Слънцето, високите температури и рисковете, които крият за здравето. Каква е разликата между слънчев и топлинен удар?

5153
Слънцето, високите температури и рисковете, които крият за здравето. Каква е разликата между слънчев и топлинен удар?

През летните месеци е обичайно да прекарваме повече време на открито, директно под слънчевите лъчи, на плажа, около басейна или дори по време на разходка. За да не завършим лятната си почивка с неприятности е необходимо да бъдем запознати с опасностите, които крият слънчевите лъчи и високите температури за нашето здраве.

Кои са най-опасните състояния, които могат да настъпят при престой на слънце и високи температури?

Нашият организъм е снабден с множество защитни механизми, които имат за цел да ни предпазят от високите температури, най - важният от които е потоотделянето. В някои случаи обаче те не са в състояние да запазят температурата на нашето тяло в нормални граници и настъпва състояние наречено хипертермия или прегряване. Прегряването бива лека, средна и тежка степен, като неговите крайни състояния са топлинният и слънчевия удар.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Каква е разликата между топлинен и слънчев удар?

Слънчевият удар е състояние, което настъпва вследствие на прякото нагряване на главата от слънчевите лъчи, при което кръвоносните съдове на мозъка се разширяват, следователно се увеличава и неговият обем. Тъй като мозъчната тъкан е ограничена в черепната кухина, тя започва да се притиска и това води до изявата на следните симптоми - главоболие, гадене, повръщане, а в по-тежките случаи, халюцинации и нарушения в съзнанието.

При топлинният удар, за разлика от слънчевия, не е необходимо да е налице пряко действие на слънчевите лъчи върху главата. Основният фактор в този случай е високата температура, която въздейства върху целия организъм. Отделянето на пот се прекратява, а кожата става зачервена, суха и топла, дишането се учестява. Най-голям риск от топлинен удар има при продължителен престой в затворени, непроветрени, влажни и горещи помещения.

Кои са най-рисковите групи от населението?

реклама

Фактът, че системата за терморегулация при децата е незряла, ги прави изключително уязвими на излагането на слънце и високи температури. Другата основна рискова група са възрастните над 60 години, тъй като при тях общото количество вода в тялото е намалено. С повишено внимание е необходимо да се отнасят и хората със сърдечно-съдови или други хронични заболявания, както и тези със затлъстяване.

За да се предпазим от настъпването на подобни усложнения е необходимо да не прекаляваме с часовете, в които се излагаме на пряка слънчева светлина, особено през летните месеци - препоръчват се не повече от 2 часа, както и да се избягва престоят на открито между 11:00 и 14:00 часа. За работници в затворени, горещи и влажни помещения се препоръчва чест прием на течности и проветряване на помещението.

Как да окажем първа помощ на човек с топлинен или слънчев удар?

Първата стъпка, която трябва да предприемем, е да преместим пострадалия на хладно, сенчесто и проветриво място. Добър ефект има обвиването му със студени мокри кърпи или поставянето на лед под мишниците, около слабините и врата, но не директно върху главата. Ако човекът е в съзнание му даваме да пие на малки глътки обилно количество хладки, подсладени течности. В случай, че пострадалият е в безсъзнание или има промени в съзнанието, не може да поглъща или задържа течности или не можем да свалим телесната му температура под 38.5 - 39 градуса, задължително трябва да потърсим лекарска помощ.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Витамин D, за 18 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"

Витамин D, за 18 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"

Важи за: Бургас, Айтос, Слънчев бряг

92 закупени
-28%
25,00 лв.
18,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се