Каква е ролята на слънцето при депресивните състояния?

4002
Каква е ролята на слънцето при депресивните състояния?

Депресивният епизод представлява съвкупност от симптоми, характерни за това състояние, които продължават във времето повече от 2 седмици. Типични оплаквания свързани с депресията са потиснато настроение, емоционална лабилност, апатия, липса на жизненост, нарушения в съня, липса на апетит, трудна концентрация, нетрудоспособност, плачливост, умора, раздразнителност, безпокойство, тъга, липса на желание за ежедневните дейности. Страдащите от депресия споделят, че изпитват трудности да се зарадват на своите близки и нямат желание и воля за изпълнение на ежедневните си задачи. Обикновено в депресивен епизод хората са по-склонни да посягат към алкохол и други вещества.

Факторите, които водят до депресия са много. Най-важните от тях са: генетична предразположеност, травматични събития, начин на мислене, личностни характеристики, заболявания, промени в нивата на невротрансмитерите. При депресията често се наблюдава сезонност в заболяването и зачестяване на случаите през зимния период.

Какво представлява сезонното афективно разстройство?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Това е депресивно състояние, което се появява в есенно-зимния период. Характеризира се с всички типични симптоми на депресия. Причините за появата на това разстройство са много, но най-голяма тежест се счита, че има липсата на слънчева светлина. Не случайно депресиите са много често срещани при хора, които живеят в северни райони, в скандинавските страни и т.н.

Сезонните афективни разстройства се отличават с цикличност. Може да се появяват и в другите сезони, но това се случва по-рядко. Обикновено се срещат в студените и мрачни дни.

Каква е ролята на слънцето при депресивните състояния? Има ли отношение към нивата на серотонина?

реклама

Доказано е, че слънчевите лъчи имат много голяма роля във възникването на депресията и справянето с нея. Има проведени проучвания, които доказват, че слънчевите лъчи водят до увеличаване на нивата на серотонина в мозъка. Той е много важен невротрансмитер, който допринася за доброто настроение. Повечето антидепресанти действат именно на този принцип - като увеличават нивата на серотонина. Има изследвания според които ако ежедневно се прекарват по няколко часа на слънчева светлина, депресивните симптоми може да намалеят и дори да изчезнат. Слънчевата светлина е много важна за психичното здраве. Най-полезно е слънцето в сутрешните часове от деня. Освен това по това време то създава усещане за ново начало и зарежда с много енергия.

Според някои изследвания витамин Д също има отношение към депресивните състояния. Дефицитът му е резултат от недостатъчно излагане на слънчева светлина.

Вижте ваучери с отстъпки за изследване на витамин Д ТУК!

Редовно прекараното време на слънчева светлина може да ви помогне да се справите с лошото настроение и да подобри симптомите на депресията. Не случайно се казва, че слънцето и движението са най-големите врагове на депресията. Възползвайте се от тях пълноценно!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се