиващия се ембрион има вероятност от петна особено, ако капилярите се разширяват постоянно в една област. Също така много експерти смятат, че някои протеини произведени от плацентата по време на бременност могат да бъдат свързани с по - голяма вероятност за развитие на някои видове родилни петна.

Видове усложнения

По - голямата част от рождените белези не представляват дългосрочни здравословни проблеми. Много от тях в крайна сметка изчезват. Като се има предвид това някои родилни петна включително хемангиоми (ягодови петна) могат да се превърнат в открита рана и да развият инфекция, ако са в област която често е раздразнена.

Според библиотеката Genetics Home Reference хората с вроден меланоцитен невус (бенка) имат 5-10% вероятност да развият меланом който е агресивен рак на кожата.

реклама

Също така, ако около окото се появи петно има по-висок риск от развитие на глаукома. Дете с хемангиом на клепача изисква незабавно лечение в противен случай рискът му от проблеми със зрението се увеличава. По същия начин хемангиом който пречи на дишането или храненето може да бъде животозастрашаващ и изисква бързо лечение. Много рядко петно от портвейн (вродена съдова деформация) могат да възникнат поради синдрома на Sturge-Weber, състояние на кръвоносните съдове което засяга очите, мозъка и кожата.

Лечение

Лазерната хирургия е вариант за лечение на родилен белег. Значителен брой родилни петна изчезват без лечение. Въпреки това, ако причинява здравословни проблеми или ако човек силно се опитва да се отърве от него лекарят може да препоръча лечение. Лечението понякога може да бъде болезнено и не винаги е ефективно.

Освен ако родилният белег не създава проблеми със зрението, храненето, слуха или дишането трябва да се преценят потенциалните рискове от лечението с очакваните ползи за детето. Не всички родилни петна са лечими. Обикновено лекарят може да направи доста точна прогноза за това как ще прогресира рожденият знак на детето.

Ако медицинските специалисти смятат, че родилният белег изисква лечение могат да предпишат:

Пропранолол: Лекарят може да предпише това на бебето да се приема през устата. Той помага за предотвратяване на по - нататъшното развитие на хемангиоми като стеснява съществуващите кръвоносни съдове и предотвратява образуването на нови.

Кортикостероиди: Лекарите могат да инжектират кортикостероиди в някои видове родилни белези или бебето може да ги приема перорално. Това може да помогне за свиване на определени родилни белези или за предотвратяване на по - нататъшен растеж.

Лазерна терапия: Лекарите обикновено използват този вид терапия за петна от портвейн и други родилни петна които са близо до повърхността на кожата.

Хирургия: Ако други терапии не са ефективни и рожденият белег причинява медицински проблем лекарят може да препоръча операция.

Възможностите за лечение зависят от няколко фактора включително вида, местоположението и тежестта на родилния белег. Повечето рождени белези обаче не причиняват здравословни проблеми и избледняват с течение на времето.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се