Външните хемангиоми - какво трябва да знаем

2212
Външните хемангиоми - какво трябва да знаем

Хемангиомите се появяват когато се развият допълнителни кръвоносни съдове. Външните хемангиоми се виждат върху кожата като червен знак. Известни също като съдови родилни петна или детски хемангиоми. Те обикновено не създават никакви проблеми освен външния им вид и често изчезват без лечение. Понякога може да има друго състояние както и хемангиома. Хемангиомите могат да се появят и в тялото.

Какво представляват външните хемангиоми?

Външните хемангиоми се появяват като червен знак близо до повърхността на кожата. Някои хора ги наричат "ягодов знак" заради яркочервения им вид. Хемангиомът е вид доброкачествен тумор, който засяга кръвоносните съдове. Това се случва когато се развият твърде много кръвоносни съдове.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хемангиомите обикновено се появяват през първите няколко седмици от ранна детска възраст. На някои отнема повече време, за да се покажат, тъй като са по - дълбоко в кожата. Най - бързото нарастване на повърхностните инфантилни хемангиоми при бебетата обикновено се случва на възраст между 1 и 3 месеца. Обикновено те достигат 80% от общия си размер до 3 - месечна възраст и повечето завършват да растат до 5 - месечна възраст.

Започват да намаляват когато детето е на възраст около 12 до 15 месеца и избледняват на 10 - 12 годишна възраст.

Хемангиомите могат да се развият навсякъде по кожата, но най - често се появяват на главата, шията и задните части. В някои случаи се получават усложнения като болка и язви. Не е ясно колко често се срещат хемангиоми, но проучване предполага, че те засягат 4-10 % от бебетата:

 • новородените момичета са по-склонни да имат хемангиом отколкото момчетата
 • по-чести са при децата от бялата раса
 • при недоносените бебета има по-голяма вероятност да развият хемангиом отколкото бебетата родени доносени.

Видове хемангиоми

Хемангиомите са чести при кърмачета и обикновено изчезват без лечение.

Капилярните хемангиоми се появяват близо до повърхността на кожата когато се развият много малки кръвоносни съдове наречени капиляри. Съединителната тъкан държи тези капиляри заедно. Ако групата на кръвоносните съдове е голяма хемангиомът може да бъде леко повдигнат и да има гъбеста текстура. Това е видът, който предимно засяга бебетата.

Кавернозните хемангиоми засягат кръвоносните съдове в по - дълбоките слоеве под кожата. Те се появяват когато по - големите кръвоносни съдове се разширяват или раздуват. Тези кръвоносни съдове не са уплътнени много плътно и кавернозният хемангиом се развива когато кръвта запълни пространствата между кръвоносните съдове.

Долен капилярен хемангиом е когато има толкова много кръвоносни съдове, че образуват бучка. Този вид хемангиом може лесно да кърви. Хората на възраст над 30 години често развиват черешов ангиом (кожни образувания) които приличат на бенки, известен също като петно ​​на Кембъл де Морган (Campbell de Morgan).

реклама

Други видове хемангиоми могат да се появят вътре в тялото например чернодробен хемангиом.

Размер и форма

Има различни видове хемангиоми. Дълбочината, размерът и формата ще варират. Някои хемангиоми са малки, докато други обхващат широка площ. Хемангиомите обикновено се проявяват като единична лезия с определена форма. Понякога единична лезия може да бъде по-широка с по - неправилна форма. Рядко могат да се появят на множество места по кожата.

След първото появяване на хемангиома неговият размер и количеството на кръвоносните съдове се увеличават бързо. След това има тенденция да спре да расте. След няколко години той често започва да се свива.

Усложнения

Хемангиомът обикновено не причинява усложнения, но са възможни следните, в зависимост от вида:

 • болка
 • кървене след драскотина
 • инфекция
 • язва в 5-25 процента от случаите
 • проблеми със съсирването на кръвта

Кървене: Ако има леко ожулване или порязване което засяга кожата близо до мястото където е хемангиомът това може да причини кървене.

Язва: Понякога може да се образува язва. Това може да бъде болезнено и след изчезването на хемангиома може да остане белег. Лекарят може да предпише антибиотици за предотвратяване на инфекция. Хемангиом, който се образува по устните може да причини развитие на язви. Те могат да отнемат време, за да се излекуват.

Язвата може да наруши храненето, защото ще бъде болезнена. Поставянето на вазелин върху биберона на бутилката на бебето, върху зърната, ако бебето се кърми, или върху устните може да облекчи дискомфорта. Лекарят може да препоръча лекарства.

Проблеми с очите: Ако хемангиома се развие около окото това може да окаже натиск върху окото и да го спре да се развива правилно. Възможно е да има риск от проблеми с очите като амблиопия (мързеливо око) или глаукома. Лекарят ще лекува хемангиома възможно най - скоро, за да намали този риск.

Други състояния: Понякога хемангиомът е признак на синдром, който засяга други части на тялото например мозъка, сърцето, кръвоносните съдове или окото. Лекарят ще продължи да наблюдава детето докато расте, за да провери за допълнителни симптоми.

Въпреки, че хемангиомът е вид тумор - съдов тумор рядко се разпространява и е малко вероятно е да стане рак. Хемангиомът може да образува бучка, ако има много допълнителни кръвоносни съдове. Обикновено лекарят може да диагностицира хемангиома като го погледне и не се изисква допълнително изследване или лечение.

След като изчезнат хемангиомите могат да оставят област с малко по - светла кожа, малки кръвоносни съдове, опъната кожа с бръчки. Козметичната хирургия често може да подобри всички нежелани ефекти.

Съвети за предотвратяване на надраскване

При наличие на хемангиоми трябва да внимава да се избегне надраскване или нараняване на хемангиома, тъй като това може да доведе до кървене или образуване на язва. Следните съвети могат да помогнат:

 • избягвате сапуни и използвайте обикновени защитни кремове
 • пазете далеч от слънцето
 • използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор
 • посетете лекар, ако се образува язва или възникнат други промени
 • ако хемангиом започне да кърви прилагайте натиск с чиста кърпа за поне 5 минути
 • потърсете медицинска помощ, ако кървенето не спре
 • къпете редовно зоната с обикновена топла вода и избягвайте да я търкате
 • ако се образува язва потърсете медицинска помощ
 • оставете язвата да изсъхне естествено преди да я покриете с незалепваща превръзка

Медицинско лечение

Ако хемангиомът причинява проблеми лекарят ще предпише пропранолол, бета-блокер, който лекарите често предписват за лечение на сърдечни заболявания. Проучванията показват, че той може да намали размера на хемангиома. Лекарят обаче ще предпише това лекарство само когато е необходимо, тъй като може да има неблагоприятни ефекти върху сърдечната честота и кръвното налягане. Всяко дете което приема това лекарство ще бъде наблюдавано.

Не при всеки случай обаче може да използва пропранолол. Например не е подходящ за деца с астма. Ако едно дете не може да използва пропранолол лекарят може да предпише перорални или локални кортикостероиди за свиване на кръвоносните съдове. Те обаче също могат да имат неблагоприятни ефекти. Ако се образува язва лекарят може да предпише антибиотици.

Хирургия

Ако е необходимо лекарят ще препоръча операция, за да предотврати хмангиомът да причини увреждане на околните тъкани например, ако е голям или близо до окото. Усложненията обаче включват кървене и възможността хемангиомът да се появи отново.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се