Слънцезащита през лятото и SPF фактор

103
Слънцезащита през лятото и SPF фактор

Знаем колко е важно да нанасяме слънцезащитни продукти когато сме навън, особено лятото. Най - добре е да изберете слънцезащитен крем с широкоспектърна UV защита от поне SPF 30. Тези препоръки се отнасят за хора с всякакъв цвят на кожата

В идеалния случай трябва да нанесете слънцезащитен крем върху кожата си 30 минути преди да излезете на слънце.

Има ли значение SPF (слънцезащитния фактор)?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

SPF е съкращение от слънцезащитен фактор. В слънцезащитните продукти SPF помага да блокира въздействието на слънчевата радиация върху кожата. Слънцето излъчва два вида радиация: UVA и UVB лъчи.

UVA лъчите допринасят за признаците на стареене на кожата като бръчки и отпуснатост. 

UVB лъчите са по - канцерогенни и често причиняват слънчеви изгаряния. UVA лъчите също правят UVB лъчите по - реактивни така, че комбинирани двете могат да бъдат смъртоносни.

Изложени сме на вредно лъчение от слънцето практически по всяко време когато сме навън или близо до прозорец който има слънчева светлина. Тази радиация има ефект върху кожата дори, ако не сте склонни към слънчеви изгаряния.

SPF действа като разширява естествената защита на кожата срещу слънчевите лъчи. Например SPF 15 осигурява около 15 пъти повече защита отколкото нормално кожата без слънцезащитен крем. Тогава SPF 50 би осигурил 50 пъти повече защита от кожата без слънцезащитен крем. Изборът на слънцезащитен крем с широк спектър означава, че това е вид слънцезащитен крем който ще блокира UVA и UVB лъчите. 

Все пак има ли нужда от висок SPF при тъмна кожа?

Много хора погрешно смятат, че хората с по - тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащитни продукти, но проучване установява, че процентът на смъртоносен  рак  на кожата е по - висок сред чернокожите участници

Слънцезащитен крем за бебета и малки деца

Трябва да избягвате използването на слънцезащитен крем върху бебета под 6 месеца. Това не означава, че те не са изложени на риск от увреждане от слънцето. Слънцезащитният крем може да бъде потенциално вреден за малки бебета тъй като може да са изложени на по - голям риск от странични ефекти от химикалите в слънцезащитния крем. Най - добре е да държите  бебета под 6 месеца  на сянка и да ги обличате в защитно облекло, за да предотвратите излагане на слънце.  

Когато избирате слънцезащитен крем за Вашето бебе изберете такъв с най - малко SPF 30. Повечето бебешки слънцезащитни кремове са SPF 50. Не е необходимо да използвате специфичен за бебето слънцезащитен крем, но много бебешки слънцезащитни продукти съдържат специални съставки които помагат за предотвратяване на раздразнение от слънцезащитния крем на деликатната бебешка кожа.  

SPF влияе ли върху това колко дълго слънцезащитният крем предпазва кожата?

Слънцезащитният крем издържа средно два часа. Това означава, че трябва да планирате повторно прилагане отново на всеки два часа. Ако се потите много, забележите парене на кожата или прекарвате известно време във водата нанасяйте отново по - често. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Избор на слънцезащитен крем

За слабо излагане на слънце е достатъчен овлажнител или грим с вградена основа SPF 15. Въпреки това за други ситуации вземете предвид дейността си на открито, за да определите какъв вид слънцезащитен крем трябва да използвате. Има много различни видове слънцезащитни продукти които можете да изберете. 

Водоустойчив слънцезащитен крем

Водоустойчивият слънцезащитен крем може да предложи добра защита при водни дейности, но може да не е подходящ, ако играете спорт при който потта се стича по челото в очите. Също така е важно да се отбележи, че нито един слънцезащитен крем не е наистина водоустойчив. 

Спрей слънцезащитен крем

Този тип слънцезащитен крем е много популярен особено сред родителите на постоянно мърдащи и тичащи деца. Слънцезащитният спрей обаче е проблем за някои експерти които препоръчват на родителите първо да изберат слънцезащитен крем на базата на крем вместо спрей.  Със слънцезащитният спрей детето  може да вдиша от спрея.

Широкоспектърен слънцезащитен крем

Широкоспектърният слънцезащитен крем означава, че слънцезащитният продукт блокира както UVA, така и UVB лъчите. Страхотна идея е винаги да избирате широкоспектърен слънцезащитен крем.

Натурален слънцезащитен крем

Повечето слънцезащитни продукти на минерална основа не работят толкова добре колкото слънцезащитните продукти с химикали за активни съставки. Слънцезащитните продукти обозначени като „естествени“ обикновено са на минерална основа. 

Ако търсите изцяло натурален слънцезащитен крем проучване установява, че изборът на слънцезащитен крем на основата на зехтин или кокосово масло ще Ви помогне да осигурите най - голяма защита. Както зехтинът така и кокосовото масло имат естествена защита с фактор около SPF 8 така, че слънцезащитните продукти които ги използват като основа имат добра естествена SPF основа. 

Нисък срещу висок SPF

Много слънцезащитни продукти не работят толкова добре колкото се рекламира така, че внимавайте когато избирате много нисък SPF. Няма по - голяма защита над SPF 50, но има вероятност опаковка на която пише 50 всъщност да е с по - малък SPF. Когато се съмнявате, изберете 50. 

Можете ли да получите тен докато слагате слънцезащитни продукти?

Все още можете да получите тен докато слагате слънцезащитни продукти. Слънцезащитният крем трябва да се нанася непрекъснато и може да се изтрива, изпотява или измива, ако прекарвате много време в басейна или водата. 

Тъй като използването на слънцезащитни продукти е важен начин за намаляване на отрицателните странични ефекти от вредното UVA и UVB лъчение от слънцето възрастни от всички възрасти и цвят на кожата трябва да използват поне SPF 30 по време на всички дейности на открито. 

При деца на възраст над 6 месеца трябва да се прилага кремообразен слънцезащитен крем с най - малко SPF 30. Освен това не трябва да разчитате само на слънцезащитен крем като начин да избегнете слънчевата радиация. Защитното облекло и сянка също могат да Ви помогнат да се предпазите от слънцето.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се